StoryEditorOCM
SplitUZNEMIRILO JE

Splićanka upućena na ultrazvuk dojke, šokirao je odgovor sestre na šalteru. ‘Obiteljski liječnici bi trebali znati...‘

Piše Ivica Marković
31. svibnja 2023. - 19:55

Splićanka stara 73 godine dobila je od obiteljske liječnice elektroničku uputnicu za ultrazvuk dojke, a kad je došla na šalter za upis na pretragu, prema njezinim riječima, medicinska sestra joj je rekla kako ne može dobiti termin za UZV dojke jer ima 73 godine, već može samo dobiti termin za mamografiju.

To je uznemirilo našu sugrađanku pa je nazvala redakciju, kako bismo mi provjerili o čemu se radi.

- Iz jednostavnog razloga što UZV nije prva metoda izbora za njezinu životnu dob. Kod žena u toj životnoj dobi, odnosno za sve žene poviše 50. godine života prvi izbor je mamografija.

image
Jakov Prkić/Cropix

Ultrazvuk je vrlo subjektivna metoda pregleda i umnogome ovisi o tome tko gleda, odnosno tko ga radi. S druge stane, mamografija nije toliko subjektivna metoda i ima puno veću osjetljivost od UZV-a.

S obzirom na to da se kod žena te životne dobi žljezdano tkivo dojki zamjenjuje masnim tkivom, to više je mamografija prvi izbor - kazuje izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split.

image

Krešimir Dolić

Jakov Prkić/Cropix

Ovo su hrvatske stručne smjernice koje su izdane prošle godine po uzoru na one koje vladaju u svijetu.

- Nigdje u svijetu UZV dojke nije prva metoda izbora, svugdje je to mamografija. Do sada su gotovo sve žene htjele barem jednom godišnje napraviti UZV dojke, iako je kod mnogih prva metoda izbora mamografija.

I sada zamislite da sve žene u Splitsko-dalmatinskoj županiji žele jednom godišnje napraviti ultrazvuk. Pa 50 radiologa moralo bi samo to raditi 365 dana u godini, a to je nemoguće.

Naravno, ako neka žena inzistira na UZV dojke, ona može dobiti redoviti termin za godinu dana. Međutim, ako je na dojci napipala neku kvržicu, sve će obaviti za nekoliko dana. Obiteljska liječnica koja je u ovom slučaju uputila elektroničku uputnicu za UZV dojke trebala je znati da je za njezinu pacijenticu, koja ima 73 godine života, prvi izbor mamografija i onda ne bi došlo do ovih neprilika - kazuje dr. Dolić.

image
Duje Klarić/Cropix

Nacionalni program

No, mnoge žene i same izbjegavaju mamografiju.

- Da, izbjegavaju mamografiju zbog priča o zračenju i imaju averziju prema toj pretrazi. Kod Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke zbog toga i jesu rezultati loši. Naime, tek se 40 posto žena odazove na mamografiju u nacionalnom programu. Ako u jednom danu u KBC Split pozovemo 30 pacijentica na mamografiju, odazvat će se njih manje od 20 - navodi dr. Dolić.

Ako je kod žene nešto suspektno, ako spada u skupinu onih pacijentica koje imaju u obiteljskoj anamnezi rak dojke, takve će termin za UZV dobiti unutar 15 dana.

Ipak UZV je prva metoda izbora za pacijentice do 50. godine života.

- Ženama do 50. godine života prva metoda izbora je UZV dojke jer je dojka kod njih drugačije građena u odnosu na starije žene.

Mlađima od 50 godina dojka je sastavljena od žljezdanog tkiva i mamograf to tkivo lošije vidi, jer se preklapaju sjene pa je bolja metoda ultrazvuk. Ipak, preporuka je da svaka žena nakon 40. godine života napravi prvu mamografiju - zaključuje izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić.

Mamografija ispunjava sve stručne kriterije da se koristi kao screening metoda, što UZV nema. Po nalazu mamografa ovisi daljnji tijek radioloških pretraga.

Za kraj je važno napomenuti da su onkološki pacijenti prioritetni i da oni imaju "prednost prolaza" u odnosu na sve druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:24