StoryEditorOCM
SplitPROMJENE NA TRŽIŠTU

Ravnatelj sve popularnije splitske škole otkriva: ‘U nas maturanti slave uz harmoniku, a poslodavci se tuku za njih!‘

Piše SPLIT SD
23. svibnja 2024. - 19:43

Sinoć je u svom večernjem showu srijedom na Radio Dalmaciji, povodom kraja školske godine za učenike posljednjih razreda srednjih škola, Giuliano ugostio ravnatelja Obrtne tehničke škole Split Milivoja Kalebića. Najvažnija tema je bila zapošljivost učenika koji završe strukovne škole.

U Splitu se zadnji dan škole ne proslavlja po ulicama gađanjem brašnom i jajima, čak ni maturantske majice nisu toliko zastupljene. Profesori odvedu djecu na piće i dan prođe u opuštenom raspoloženju, 

- Svakih par godina neka generacija napravi interno slavlje uz harmoniku i gitaru. Kod nas je i malo drugačije nego kod drugih jer su djeca dva dana tjedno na praksi, a i zadnji dan škole nam je maturalna večer pa se možda učenici štede kroz dan - kaže dugogodišnji profesor i sadašnji ravnatelj.

Predrasude prema strukovnjacima

Razgovor je krenuo s predrasudama prema strukovnim školama. Dugo vremena te škole su slovile kao one koje upisuju "problematični" učenici koji nemaju gdje. To je djelomično i bilo tako, no učenička struktura se kroz godine mijenjala, prvenstveno zato što je povećan interes za obrtničkim zanimanjima.

- Zadnjih desetak godina slika se bitno mijenja. Nismo mi postali nešto bolji, uvijek smo bili dobri i najbolji, razlog je to što su roditelji počeli shvaćati da ako im dijete nije odlikaš, ne treba ga forsirati u gimnaziju kad može postati jedan kvalitetan obrtnik - ističe ravnatelj.

Također, učenicima koji završe četverogodišnji program, pa i trogodišnji, a upišu četvrti razred, nitko nakon toga ne brani da upišu fakultet. Dakle postoji mogućnost nastavka školovanja.

image

Učenici Obrtno tehničke škole Split

Obrtno-tehnička škola

Stanje na tržištu

U našem društvu obrtnici su danas vrlo traženi i korisni. Dapače, potražnja za njihovim uslugama je ogromna, što posljedično dovodi do toga da su i odlično plaćeni. 

- Status tih učenika u svom društvu, među svojim prijateljima je puno bolji sada nego nekada prije. Kad završite našu školu imate otvorena vrata ako želite raditi i činjenica je da mladi ljudi mogu jako dobro živjeti od tih profesija. I to su shvatili oni, ali i njihovi roditelji - konstatirao je ravnatelj Kalebić.

- Na tržištu je danas najtraženije zanimanje keramičar, to nam svima treba, to je činjenica, vjerojatno zbog turizma. Također, tu su zanimanja iz elektrotehnike i strojarstva, a stolari su jako popularni. Jako je veliki interes za upis u strukovne škole, upravo za ta zanimanja - navodi dalje u razgovoru.

Problem za one sa završenom strukovnom školom je turizam, ali i nestrpljivost mladih ljudi.

- Poslodavci se tuku za njih, mogu birati gdje će raditi, a oni se odluče voziti taxi konobarit, radit na gliseru... kada završe školu, trebaju raditi tri godine da bi otvorili vlastiti obrt i postali samostalni majstori. Te tri godine ste za fizički rad plaćeni prilično loše. Imate plaću 800-1000 eura, ali stvarno radite osam sati i fizički se umorite. Uz to, ti poslovi su odgovorni, odete kod nekoga kući i morate napraviti posao - pojašnjava problematiku gospodin Kalebić.

Taj period tri godine mnogima bude pretežak i nezadovoljavajuć, međutim ima i sasvim drugačijih primjera.

- Kad prođu te tri godine, više nitko ne odlazi iz obrtništva. Čak rijetki odlaze u Irsku, Njemačku jer imaju posla tu, a nisu ništa slabije plaćeni. 

image

Obrtno tehnička škola Split

Cropix

Praksa vrijedi zlata

- Od prvog razreda srednje škole učenici rade u školskim radionicama, a druga dva razreda u radionicama firmi s kojima imaju sklopljen ugovor o naukovanju. Praksa je dva dana tjedno što omogućuje da netko sa 17 godina već ima godinu dana radnog staža i već zna raditi posao. Majstori kod kojih su učenici na praksi su ih dužni plaćati, do prije tri godine država je davala stipendije, a majstori posebno. Dakle, njih odmah po završetku škole čeka zaposlenje.

Prošle godine je Obrtno tehnička škola Split imala 67 učenika obrtničkih zanimanja i svi su se zaposlili. Vodoinstalateri, elektroinstalateri i stolari samo nastavljaju raditi u firmama u kojima su bili na praksi. Osim toga, kada radnici polože majstorski ispit, pa otvore svoje obrte, nove generacije škole postaju njihovi zaposlenici.

- Veza sa školom se ne prekida, bivši učenici se u školu vraćaju na majstorski ispit koji im treba da bi otvorili obrt - pohvalio  se ravnatelj Kalebić.

image

Učenici Obrtno tehničke škole Split

Jakov Prkić/Cropix

Država prati tržište posljednjih par godina i potiče upis djece u strukovne škole. Razlog tome je što na sve strane fali vodoinstalatera i stolara i treba popuniti ta deficitarna zanimanja.

Pred kraj razgovora se ravnatelj Kalebić također pohvalio i nekim projektima škole. Iznimno je ponosan na projekt u kojem su učenici pomogli obitelji iz Đakova izgradivši dvije spavaće sobe s kompletnim namještajem. Spomenuo je i projekt "Osjeti" u sklopu kojeg su učenici napravili senzornu kutiju za djecu s poteškoćama u razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 08:34