StoryEditor
Splittraži se izvođač

Grad kreće u rekonstrukciju i obnovu marjanskih pojata koje su težacima služile za spremanje oruđa i za sklanjanje od nevremena

6. srpnja 2020. - 15:08
Grad Split

Započela je procedura postupka nabave za radove na rekonstrukciji i opremanju tradicijskih kamenih kućica na Marjanu, u sklopu projekta "Marjan 2020 – brdo prošlosti, oaza budućnosti".

Nacrt dokumentacije o nabavi i troškovnik objavljeni su na prethodnom savjetovanju sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, koje traje do 10. srpnja do 12 sati. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 700.000 kuna bez PDV-a.

Još se u katastru iz 1831. godine vidi da su južne i dio sjevernih padina poluotoka korištene uglavnom za vinograde, maslinike, voćnjake i pašnjake. U Dalmaciji su se uz plodna polja i pašnjake gradile male poljske kuće pojate koje su služile za spremanje oruđa i za sklanjanje ljudi i životinja od nevremena.

U park-šumi Marjan nalazi se više omanjih kamenih kućica izvedenih tradicijskim tehnikama. Pojate na Marjanu skromnih su dimenzija, oko tri puta četiri metra. Uglavnom su u trošnom stanju, urušenih krovova, bez ugrađenih zatvora, s porušenim segmentima i vidljivim pukotinama na kamenom ziđu te nepostojećih infrastrukturnih priključaka.

Manji dio kamenih kućica je parcijalnom sanacijom i nužnim popravcima priveden svrsi. Betoniranjem kosih krovnih ploha, ugradnjom improviziranih zatvora, kao i izvedbom neizoliranih podova na tlu, nije postignuta cjelovita sanacija koja bi osigurala sve bitne zahtjeve za građevinu.

Realizacijom ovog projekta planirana je sanacija i obnova postojećih tradicijskih kamenih kućica pojata i umrežavanje u tematski edukacijski sadržaj.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 14:01