StoryEditorOCM
Splitsramota usred grada

Pogledajte na što sliči omiljeno okupljalište Splićana, strava i užas! Tko je odgovoran za sanaciju, još se ne zna...

Piše Petra Klarić
22. svibnja 2024. - 17:58

Matejuška je kultno okupljalište Splićana svih generacija, a baš na vanjskom dijelu Matejuške na kojem se svakog vikenda okuplja mladež, nastala su velika oštećenja kamenih blokova i klupe.

image
Duje Klarić/Cropix

Osim što ovaj prizor nije niti malo oku ugodan, dio odvaljenih kamenih blokova završio je u moru pa bi mogao predstavljati opasnost za turističke brodice koje na tom dijelu vrše ukrcaj i iskrcaj putnika. Postavlja se pitanje kako je do oštećenja uopće došlo. Uostalom, možete se i sami uvjeriti kad vidite ovaj video od Info kadra.

Sa željom da saznamo pod čijom je uopće nadležnošću taj dio Matejuške, pogledali smo što je navedeno u katastru i na geoportalu. Naime, velik dio Matejuške zapravo je pod nadležnosti Grada Splita (i pod koncesijom), ali ne i dio na kojem su nastala oštećenja. Na taj dio upisano je ugostiteljsko poduzeće "Zdravljak", što nam se učinilo netočnim, odnosno čini se da se radi o zastarjeloj informaciji.

 

image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix

Obratili smo se zatim Gradu Splitu kako bi saznali jesu li oni možda zaduženi i za taj dio Matejuške, a zanimalo nas je i znaju li što će biti sa sanacijom navedenih oštećenja.

Oni su nam odgovorili da i sami već neko vrijeme od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ne mogu dobiti odgovor vezano za dokumentaciju koja je potrebna za ovu vrstu sanacije. No, kažu da su oštećenja prijavili Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je zadužena za izvanredno održavanje pomorskoj dobra u općoj upotrebi. 

image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix

- S obzirom da Grad Split ne može dobiti odgovor koja vrsta dokumentacije je potrebna za ovakvu vrstu sanacije od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, za odgovor Vas moramo uputiti na Ministarstvo da prvo kaže koja dokumentacija je potrebna za ovakve zahvate.

Svakako Grad Split će navedeno oštećenje prijaviti SDŽ koja je nadležna za izvanredno održavanja pomorskog dobra u općoj upotrebi - poručili su nam.

image
Duje Klaric/Cropix

Dakle, želja za sanacijom postoji, a upite vezano za situaciju poslali smo nadležnom Ministarstvu i Splitsko-dalmatinskoj županiji te ćemo njihove odgovore objaviti čim ih dobijemo.

image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 08:21