StoryEditorOCM
SplitOGLASILA SE I UDRUGA

Splitski HOS-ovci o skidanju natpisa ‘Za dom spremni‘ sa spomenika: ‘Razočarani smo i tužni, ovo je bilo kukavički...‘

Piše Split SD
21. listopada 2023. - 15:35

Nakon informacije da je ponovo maknut natpis "Za dom spremni" sa spomenika HOS-a u Ulici Ruđera Boškovića, oglasila se priopćenjem i Udruga IX. bojne HOS-a.

Na spomeniku HOS-a u Splitu netko je opet stavio natpis ‘Za dom spremni‘. Iz Banovine stigla munjevita reakcija...

- Pod okriljem noći, s petka na subotu, kukavički i bezobzirno po sada već uhodanom i prepoznatljivom djelovanju, opet je oštećen spomenik poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban", u Splitu u Ulici Ruđera Boškovića.

image
Joško Ponoš/Cropix

Za sada nepoznati vandali demolirali su službeni grb postrojbe Hrvatskih obrambenih snaga, postavljen na spomen-obilježju u sjećanje na 46-oricu poginulih u Domovinskom ratu, tijekom srpske agresije na Hrvatsku.

Nadamo se kako će hrvatska policija pronaći počinitelje koji ovako bezobzirno oštećuju spomenik poginulim herojima koji su branili našu zemlju, našu domovinu.

Slična devastacija bila je i 2017.godine, počinitelji nisu pronađeni, iako je trg pokriven kamerama, pa sada čekamo bržu reakciju pripadnika MUP-a Republike Hrvatske - navode bojnik Miće Ćuk, ratnik zapovjednik ove postrojbe, i satnik Renato Hittel, dopredsjednik Udruge IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban.

image
Josko Ponoš/Cropix

U priopćenju stoji još kako u istom tonu zbore i ostali pripadnici bojne koja je prošla brojna ratišta, imavši mnogo ranjenih, dok ih je 46 izgubilo živote u obrani domovine.

Stoga su, stoji, razočarani, bolje reći tužni, što netko uništava uspomenu na hrabre ratnike koji su izvojevali našu slobodu, te danas, nažalost, "svjedoče oštećivanju službenog grba postrojbe, pod kojim su se borili protiv neprijatelja koji je ubijao Hrvate, uništavao gradove, s ciljem okupacije naše zemlje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 16:14