StoryEditor
Splitni pjata ni mirisa

Splitski ugostitelji na korona-mukama, dnevno jedva zarade stotinjak kuna

Piše Tanja Šimundić Bendić
23. svibnja 2020. - 15:49
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Kafići su donekle vratili promet, ali u restoranima je druga priča. Kuku lele, tuga i žalost, muka nad mukama, propast posla, eto kako na postkorona razdoblje u novom normalnom svoj radni ritam opisuju podmarjanski vlasnici restorana.

U isto vrijeme lanjske godine u splitskim se ugostiteljskim objektima već tražila sjedalica više. Gostiju je već bilo more, uživali su u spizi, mljackali fino nad delicijama, degustirali. Konobari su trčali s punim tanjurima preko šetnice Rive, od stola do stola štekata, preko bašta i terasa. Vozili slalom oko šetača, domaćih i gladnih turista. I svi smo tada govorili kako grad "vonja" na pečene lignjice, ribice, pomfrit, na kužinu punu svega.

Ove godine nema nit pjata nit mirisa. Štekati su prazni, u nekim objektima dnevni inkas, čuje se po gradu, doslovce bude nula kuna. A u brojnima se on svede tek na stotinjak kuna, i to od kava i pokojeg soka. Sve je to istina čim se pogledaju prazne bašte, ogoljene terase restorana. Tu i tamo koji stol je zauzet, ali u suštini nije dobro. I sve se svodi na čekanje.

- Sve ovo što se s ugostiteljstvom momentalno događa je čisto šuljanje, nema profita nikakvog, imamo samo gubitak. Ljudi su rezervirani, još se uvijek plaše izlazaka i druženja u restoranima. Ja otvaram 1.6. A očekujem kako će krvotok startati tek negdje oko 15.6.

Svako jutro s nekoliko kolega popijem kavicu pa popričamo o aktualnoj situaciji. Sve je to ništa, ma ne od zarade, nego od prometa. A vidiš sve, štekati prazni, proda se di koja kava. Tek rijetko koji ručak ili večera. Ima lokala di nitko cili dan ne uđe. A puno njih dnevni inkas broji u sto kuna. Nema gostiju nigdi. Svi čekaju da turizam krene – veli nam doajen splitskog ugostiteljstva chef Zlatko Marinović iz "Noštroma".

image
Split, 271216
Vlasnik restorana Nostromo, Zlatko Marinovic i njegov pas, patuljasti snaucer Kapo, poziraju u restoranu.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Dobar nam je to uvod u đir po splitskim ugostiteljskim objektima, koji počinjemo od ZOI-ja, restorana s jednom od najljepših terasa na Rivi. Ni ona im ove godine baš ne pomaže, štoviše, u odnosu na lanjsku godinu promet im je pao za 90 posto. To je zapravo realna brojka koju nam uglavnom spominju svi vlasnici splitskih restorana.

- Na dane koji ručak, večera, pokoja rezervacija, ponekad nekoliko kava, to je promet koji smo bilježili u danima nakon skidanja zabrane rada. Onda nam se dogodilo i lošije vrijeme, teška južina, kiša. E evo kada je neki dan padala kiša, za cijelo radno vrijeme od jutra do navečer nitko ušao nije.

Lani u isto ovo vrijeme terasa nam je već bila puna. Ostavit ćemo malo vremena da vidimo kako će se priča razvijati, pa ćemo napraviti plan rada. I s pripremanjem na najgore, očekivat ćemo kako će se situacija promijeniti na bolje. I da će se s otvaranjem hotela dogoditi i dolazak turista. Tada će se grad početi puniti – veli Tomislav Mikić, voditelj restorana ZOI.

"Štorija", restoran s Rive, s popularnim chefom Ivanom Pažaninom, bilježi standardnu splitsku ugostiteljsku stvarnost. Prevelikih očekivanja chef Pažanin nema, tek nadu da će za dva mjeseca situacija biti drugačija. No promjena zato ima, i to u skidanju cijena hrane i pića za 20 posto, kao koraka prema domaćim gostima. Jer ono što je chefu Pažaninu momentalno najbitnije je prilagodba situaciji u kojoj je sve doslovce otišlo put dolje.

image
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

- Da se razumimo, nije to spuštanje gaća, spuštanje cijena je fer reakcija u novonastaloj situaciji u kojoj kroz prilagodbu dovodimo domaćega gosta. Želimo ga vratiti u grad, pozvati ga da nam dođe, da vidi kako tu nema skupoće. Dapače, nek se uvjeri kako je sve ovdje prihvatljivo i za našeg čovika.

Moramo preživjeti dok iz ove situacije ne izađemo. Nije mi bilo normalo ostati na razini od lanjske godine i zato sam skinuo cijene. Sada naprosto ništa nije isplatljivo i onda mi je instinkt kazao da idem u tom novom pravcu. Dogodine ćemo se rekuperat, proći će i korona – veli chef Pažanin.

Milivoj Mladina, poznatiji kao Mile Peka, vlasnik kultne konobe "Varoš", veli nam kako nije točno da je promet pao. Točno je da prometa ove godine nema. Ima dana kada im u konobu dođe jedan gost, napravi se dnevni inkas od 200 kuna, koja porcija liganja, tanjur blitve, nešto sitno od mesa, rižotić ili manistra.

U isto vrijeme lani kuharica bi već s jutrom u velikoj teći kuhala blitvu. Ovog čudnog, napornog svibnja novog normalnog napravi se tek nekoliko porcija.

Nabavu rade i nadalje svakodnevno, ali sve je umanjeno, reducirano. Nema smisla kupovati oboritu ribu, velike škampe kada postoji šansa da se to ne proda. A ribu ne možeš čuvati duže kao meso. Korona je zaustavila sve, fešte, svadbe, krizme, pričesti, slavlja, poslovne ručkove. Sve je stalo.

image

 
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

- Ma šta ću vam poć govorit, promet mi je pao za 90 posto. Znači deset posto od onog šta smo lani u ovo vrime radili. Ovo je ništa. Moj drugi objekt, "Braceru" u Dućama, nisam ni otvara, čekam da vidim kako će se priča zavrtit, oće li počet dolazit gosti. Jer se u ovom momentu ništa ne isplati i ništa ne zna sigurno. Po meni u ovom trenutku prolaze samo marendaški objekti, fast foodovi i dostave. Sve ovo di čovik mora sist, to je sve velika nula. Jer domaći se svit još uvik plaši, a stranog nema. Dok se granice ne otvore, turizam ne dođe, mi možemo samo čekati – veli Mile.

Restoran "Duje" je ime koje uvijek ima svoju vjernu domaću klijentelu, to je objekt kojemu se ljudi s povjerenjem vraćaju. Ali u 28 godina koliko Mario Matijašević drži ovaj popularni splitski lokal, ovakvih loših dana vidio nije. Globalna pošast je i ovdje ostavila traga. I kao i u svim drugim objektima, sve se poštuje, i mjere distanciranja, dezinfekcija, sigurnost. No pad prometa je evidentan, u odnosu na lani to je od 60 do 70 posto niže.

- Kako nama, tako i drugima. Iako ovo u životu doživio nisam. Mi smo i u najcrnjim danima rata imali promet. Doša bi naš čovik s fronte i odma posli toga kod nas u goste. Da se napriča, vidi ekipu, podruži. Ali ovo što nas je snašlo je stvarno loše. Smanjili smo broj stolova, poštujemo sve mjere.

No, činjenica je da su se ljudi distancirali. I oni i mi čekamo da ovo zlo prođe, da se život za sve nas vrati u normalu. Razumim ja sve, pad prometa je nešto na što smo se morali pripremiti. Bilo je očekivano. I treba to izdržati. A proći će, sve prođe, pa će i ovo – veli Mario.

image
Jadran Babić/HANZA MEDIA

E, i onda svi govore kako se posao radi kod marendaša. I kako nije loše ni fast foodovima, brzogrizima, koji su, kažu nam ugostitelji, radili leva-leva sve ovo vrijeme. Od nekih vlasnika fast fooda čujemo da im je promet ipak pao, ali i da nisu ostali bez posla. Rade, dostave su ih spasile, ljudi su naručivali.

Promet je pao i restoranima naslonjenim na domaćega gosta, na dobre marende, s vjernom, stabilnom klijentelom. Ali ne toliko koliko restoranima s Rive, koji bujaju u onih nekoliko mjeseci prije, za vrijeme i nakon sezone. U tom srazu marendaških objekata i onih iz centra u ovom trenutku ovi prvi vode s 1:0.

- Sigurno nam promet nije kao prije, činjenica je i da su ljudi poplašeni. Imaju dozu odstojanja. No, u ovom trenutku je definitivno gore kolegama iz centra grada koji su u svom poslu naslonjeni na gosta izvana. Ja ipak radim cijelu godinu i moja su publika domaći ljudi. Turizam donosi goste koji se mahom zadrže u gradu, oni pune te objekte. Ajmo reći da im je granica tu oko Općine. Tako da se dolje zadržava glavnina. Samim tim su objekti s Rive, iz centra, direktno i pogođeni.

U ovom trenutku mi koji smo naslonjeni na domaće, možda imamo malo bolju poziciju. Ali kada turizam opet krene, oni će imati primat. Po meni su najbolje poslovale dostave. Ovo je bilo njihovo vrijeme – veli Ivan Lončar iz popularnog "Vašeg kutka".

#UGOSTITELJI#RESTORANI#SPLIT#IVAN PAŽANIN#MILE MLADINA#MARIO MATIJAŠEVIĆ#IVAN LONČAR#ZLATKO MARINOVIĆ

Izdvojeno

24. svibanj 2020 17:19