StoryEditor
SplitKRIVA RAČUNICA

Ravnatelj Sportskih objekata odgovornost za korištenje parkirališta na Gripama prebacuje na bivšu vlast i kaže da je Ivošević pobucao brojke

Piše Saša Ljubičić
10. lipnja 2021. - 17:53
Tomislav Borozan, ravnatelj JUŠO Split je objasnio zašto su se nabavljale spraveCropix

Velika se prašina digla oko parkirališta na Gripama. Gradonačelnik Splita Ivica Puljak upozorio je javnost na činjenicu da ga je u Banovini dočekao štetan ugovor o koncesiji koju je Javna ustanova Športski objekti dala privatnoj tvrtki "T–point" na pet godina, a procedura je završena 31. svibnja, tek dan nakon održanih izbora na kojima su HDZ i HGS izgubili vlast. Potpisom na sporni ugovor, kako tvrdi Puljak, građanima bi iz džepa moglo biti izbijeno najmanje sedam milijuna kuna!

Gradski vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić u ovom i prošlom sazivu Vijeća još je 2019. upozorio javnost da je, citiramo, "Javna ustanova Športski objekti Split, odnosno njen ravnatelj Tomislav Borozan, blizak Željku Kerumu, s prethodnikom Serđanom Guštinom, pogodovao privatnoj tvrtki tako što joj je na korištenje i upravljanje dodijelio parkiralište sa 150 mjesta za iznos manji od tisuću eura mjesečno".

U novom ugovoru mjesečna cijena zakupa parkirališta na Gripama je 1200 eura.

Gradonačelnik Ivica Puljak brzopotezno je smijenio članove Upravnog vijeća ustanove. Novi članovi su Dražen Čular, Mario Negotić te privremeno Igor Skoko, Nenad Uvodić i Anita Birimiša.

– Njihov osnovni zadatak je sanirati štetu, odnosno onemogućiti daljnje donošenje sličnih odluka na štetu građana. Zbog hitnosti postupka, u Upravno vijeće su imenovana i tri vijećnika stranke Centar, koja će na tim funkcijama biti privremeno, dok se s partnerima, s kojim ćemo činiti većinu u Gradskom vijeću, ne dogovorimo na koji način ćemo birati upravna vijeća, a sve zajedno će biti najtransparentnije što je ikada Split doživio – obećao je Puljak.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Dan poslije, iz JU-a Športski objekti Split stigao je demanti. Potpisuje ga ravnatelj Tomislav Borozan, koji nam je rekao da gradonačelnik prejudicira da je netko napravio štetu Gradu i građanima, te tako neopravdano baca sumnju na sve bivše članove Upravnog vijeća JU-a Športski objekti Split i zaposlenike. Prenosimo ga u cijelosti.

"Poštovani Gradonačelniče, obaveza mi je zaštititi dignitet i ugled Javne ustanove Športski objekti – Split i njenih ustrojstvenih jedinica, prvenstveno ravnatelja ustanove i Upravnog vijeća. Tri parkinga s kojima Ustanova upravlja i koje održava u prvenstvenoj su funkciji sportske djelatnosti, a komercijalni prihod i rashod moraju biti sukladni usvojenom financijskom planu.

Na Vaš poziv, dana 08. 06. (utorak), u velikoj vijećnici gradske uprave održan je sastanak na kojem su uz Vas i Vašeg zamjenika sudjelovali pročelnica ureda grada, pročelnik za društvene djelatnosti i kolegica pravnica iz Odsjeka za sport, te pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu.

Tema sastanka bio je Ugovor o zakupu otvorenog prostora-parkirališta na SC Gripe, Osječka 11, pod upravljanjem Javne ustanove Športski objekti – Split.

Na tom sastanku kao odgovorna osoba Ustanove, jasno sam i nedvosmisleno obrazložio ugovor koji je sklopljen sukladno zakonu te aktima i pravilnicima Ustanove.

image
Ivica Puljak
Tom Dubravec/ Cropix

Vođen je i zapisnik o sastanku, no nismo ga dobili. Umjesto zapisnika koji smo trebali dobiti, dana 09. 06. sazvali ste konferenciju za medije na kojoj ste izjavili: "Ovaj potez će građane koštati najmanje sedam milijuna kuna. Sedam milijuna kuna je trebalo namijeniti i uložiti u sport i garaže. Mi ćemo napraviti sve pravne korake da se to zaista ne dogodi i da tih sedam milijuna kuna ne ode u privatne ruke nego da se koriste za javni interes."

Dakle, u više ste navrata prejudicirali da je Ustanova sklopila štetan ugovor milijunskih iznosa. Kako se radilo o neistinitoj tvrdnji koja nije potkrijepljena niti jednim činjeničnim dokazom, osim što je Vaš zamjenik proizvoljno pomnožio brojke prihoda i rashoda prometa usporednog parkinga, pa isti pomnožio s tri mjesečno i s pet godina, te tako potvrdio dodatno Vaše tvrdnje o milijunskoj šteti. Ti navodi su znatno naškodili časti i ugledu kako mene kao ravnatelja, tako i članova Upravnog vijeća ustanove.

Kao što znate, JU Športski objekti – Split je grad Split osnovao Odlukom o osnivanju. Ustanova je u sustavu riznice Grada Spllta kao proračunski korisnik.

Ustanova ima svoj financijski plan koji je na prijedlog Gradonačelnika usvojilo Gradsko vijeće grada Splita i kao takav je sastavni dio gradskog proračuna.

Ustanova nije u sustavu poreza na dobit.

image
Bojan Ivošević
Tom Dubravec/ Cropix

Kada govorimo o ekonomskoj analizi isplativosti parkinga na Gripama, parking kod Sportskog centra na bazenima u Poljudu po svojim karakteristikama, broju parking mjesta, potencijalu te preko 1500 dnevnih sportskih korisnika i njihove pratnje, korisnika stadiona Poljud i Spaladium Arene, te ugovora s Hidrografskim lnstitutom, Carinom i nizom vlasnika caffe barova..., jest kvalitetniji u odnosu na onaj na Gripama. Zato su nakon analize dugogodišnjih prihoda i rashoda stručne službe Ustanove s ravnateljem i Upravnim vijećem donijele odluku o produženju ugovora o zakupu otvorene površine – parkirališta na ŠC 'Gripe'.

Ekonomska isplativost parkinga kao sastavnog dijela SC Bazeni Poljud je na znatno nižoj razini nego na parkiralištu na Gripama. Napominjem da je za investiciju u ulaganje u parking TC Firule i Bazeni Poljud, nužno potreban projekt za koji je potrebna prethodna suglasnost MUP-a, Službe za sigurnost cestovnog prometa, a suglasnost može zatražiti samo vlasnik.

Ustanova je naručila projekte sukladno svom financijskom planu, te iste dostavila Gradu, Službi za komunalu. Grad je suglasnost zatražio od MUP-a. MUP je izdanu suglasnost dostavio Gradu, a Grad Ustanovi. Ustanova je odradila investicijsko ulaganje sredstvima osiguranima proračunom Grada.

Kada govorite o nepoštivanju Zaključka Gradskog vijeća Splita o objedinjavanju pružanja komunalnih usluga upravljanja javnim parkiralištima na području grada Splita iz ožujka 2016. godine, za provođenje istog je zadužen Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i redarstvo grada Splita.

Za sve potrebno stojimo na raspolaganju kako Vama tako i javnosti koja je dobila netočne, iskrivljene informacije iz ureda Grada po pitanju eventualne štete počinjene od strane Ustanove", poručuje Borozan u priopćenju objavljenom i na web-stranicama Ustanove te dodaje da je sve trebalo raspraviti unutar gradskih struktura, a ne stvarati medijski slučaj na temelju neistina i krivih izračuna.

Po jednom pravnom tumačenju, bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara dao je ovlaštenje kroz pojedinačne ustupe za korištenje pojedinih splitskih parkirališta, ali Javna ustanova Sportski objekti Split nije imala registriranu djelatnost za upravljanje parkiralištima, za razliku, recimo, od gradske tvrtke "Split parking", pa nije smjela ni u kojem smislu komercijalizirati parkiralište na Gripama. To bi značilo da ugovor između Javne ustanove Športski objekti i tvrtke "T-point" nije proizveo nikakve pravne učinke i da će to,  biti i utvrđeno pred Općinskim sudom u Splitu.

– Javna bilježnica Mirjana Popovac i sutkinja Trgovačkog suda u Splitu pripremile su Izmjene i dopune akta o osnivanju JU-a Športski objekti. Taj je "materijal" dostavljen gradskoj upravi, no zašto isto nije predočeno Gradskom vijeću Splita, treba pitati bivšu gradsku vlast. Na taj način smo sami mogli upravljati parkingom, a ne davati ga u najam privatnoj tvrtki – kaže Borozan, koji na naše pitanje zašto se išlo u dodjelu parkirališta privatnoj tvrtki iako Ustanova nije registrirana za tu djelatnost, veli da je to zato i napravljeno na temelju važećih zakona, akata i pravilnika.

– Mi bismo sami upravljali parkingom da je Grad Split na vrijeme obavio svoje – rezolutan je na kraju Borozan.

image
Mario Todoric/Cropix

Ovaj će slučaj morati rasplesti sudske instancije, i tek će se onda zbrajati koliko su ili nisu u svemu izgubili porezni obveznici i jesu li akteri o priči o parkiralištu na Gripama kazneno odgovorni, te je li se po političkom ključu namještao unosan posao na račun poreznih obveznika? Za sada su obje strane rekle svoje. Po Borozanu je zakazala bivša HDZ-ova i Kerumova vlast, koja nije na vrijeme "doregristrirala" Ustanovu, a on je osobno, kao i članovi Upravnog vijeća ustanove - radio po zakonu. Prema gradonačelniku Puljku nije tako, jer građanima i Gradu zbog pogodovanja na liniji Kaerum - HDZ, prijeti milijunska šteta. 

Prihodi i rashodi parkirališta na Poljudu


Promet parkinga ŠC-a Bazeni Poljud (prihodi i rashodi) izvod iz izvršenja financijskih planova Ustanove, navodi sljedeće: "U 2018. godini zabilježena je 351.196 kuna rashoda, ali je prihod za 2019. godinu iznosio 492.290 kn te je iste godine uloženo 250.000 kn u infrastrukturu automatske naplate.
Prihod za 2020. iznosio je 380.334 kn, a prihod do 30. 04. 2021. godine – 96.997 kn.
Ukupno u razdoblju od 1. 1. 2018. do 30. 4. 2021 je 1.320.817,00 kuna.
Mjesečni troškovi održavanja su: 01. 01. 2018. - 30. 04. 2021., uz tri radnlka (300.000 kn
godišnje). Oko 25.000 kn otpada na provizije kartice iz automatske naplate, održavanje sustava i druge zavisne troškove."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2021 17:53