StoryEditor
Splitveliki problem

Manjak maski, rukavica, odijela, ni šeikova pomoć nije dovoljna, Domu zdravlja nedostaje svega!

Piše Ivica Marković
24. ožujka 2020. - 13:48
Boris Kovačev/Hanza media

Spasonosni kombi Crvenog križa jučer je poslijepodne iz Zagreba u Split dovezao prijeko potrebnu zaštitnu opremu za medicinsko osoblje KBC-a Split, Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ) i za Hitnu pomoć.

Da se to nije dogodilo, u Splitu bi se medicinski djelatnici mogli zaštititi samo dlanovima ruku stavljajući ih preko usta i nosa, jer je u velikoj mjeri svima počelo nedostajati zaštitne opreme.

Ova pristigla oprema dio je kontingenta koji je u Hrvatsku poslao hrvatski dobrotvor, šeik Mohammed bin Zayed Al-Nahyan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U velikoj neprilici sa zaštitnom opremom, osim KBC-a Split, gdje zaštitne maske, rukavice i dezinficijensi “stoje pod ključem”, o čemu smo već pisali, našao se Dom zdravlja kojemu je počelo nedostajati svega pa su se “krpali” kako znaju i umiju.

- Županijski Dom zdravlja ima ukupno 96 objekata i svim djelatnicima u tim objektima mora se osigurati optimalan rad i normalni radni uvjeti. No, nedostaje zaštitnih maski, dezinficijensa, zaštitnih rukavica, zaštitnih odijela i svega onoga prijeko potrebnoga kako bi ljudi mogli normalno raditi - kazuje naš izvor.

Kako svega nedostaje, štedi se gdje god se može.

Ništa na lageru

- Svakoj ambulanti dnevno se daju po četiri zaštitne maske, od čega dvije idu za liječnike i dvije za medicinske sestre. I to im je “provišta” za dva dana, tako da dnevno imaju svatko po jednu masku. Dobili bi oni i više zaštitne opreme da je ima na lageru, ali kada bismo imali u svakoj ambulanti po, recimo, kutiju od 100 komada zaštitnih maski, mislim da bi ih se mijenjalo bez ikakva obzira i da bi ta količina vrlo kratko trajala - kazuje naš sugovornik.

Budući da ova županijska zdravstvena ustanova ima oko 300 liječnika i oko 400 medicinskih sestara, jasno je da im samo dnevno za najosnovnije potrebe treba najmanje 700 zaštitnih maski.

- Ma treba i više, najmanje tisuću. Te se maske nehotice isprljaju, navlaže, netko ode s maskom u WC, pa je mora promijeniti...

Osim toga, treba za svaki dan najmanje 50 zaštitnih ogrtača i dnevno najmnaje oko 100 litara dezinficijensa - kazuje naš sugovornik.

Zanimalo nas je zašto im treba toliko litara dezinficijensa?

- Pa moraju se postaviti dezificijensi na ulazna vrata u svaki objekt, svaku ambulantu, mora ih se podijeliti djelatnicima DZ SDŽ, a ako se zna da Dom zdravlja ima 96 objekata, sve vam je jasno - navodi naš izvor.

Iz Zagreba su čekali upute kako organizirati rad, da li u dvije smjene, odnosno grupe, nešto slično kao u KBC-u Split, ili nekako drugačije.

- Iz Ministarstva zdravstva odgovoreno je da sami organiziramo rad.

Rad u dvije smjene

Tako će Dom zdravlja vjerojatno raditi kao i KBC Split, s dvije grupe djelatnika. Jedna će grupa raditi prvih 15 dana, dok će druga biti kod kuće “na čeki”. Kada ova prva grupa za 15 dana završi s radom, “nastupit” će druga grupa. Naravno, svi oni koji su iz druge grupe i koji kod kuće čekaju svoj red za rad moraju biti dostupni i u mogućnosti odmah uskočiti ako se netko iz prve grupe razboli ili dobije koronavirus - kazuje naš sugovornik.

Za kraj nas je zanimalo kako, gdje i po kojim cijenama DZ SDŽ nabavlja sve ono što im nedostaje, zaštitne maske, rukavice, dezinficijensi...

- Nabavlja se po principu “snađi se”. Uvijek netko zna nekoga, tko zna nekoga tko ima zaštitne maske ili dezinficijense. Kupuje se po 20-30 komada i snalazi se kako se može - zaključuje naš sugovornik.

No, kombi Crvenog križa jučer je poslijepodne stigao u Split, nadamo se s dovoljno potrebne opreme za određeno kritično razdoblje koje je pred splitskim i hrvatskim zdravstvenim radnicima.

#SPLIT#KORONAVIRUS#DOM ZDRAVLJA SDŽ

Izdvojeno

26. svibanj 2020 08:21