StoryEditor
Split‘PREKIPJELO‘ IM

Splitska policija odustala od kršćanskog praštanja: župnika sa Sirobuje prijavili zbog drskog i bezobzirnog vrijeđanja

Piše Katarina Marić Banje
6. travnja 2020. - 23:37
Pogled na novu župnu crkvu na SirobujiNikola Vilić/HANZA MEDIA

Župnik sa Sirobuje don Josip Delaš prijavljen je zbog vrijeđanja policajaca u ponedjeljak poslijepodne koji su pred crkvom u kojoj je namjeravao služiti misu odvraćali vjernike od ulaska. Službenici kriminalističke policije Druge policijske postaje su pred župnom crkvom Svetog Leopolda Bogdana Mandića prije mise u 18 sati upozoravali vjernike na smjernice Stožera CZ u suzbijanju zaraze.

Kako je to bio već drugi dan za redom da policija mora intervenirati pošto župnik ustrajno drži mise i okuplja vjernike, don Josip Delaš je izašao pred crkvu i počeo ih vrijeđati. U konačnici je, nakon što su mu iz splitske policije danima gledali kroz prste, zaradio optužni prijedlog.

Iz PU splitsko-dalmatinske saznajemo kako su oko 17 sati policijski službenici utvrdili da je u crkvi smještenoj u Mandićevoj ulici u Splitu započelo održavanje vjerskog okupljanja te su osobama koje su imale namjeru sudjelovati na vjerskom okupljanju, ukazali na odredbe Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja.

Odnosno, da je na snazi obustava vjerskih okupljanja kao protuepidemijska mjera, nakon čega je desetak osoba odustalo od ulaska u crkvu i sudjelovanja na vjerskom okupljanju.

Prema prikupljenim informacijama u crkvi se nalazilo pet građana o čemu ćemo sačiniti izvješće i poslati ga Državnom inspektoratu, Stožeru civilne zaštite SDŽ i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, kažu iz policije.

Oko 17.40 sati iz crkve je izašao muškarac koji je na javnom mjestu narušavao javni red i mir tako da je na naročito drzak i bezobziran način vikao i vrijeđao policijske službenike, te je tako ostvario obilježja prekršaja iz čl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira radi čega će protiv 70-godišnjeg muškarca biti podnesen optužni prijedlog nadležnom Općinskom prekršajnom sudu, navodi splitska policija.

Župnik Josip Delaš je u nedjelju izjavio je kako je on pozvao vjernike da dođu u crkvu za  blagdan Cvjetnice jer smatra da i u crkvi ljudi mogu biti raspoređeni na udaljenosti od dva metra kako to propisuju mjere nacionalnog stožera Civilne zaštite. Tada se također pred crkvom uoči početka mise okupilo više desetaka vjernika koji nisu ušli u crkvu pošto ih je policija onemogućila.

Župnik je održao misu s tek nekolicinom osoba u crkvi kojima je blagoslovio maslinove grančice. U svom naumu održavanja mise je ustrajao i u ponedjeljak, ali na dolazak policije nije gledao blagonaklono kao dan ranije.

#SPLIT#SIROBUJA#DON JOSIP DELAŠ

Izdvojeno

04. lipanj 2020 01:46