StoryEditor
Splitšok i nevjerica

Potresno svjedočanstvo Splićanke čiju su mrtvu majku iz zgrade umjesto u lijesu iznijeli u - lancunu: ‘Još se tresem i plačem! Nosili su je kao neku životinju stepenicama...‘

Piše Vinko Paić
11. kolovoza 2022. - 20:44
Splićanka T. C. (podaci poznati redakciji) doživjela je traumatično iskustvo nakon što su djelatnici jednog splitskog pogrebnog poduzeća došli preuzeti njezinu preminulu majku.David Ebener/Dpa Picture-alliance Via Afp

Splićanka T. C. (podaci poznati redakciji) u travnju je doživjela traumatično iskustvo nakon što su djelatnici jednog splitskog pogrebnog poduzeća došli preuzeti njezinu preminulu majku.

Živjele su zajedno na drugom katu zgrade u splitskom kvartu Gripe. Majka je imala 85. godina, a preminula je u noći s utorka na srijedu. Ujutro 13. travnja kći o tome obavještava nadležne službe. Smogla je snage i sa sestrom pripremila voljenu majku na posljednji počinak očekujući da po nju dođe pogrebno poduzeće.

Kad su joj pozvonili na vrata i uskoro odnijeli mamu nije bila ni svjesna da će je iduće scene proganjati mjesecima kasnije te da zbog njih jedva uspijeva zaspati imajući noćne more.

- Kad su stigli izrazili su mi sućut. Jedan je djelatnik kazao: 'Dajte nam lancun', dok je drugi na to dodao: 'Pa žena leži na lancunu - započinje svoju priču.

image

- Oni su nju doslovno iznijeli iz stana tako u lancunu, još su k tome zakačili njenim tijelom za stvari dok su izlazili - kaže nam sugovornica.

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

- Bila sam sva smušena i nisam znala što žele. Shvatila sam da su uzeli dio lancuna koji je bio ispod nogu i dio lancuna pored glave. Dignu tijelo i onda šok! Znala sam da lijes neće moći ući u lift, ali sam očekivala da će mi majku stavit na sklopiva kolica. Vjerujem da se to tako inače radi. Međutim ne! Oni su nju doslovno iznijeli iz stana tako u lancunu, još su k tome zakačili njenim tijelom za stvari u stanu dok su izlazili. Znam da je to mrtvo tijelo i da imaju ovakvih slučajeva masu, no to je nečiji roditelj! Bez obzira što je smrt bila očekivana. Izašli su tako s tim lancunom u kojem je bila moja majka i niz stepenice je nosili do prizemlja. Zamislite taj prizor. Još se tresem i plačem kad se sjetim... Nosili su je kao neku životinju u 21. stoljeću. Što da je naišlo neko dijete i to vidjelo? Pa i odraslom čovjeku bi bilo mučno... - pita se kćer preminule žene.

image

- Apeliram da se pronađe rješenje za ovakve situacije - govori kći preminule žene.

Niksa Stipanicev/Cropix

- Još ne mogu vjerovati da pokojnica nije imala nimalo dostojanstva u tom posljednjem trenutku kad je izlazila iz kuće. Meni to nikako nije normalno. Da ti u lancunu iznosiš pokojnika. Ne želim ovime prozivati to pogrebno poduzeće, iz tog razloga ga neću ni imenovati. Sada, četiri mjeseca nakon smrti majke samo želim ukazati na svoje neugodno iskustvo u nadi da netko drugi neće doživjeti ovo što sam ja, jer vjerujte mi, prizor je grozan i još me uvijek proganja. Također apeliram i da se pronađe rješenje za ovakve situacije - zaključuje naša sugovornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 00:15