StoryEditor
SplitDUILOVO

Grintalo: Korona mi je suprugu prekvalificirala u kontrolorku domaćeg rada, a mene u pekara! Sad sam već na pirovu brašnu...

Piše Dražen Duilo
22. svibnja 2020. - 12:02
 Danijel Soldo/HANZA MEDIA

Ne znam kako vi, ali mi smo u doba 'ostani doma' sami pekli kruh i ta odgovorna zadaća, budući da je Gospođa bila zaokupljenja kontrolom izvršavanja dječjih školskih obveza, pripade meni, unuku pekara.

No, djed je umro 10 godina prije moga rođenja, obrt nitko u obitelji nije baštinio, a tajne zanata se ne prenose genetski, tako da se mojim kruhovima dogodiše sve moguće 'dječje bolesti'. Prvomu se tijesto nije diglo, te ostade ravan tako da si s njim mogao na plovke – davno zagubljena igra s kamenim pločama – igrati. Drugi se prepekao i bijaše tvrd, toliko tvrd da bi brokve s njima mogao zabijati, a treći ostade nekako blijed, nepečen, te je u uputstvu za upotrebu stajalo: 'Jedite ovo okolo, sredinu preskočite...' Skrušenim licima ukućana moral sam dizao dosjetkom: 'Ih, da je 'vako nešto bilo partizanima u ratu.'

Onda sam svaki peti-šesti dan, oboružan maskom i kuražom, izlazio vani zbog popune zaliha, te sam, među ostalim, svraćao i do pekarnice, a kad bih se vraćao, još dok bi stavljao ključ u bravu, slušao sam Gospođine povike: 'Preobuj se odmah i ajde u kupatilo, dezinficiraj se i tuširaj...' E, ali kad bih na stol izvadio ono što sam kupio u pekarnici, to je bilo kao kad bi se žena iz ovih naših polupustih sela u srijedu, na pazarni dan, vratila iz Drniša, pa na stol stavila turtu, a djeca se za nju pojagme... . (Turta je naziv, znat će mnogi čija djetinjstva se događahu s one strane brda, za bijeli kruh iz pekarnice...)

Ali, 'repetitio est mater studiorum', pa kad sam upornošću utvrdio gradivo oko pečenja kruha, popustiše 'mjere' i ono što je do pred koji dan bilo k'o 'turta' postade kruh svagdašnji. Zakratko. Jer, Gospođa je negdje na televiziji čula za kruh od pira, prastare i gotovo zaboravljene sorte pšenice, te me obavijestila kako turta uopće nije dobra za organizam, već da u prehranu treba uvesti pir... Tako sam ponovo na početku. Javit ću kako mi ide.

#DUILOVO#GRINTALO#SPLIT

Izdvojeno

30. svibanj 2020 20:56