StoryEditorOCM
Splitđir po đelaterijama

Obišli smo Split u potrazi za ljetnim klasikom, našli smo ga na jednom meniju. A znamo i gdje sladoled košta tek 1,70 €

Piše Lucija Vujnović
24. srpnja 2023. - 11:19

Sladoledarnice u centru Splita niču na svakom koraku. Svi se žele rashladiti uz ovaj ljetni desert, a mi smo si dali truda i provjerili cijene i ponudu.

Najpopularnija je "Emiliana" u Cosmijevoj ulici gdje je red, od otvaranja pa do zatvaranja, uvijek najduži. Red se čeka 15-30 minuta, ovisno o periodu, a recenzije na Googleu potvrđuju da se čekanje isplati. Kugla sladoleda košta 2€ uz dodatnu naplatu određenih korneta. Uz hrskavi kornet možete odabrati okuse čokolade sa slanim kikirikijem, limuna i lavande, breskve i ruže, riccote i smokve i mnoge druge. Tisuće oduševljenih turista pišu kako je ovo vjerojatno najbolji sladoled na dalmatinskoj obali.

image

Emiliana je hit

Nikola Vilić/Cropix

Jedna od popularnijih slastičarnica je "Luka Ice Cream & Cakes" u Svačićevoj 2. U ponudi imaju domaće kolače i sladoled. Uz klasične okuse, nude i neke kreativnije kombinacije lubenica-limun, jagoda-lubenica, trešnja-tamna čokolada. "Imaju čak i par vrsta sladoleda bez laktoze i šećera (veganski)", piše oduševljeni gost M.

image

Red ispred Luke

Ante Čizmić/Cropix

Uz nešto manje čekanja, odličan sladoled možete pojesti i u sladoledarnici "aMare" smještenoj na Voćnom trgu u Šubićevoj 1. Prosječna ocjena na Google recenzijama - 5.0 (oko 300 recenzija). Jedna kugla sladoleda košta 2,50€, no naglasili su kako domaćim gostima daju popuste. Oduševljeni gosti preporučuju okus slane karamele, pistachija ili sorbet od marakuje. "Tradicionalni i eksperimentalni okusi, bogat okus i gotovo bez čekanja u redu", napisala je gošća A. N.

Klasik iz djetinjstva

Bili smo u potrazi i za bananom split, ljetnim klasikom iz djetinjstva, koju smo jedva pronašli na Voćnom trgu u istoimenoj slastičarnici. Iako su mnogi uvjereni ova kombinacija sladoleda i banana ima veze s gradom Splitom, radi se o američkom desertu. Ipak, ovu slasticu pamtimo s ljetovanja u djetinjstvu.

Na meniju slastičarnice Voćni trg nalazi se i banana split, tu je gusti sa šlagom i mnogi drugi kupovi. No trenutno ih ne rade, a razlog nam je objasnio vlasnik ovog objekta Ali Emrulai.

- Mi smo oduvik bili fokusirani na kave i kupove od sladoleda, ali otkad su nan makli štekat, nemamo više ništa, nemamo di posluživat‘ kad nemamo stolove.

image
Saša Burić/Cropix

Ako se vrate stolovi, kaže, vratit će se i kupovi koje u centru grada nije lako pronaći. Kuglica sladoleda kojeg trenutno imaju u ponudi košta 1,80€, ali cijena će uskoro narasti, kaže Ali.

- Svi oko mene imaju cijenu 2, a ovima tamo gori je čak i 3€. A evo, primjerice, budemo li opet radili kupove, isplatit će se.. Vidite, na primjer, cijena banane split je 7€, a vidite šta vi tu sve dobijete. Bananu, 3 kugle sladoleda, šlag, voće, pa malo ukrasit... Sve to košta.

Nadaju se da će im uskoro vratiti štekat i da će se ponovno baviti izradom kupova, poručio je Ali koji tužno pokazuje slike svog lipog štekata kojeg više nema.

U blizini ove slastičarne nalazi se sladoledarnica talijanskoga naziva "L‘amore per il gelato" koji nudi 100 posto prirodni domaći sladoled, piše na cjeniku, te je navedena cijena od 3,50€ za kuglicu. Neki su zadovoljni, a drugi baš i ne.

image
Sasa Buric/Cropix

- Sladoled je dobrog okusa, ali ne iznad prosjeka. 3,50 eura za kuglicu normalne veličine je previsoka cijena, čak i ako bi to trebao biti prirodni sladoled. No, ljuti me što je cijena dobro skrivena, sumnjam namjerno. Vani nema cijene. Stojiš u redu, nema cijene. Naručujete, cijena se ne vidi. Na blagajni je mali natpis s cijenama.

Ispod dva eura samo u Hajduka

Još je mnoštvo sladoledarnica po gradu, a pokraj Đardina su čak dvije smještene jedna pokraj druge. U Hrvojeva 10 je Franko‘s ice, a odmah pored, u Hrvojevoj 9, otvorena je jedna nova Häagen-Dazs, američka marka sladoleda. Cijene su više-manje svugdje iste, a za manje od 2€ je teško pojesti sladoled u centru.

Zasad je najjeftinija opcija kupovina sladoleda u kultnoj, splitskoj slastičarnici "Hajduk" u Matošićevoj ulici 4. Kugla sladoleda košta 1,70€. Nekoć je ovo bilo glavno mjesto za kupovinu sladoleda, sad je manje prometno što ne začuđuje s obzirom koliko ima prodavaonica sladoleda u Splitu.

image

U Hajduka ukusno i povoljno


 

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 18:22