StoryEditorOCM
SplitNEĆE NA DOBRO

Svibanj je bio teški podbačaj za splitske iznajmljivače; pogledajte mizerne cijene noćenja: ‘Ovo je samo za Hrvate!‘

Piše Frano Kiso
24. svibnja 2024. - 07:32

Tržištem vlada vrlo jednostavan zakon ponude i potražnje, a čini se da je ponuda apartmana na splitskom području daleko premašila broj gostiju koji su ih spremni unajmiti i platiti. Iako grad vrvi turistima u gotovo rekordnim brojkama, Splićani su se ipak preračunali s cijenama i brojem nekretnina koje su prenamijenili u turističke svrhe.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Imam tri luksuzna apartmana u centru, blizu Prime. Evo, gosti su sada samo u jednom. Bolje mi je u ovo doba bilo prošle godine - potužila nam se jedna splitska iznajmljivačica u nedavnom razgovoru.

U Splitu u ožujku apartman za dvoje koštao manje od boce jeftinog vina u restoranu!; ‘Previše nas je, i svibanj je koma‘

Žalopojke splitskih iznajmljivača zbog izostanka rezervacija u njihovu apartmanskom smještaju u tekućem mjesecu potvrđuju da se u gradu nalazi previše jedinica turističkog smještaja. Ako zavirite na lokalne oglase i web stranice za iznajmljivanje možete vidjeti da ovo nije tek prenapuhana priča, već itekako indikativno kretanje na tržištu.

image
Joško Šupić/Cropix

Tako je na Facebook stranici "Iznajmljivanje, prodaja i kupnja stanova - Split i okolica" osvanuo oglas u kojem se nudi prekrasno sređen apartman sa četiri zvjezdice za samo - 50 eura!

image
Facebook/Screenshot

Vlasnik je naglasio da apartman iznajmljuje "samo hrvatskim građanima" te da je ovo predsezonska, svibanjska cijena i da već sljedećeg mjeseca cijena skače na 65 eura, a udarni ljetni mjeseci su predodređeni za posebnu cijenu. Ova relativno jeftina ponuda nije iznimka, pošto i preko Google servisa možemo vidjeti da se po cijelom gradu srozavaju cijene smještaja.

image
Airbnb/Screenshot

Naravno, loš svibanjski trend ne mora biti zloguki prorok za naredne mjesece, pošto se i prije događalo da bi nakon mlake predsezone imali rekordne turističke brojke, no ovakav trend niskih cijena i pretjerane apartmanizacije pokazuje da su se neki domaći iznajmljivači itekako preračunali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 05:12