StoryEditor
Splitlipo je

Reporterski đir po centru: ‘Dočekali smo svojih pet minuta, Split je sada baš grad po mjeri!‘

Piše Merien Ilić
6. srpnja 2020. - 21:04
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Nikad čudnije lito! Dica čekaju svjedodžbe nakon nastave na daljinu, korona je počela opet hvatati maha, turisti se broje u desecima, domaći iznajmljivači rentaju apartmane dugoročno, čak i studentima, turistički djelatnici su u iščekivanju hoće li se popuniti apartmani, dok obrtnici strepe kako će izgurati sezonu.

Nema više bicikli koje su se nudile za najam na svakom kantunu, ni brodova s izletničkim programima koji su tradicionalno zauzimali mjesto ispred Lučke kapetanije zajedno s pripadajućim štandovima.

Tek usamljena crvena podmornica čeka goste željne pogleda u neki vedriji svijet.

Traži se stolica više

Ipak, centar grada je pun, čak i prepun mahom domaćeg svita koji se konačno vratio na Rivu, u Get, na Peristil gdje bi u ovo doba prijašnjih godina masovno hodale poveće grupe iz cijelog svijeta prateći šarene kišobrane turističkih vodiča. Kao da su svi dočekali svojih pet minuta i ćutili grad malo za sebe, bez onog šušura, gužvi i pretrpanih ugostiteljskih objekata s histeričnom glazbom.

- Ja sam prezadovoljan šta nema stranaca. Briga me za njih. Ne živim od turizma, al znam da nije lako onima koji žive od njega. Sad kukaju da nema gostiju, ali isto, koliko čujem, nitko neće da spusti cijene apartmana. Eno na Baćama 170 eura traže za neki bijesni apartman, a drugi s oznakom superhost daje se studentima. E, da je sad puno stranaca, ne bi mene Riva vidila - komentira nam jedan Ivica vodeći kćer na sokić.

Mjesta na nekom od štekata na Rivi teško će naći jer se svugdje traži stolica više. Svi se dotjerali, neke mlade cure rade selfije i tako plijene pažnju. Penzioneri raspoređeni na svojim klupama odobravaju foto session. Jedan momak u prolazu komentira kako više nema koncerata ni ikakvih događanja na Rivi.

- Sad bi trebalo napravit neki koncert za domaće! - veli prijatelju koji se složi s njim.

- Ima turista, kako nema! Meni je drago šta vidim turiste u gradu i da naši ljudi imaju posla koliko toliko, ali, moram priznat, bojim se korone. Bojim se da će turisti donijeti koronu iz svojih zemalja. Nakon izbora, bojim se da će biti još više zaraze... Ja se čuvam, nosim masku, držim distancu. Za vrijeme korone sam izašao svega pet puta jer sam u kritičnoj dobi. Ne bih volio da opet moram u četiri zida - kaže nam Salko Šemović na propisnoj udaljenosti.

image
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Dok gledaju cijene hrane u restoranu na Rivi srećemo mladi njemački par. U Split su tek stigli, a prilično ih je iznenadila slika grada u kojem nitko ne nosi masku.

Samo opušteno

- U Njemačkoj svi svugdje nosimo maske. Kao destinacija za odmor, to je super, jer konačno ni mi ne moramo nositi maske jer smetaju po vrućini, ali isto sam malo zabrinuta. Bilo bi bolje da se svi čuvamo bolje. Baš ste opušteni! - kaže nam Sara iz Münchena, koja je s dečkom Benom na koncu odustala od obroka na Rivi nakon pomnog proučavanja cijena.

- Skupa vam je hrana, ali i piće! - prokomentirali su i nastavili dalje.

Nekad uhodani sezonski posao na štandovima sa suvenirima i rukotvorinama po gradu, danas je prava lutrija. Potvrđuje nam to i Sandra Radić Reić s jednog štanda

- Ima nešto turista, istina, al' sve je to slabo. Kad smo otvorili prije četiri tjedna dosta je bilo mladih bračnih parova iz Njemačke. Kad se počelo govorit o koroni, sve je palo. Ni prodaja ne ide ko lanjskih godina. Priko dana nikako, a tek nešto navečer krene. Kažu da na plažama možeš vidit samo naš svit. Ja se ne stignem ni okupat od obaveza. Kažu da nam je more sad čistije, pa i zrak... al' šta će nas dočekat na kraju lita bolje da ne znamo. Kriza, ajme - zabrinuto će ona.

Stižemo i do Matejuške gdje je zidić pun mlađahne ekipe. Ističu se kese iz Tommyja jer mala trafika gdje se kupovalo pivo, ne radi već neko vrijeme. Među mlađarijom, zatječemo Vedrana Šegvića, ovog puta bez fotoaparata.

U društvu je ekipe iz Fotokluba Zagreb. Objašnjava nam kako su gosti stigli u Split na izložbu fotografija, pa ih je odveo na Matejušku gdje je zahvaljujući svježem vjetru bilo zaista ugodno.

- Stalno sam po gradu i po plažama i ima svita, kako nema. Sad naši imaju malo više prostora na plaži, al' isto u neku uru bude gužva. Zato ja dođem ujutro ranije na more - tada su na moru samo penzići. More je divota, čisto i bistro - kaže Šegvić.

#SPLIT#TURISTIČKA SEZONA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 21:06