StoryEditor
Splitsmjernice

Krstulović Opara imenovao još jednu Komisiju, ova će morati voditi brigu o štekatima. Propisao je i nova pravila, nekim ugostiteljima se neće svidjeti

Piše D.B.
3. kolovoza 2020. - 15:24
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara imenovao je Komisiju za postavljanje štekata na području Grada.

Na čelu komisije je Ivica Pletikosić iz Odsjeka za površine javne namjene, a tu su još i sljedeći djelatnici Banovine: Ana Grubišić, Damir JuračToma Čelar, Jurica ŠalinovićAlen Katić, Maja Aljinović, Katarina Puljić, Jasna Jerkov Romana Škrabić.

Gradonačelnik od Komisije traži da se u svom radu dužna pridržavati određenih smjernica, pa će tako ubuduće, a među ostalim, štekati koji se postavljaju ispred i/ili pored ugostiteljskog objekta na površinu javne namjene moraju pratiti širinu fasade ugostiteljskog objekta, što se, izvjesno je, neće svidjeti nekim ugostiteljima.

Pojam ispred, pojašnjeno je, odnosi se na ulaze glavnog pročelja ugostiteljskog objekta. Iznimka će biti u slučaju da za istu površinu nema zainteresiranih vlasnika ili korisnika drugih ugostiteljskih objekata.

Nadalje, štekat vlasnika ili korisnika ugostiteljskog objekta može biti maksimalno 50 posto veći od površine poslovnog prostora koji se nalazi u prizemlju objekta ili zgrade u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost ukoliko postoje prostorne mogućnosti korištenja površine javne namjene.

Površina štekata može biti i veća od 50 posto površine poslovnog prostora ukoliko nema drugih zainteresiranih vlasnika ili korisnika ugostiteljskih objekata za korištenje iste površine javne namjene.

Nadalje, nije dozvoljeno omogućiti postavljanje štekata na način da onemogućava prolaz osobama s posebnim potrebama i osobama s invaliditetom, a ne smije se dozvoliti ni da ugostiteljski objekt postavi štekat na više različitih anagrafskih oznaka (ulica, trgova i sličnih površina javne namjene) osim u situaciji kada za drugu traženu površinu nema zainteresiranih ugostiteljskih objekata.

Među ostalim stavkama koje počinju s "nije dozvoljeno omogućiti postavljanje štekata" stoji i da štekat ne smije biti manje od dva metra udaljen od susjednog poslovnog prostora osim ako nema suglasnost njegova vlasnika... 

Dođe li do "sukoba kriterija" kod više zainteresiranih vlasnika ili korisnika poslovnih prostora Komisija je dužna poštovati načelo pravičnosti, odredio je Krstulović Opara, a dužni su posebno paziti i na zaštitu kulturne baštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 08:28