StoryEditor
SplitREDUCIRANE KOLIČINE

Zbog kašnjenja u isporuci cjepiva u Europi, ‘Higijenski‘ je dobio oko 800 doza manje, za sada je obustavljeno cijepljenje osoba koje to rade prvi put

27. siječnja 2021. - 12:56
Tom Dubravec/Cropix

Kako u cijeloj Europi nema Pfizer-BioNTech cjepiva, odnosno ima ga, ali ne u onim količinama koje su bile dogovorene s proizvođačem, tako je nestašica te dragocjene tekućine i u Hrvatskoj, a shodno tome i u Splitu.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u ponedjeljak je dobio reduciranu isporuku cjepiva – 970 doza, a trebali su ih dobiti nešto više od 1800. Prema toj računici ispada da nam trenutačno nedostaje oko 830 doza.

– Ovih 970 doza cjepiva bit će upotrijebljeno za docjepljivanje onih osoba koje su primile prvu dozu cjepiva. Osim toga, određene količine će se iskoristiti i za prvo cijepljenje zdravstvenih djelatnika koji se nisu cijepili ili se nisu mogli cijepiti prije dva-tri tjedna – kaže nam prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda.

image
Dr. Željka Karin
Božidar Vukičević/Cropix

U ovom trenutku nitko u Hrvatskoj, pa tako ni dr. Karin, ne zna koliko će cjepiva dobiti Hrvatska u idućim danima i tjednima.

– Mi idući tjedan očekujemo i Pfizer-BioNTech i Modernino cjepivo, samo još ne znamo u kolikim količinama. I ovo Modernino, koje bi trebalo stići idući tjedan, napravljeno je na bazi mRNK tehnologije i njime se, kao i Pfizer-BioNTech cjepivom, također cijepi u dva navrata.

Do ljeta očekujemo kako ćemo u županiji dobiti po 100 tisuća doza Pfizer-BioNTech i Modernina cjepiva, što će nam biti dostatno za cijepljenje 50 tisuća ljudi. Osim toga, očekujemo i određene količine cjepiva AstraZeneca i Johnson & Johnson, no ta cjepiva nisu rađena u mRNK tehnologiji, nego je riječ o standardnim cjepivima, kao što je ono protiv gripe, i njime se osoba cijepi samo jednom – navodi dr. Karin.

Bili smo 'dalekovidni'

U našoj se županiji do sada cijepilo 4700 ljudi, od čega ih je 950 primilo obje doze.

– Imamo spremljeno oko 1500 doza cjepiva za drugu fazu cijepljenja onih koji su primili prvu dozu u prva dva tjedna i kojima je uskoro vrijeme da nakon 21 dana od primanja prve prime drugu dozu.

Bili smo "dalekovidni" jer smo imali neke informacije da bi do zastoja u isporuci cjepiva moglo doći, pa smo od svakog dosadašnjeg kontingenta cjepiva sa strane ostavljali cjepivo za drugu fazu cijepljenja – kazuje dr. Karin.

No, pitamo što će biti s onima koji su se također cijepili jedan put, a za njih još nije osigurano cjepivo za "drugi ubod"?

– Naravno, očekujemo da i za te naše sugrađane bude osigurano cjepivo za drugo cijepljenje. Neće biti nekih velikih problema ako "zakasni" nekoliko dana, jer to neće utjecati na imunogenost.

Naime, nitko se drugi put ne smije cijepiti prije isteka tri tjedna od prvog cijepljenja, a isto tako se može docijepiti najdalje 42 dana od tada. Tako nam kaže naputak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – pojašnjava naša sugovornica.

image
Jakov Prkić/Cropix

S obzirom da se sada drugi put docjepljuju oni koji su primili prvu dozu, obustavljeno je cijepljenje onih koji se još nisu cijepili prvi put.

Zanimalo nas je kada oni mogu očekivati početak "prvog cijepljenja".

– Kada docijepimo sve one koji su primili prvu dozu cjepiva ili kada budemo počeli ponovno dobivati one količine cjepiva koje će biti dostatne za prvo cijepljenje i docjepljivanje – odgovara šefica "Higijenskog".

Nema težih nuspojava

Svakako treba napomenuti da se prigodom drugog cijepljenja ili docjepljivanja mogu pojaviti neke malo jače nuspojave, koje nikako nisu ugrožavajuće za zdravlje ili život, a o čemu nam je nedavno govorila i dr. Dina Presburger iz Izraela, koji već uvelike docjepljuje svoje stanovništvo.

– Istina je, nakon druge doze Pfizer-BioNTech cjepiva pojavljuju se češće reakcije, ali radi se o temperaturi koja malo dulje traje ili boli u mišićima. Od ovih 950 osoba koje su u našoj županiji primile obje doze Pfizer-BioNTech cjepiva nije zabilježena nijedna teža nuspojava – zaključuje prim. dr. sc. Željka Karin.

Nakon prvog cijepljenja - 50 posto imuniteta

Svi oni koji su cijepljeni Pfizer-BioNTech cjepivom prvi put, u roku od 10 do 14 dana, iako neki izvori kažu i nakon već sedam dana, dobivaju 50-postotni imunitet, dok od 10 do14 dana nakon drugog cijepljenja dobivaju imunitet od 95 posto.

image
Neja Markičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 22:00