StoryEditor
SplitDIREKTOR ‘SPLIT PARKINGA‘

Marko Bartulić demantira zakupca Omrčena: S parkingom kod Male dvorane ne možemo biti u minusu, građani imaju urednu uslugu i poštuje se gradska odluka o cijeni!

15. rujna 2021. - 08:35

Parking na Gripama u Osječkoj ulici zasigurno je obilježio početak nove vlasti na čelu s gradonačelnikom Ivicom Puljkom.

Sve je krenulo s prošlotjednim uklanjanjem stupića od Grada na parkingu u blizini sportske dvorane na Gripama, čiji je zakupac tvrtka "My way" u vlasništvu Tonćija Omrčena, a sada je pod povećalom javnosti zbog Omrčenovih izjava i parking u Ulici slobode do Male dvorane na Gripama. Sam Omrčen je na konferenciji za medije kazao da se tu radi o "prikrivenom sponzorstvu" jer gradska tvrtka "Split Parking" plaća zakup Košarkaškom klubu Split za parking.

image
Duje Klarić/Cropix

No, krenimo od početka otpetljavati priču. Košarkaški klub Split je 2009. godine s Gradom Split potpisao Ugovor o davanju prava korištenja športskog objekta Mala košarkaška dvorana s pratećim nekretninama na 30 godina, koji podrazumijeva i korištenje i upravljanje parking prostorom. Gradsko vijeće je 2016. godine donijelo odluku o objedinjavanju pružanja komunalnih usluga upravljanja javnih parkirališta te za isto ovlastilo gradsku tvrtku "Split parking".

U samoj odluci stoji da će oni i preuzeti upravljanje javnim parkiralištima nakon isteka pojedinačnih ugovora s pojedinim dosadašnjim upraviteljima ili sporazumnim preuzimanjem djelatnosti.

No, jasno je da KK Split ima važeći ugovor do 2039. godine, koji je sklopljen prije odluke o objedinjavanju komunalne usluge parkirališta.

Nema privatnog sponzorstva

- Odmah na početku je bitno naglasiti da je riječ o odnosu gradske tvrtke i gradskog sportskog društva, oba u 100-postotnom vlasništvu Grada Splita, tako da izjave o privatnom sponzorstvu ne stoje. Radi se o poštivanju odluke Zakona o komunalnom gospodarstvu, koja kaže da je upravljanje i održavanje javnih parkirališta komunalna djelatnost, za što je ovlašten jedino "Split parking". Košarkaški klub Split nas je kontaktirao oko navedenog parkinga i ponudio nam upravljanje, što smo mi i prihvatili uz suglasnost Grada Splita - govori nam Marko Bartulić, direktor "Split parkinga".

image
Duje Klarić/Cropix

Ističe da im nije prioritet stjecanje profita nego uspostava i pružanje komunalne usluge.

- Prvi ugovor na godinu dana sklopljen je u listopadu 2018. godine (kojeg smo u posjedu, nap.a.) te je izrađen na procjenama koje smo radili temeljem dosadašnjeg iskustva, a koje su se kao točne pokazale odmah u prvoj godini, kada je ostvaren pozitivni operativni rezultat.

U tom ugovoru je navedeno da ćemo KK Splitu za godinu dana za zakup prostora platiti 320 tisuća kuna bez PDV-a, ali člankom 5. je jasno navedeno da se u slučaju neostvarenih planiranih prihoda može korigirati iznos zakupa, što društvu jamči da neće poslovati s minusom na predmetnom parkingu. U 2019. godini ostvarili smo dobit od skoro 40 tisuća kuna - objašnjava nam direktor Bartulić.

Koncesionari do 2039. godine

Novi ugovori, koje također posjedujemo, na godinu dana, potpisani su i 2019. i 2020. godine.

- Projekcija prihoda za 2020. godinu iznosila je oko 600 tisuća kuna, ali onda se dogodila pandemija koronavirusa i lockdown. Tijekom lockdowna mi uopće nismo imali prihoda, ne samo na tom parkiralištu nego na svima.

Zbog toga smo i korigirali visinu zakupa predmetnog parkirališta jer nisu ostvareni planirani prihodi. Dvije stavke u ugovorima su najbitnije, a to je da ne možemo biti u minusu s tim parkiralištem jer se visina zakupa u slučaju da se ne ostvare planirani prihodi smanjuje, a druga je da će nas KK Split u slučaju otkaza ugovora prije roka obeštetiti za sva ulaganja u infrastrukturu i elektroniku - ističe Bartulić.

image
Marko Bartulić
Vojko Bašić/Cropix

Dodaje da je Košarkaški klub Split legalni koncesionar do 2039. godine i tek nakon isteka ugovora će to prepustiti Gradu Splitu.

- Kad se sve zbroji, najvažnija je stvar da građani imaju urednu komunalnu uslugu, da se poštuju odluke Gradskog vijeća, da je cijena u skladu s tim odlukama, a da korist od toga imaju gradske tvrtke ili ustanove - istaknuo je za kraj Bartulić.

USPOREDBE RADI... Kod Male dvorane sat je pet kuna, u Osječkoj kunu više


Budući da je parking na Gripama glavna gradska tema, odlučili smo usporediti dva parkinga koji se nalaze na oko 120 metara zračne udaljenosti.
Riječ je o parkingu u Ulici slobode kod Male dvorane i onom na križanju Vukovarske i Osječke ulice, čiji je zakupac sada tvrtka "My way", a prije je bila "T-point" istog vlasnika.

Parking kojim upravlja "Split parking" ima 46 parkirnih mjesta, a onaj kojim upravlja "My way" 128. Oba se nalaze u trećoj zoni, ali cijena parkinga po satu kod Male dvorane iznosi pet kuna, a na drugom parkingu šest.

"Split parking" s KK Splitom potpisuje ugovore na godinu dana jer klub ima koncesiju do 2039. godine, dok Javna ustanova Športski objekti s Omrčenom na pet godina, suprotno odluci Gradskog vijeća temeljem koje se svi parkinzi nakon isteka postojećih ugovora daju na upravljanje gradskoj tvrtki.

item - id = 1127382
related id = 0 -> 1127323
related id = 1 -> 1116560
related id = 2 -> 1112158
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 09:01