StoryEditor
Splitna kantunu

Nema turista koji mu se ne takne palca - Grgura Ninskog do pola pokrija divlji rogač, a nije baš ni da po noći svitli. Naš Feđa Klarić ima rješenje...

26. siječnja 2021. - 16:53
Feđa KlarićFeđa Klarić

Stara je gradska legenda kako je Grgur Ninski poslin Drugoga svitskoga rata smišten vanka zidina Splita jerbo da mu je tamo i misto. Bija je žestoki neprijatej splitske politike za života, pa kad ga je Meštović ka pobjednika uvalija usrid Peristila, to je bila velika nepravda.

Lipo je primjetit kako je Split u to vrime, a radi se o desetome viku, ima politiku (!) koja je biskupa ninskoga Grgura de Dobru koštala katrige, ukinuta je Ninska biskupija, a papa ga je špedija za biskupa u Skradin. Nije loše ni proša šta mu je moglo bit kad je najidija Splićane onoga doba. Današnjima moš radit šta oćeš, interesi grada daleko su iza interesa stranke i njezina "čovika".

Vrimena su druga i mit o Grguru ka branitelju slavenstva (a poslin hrvatstva) izdominira je, a mi smo postali ponosni na Grgura. I čudotvorne moći smo dali njegovome palcu, pa sad nema furešta koji ga ne takne za sriću i slika se š njin. Eto koliko je Split širokih nazora: da se sad digne, Grgur bi odma pa u nesvist koju pažnju mu današnji Split poklanja. Sve smo mu oprostili. A bit će malo i radi toga šta je onako grandiozan i šta ga je veliki Meštar učinija veličanstvenin s umjetničke i svake druge bande.

I njemu bi bilo drago kako ga tetošimo, dva puta je obnovljen, patinan i namazan voskon u pet godin. Ali uvik ništo fali.

Baš na kantunu od Portaule sretnen fotoreportera Feđu Klarića, a on uvik ništo ruje: na sav glas priča o lipin, ali i o grubin stranama Splita. I sve lipo fotografira, karta kanta.

– Šta činiš po ovome ledu, nema pasa?

– Evo sniman kako se Grgur ne vidi.

– Kako se ovoliki Grgur ne vidi?

– Zato šta si navika i ne obraćaš pažnju, vidi ovi divlji rogač, jušto s prednje strane. Malo po malo, prikrija ga je do pasa. Nema turista iz ciloga svita koji se ovde ne slika, a može ga se ciloga slikat samo s leđa. Do lita, kad se ovo rascvate, neće se vidit ništa.

– Pa šta pridlažeš?

– Otpilat! Posadit nešto niže, ne postoji nigdi da spomenik zakriješ stablon.

– A šta ga ne dođeš snimit po noći, stablo se neće vidit?

– Ne more jer noću nije osvitljen. Sprida je u mraku, samo je osvitljen s boka.

– A moglo bi onda umisto stabla doć svitlo, pa jednon pilon riješit dva problema.

– Čudin se da to niko ne vidi.

Ajde, možda će bit nešto, eno ni kampanel Svetoga Duje nije cili svitlija, pa je Grad skočija, prominija žarulje i sad se vidi. A do lita mogli bi i Grgura ugledat, onako od palca do prsta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 07:16