StoryEditor
SplitZASUČIMO RUKAVE

Dramatični apel s Firula: Fali krvi svih krvnih grupa! Dr. Mratinović Mikulandra: U povijesti bolnice nismo imali tako rekordnu potrošnju kao u ožujku

7. travnja 2021. - 13:15
Luka Gerlanc/Cropix

U splitskom KBC-u nedostaje svih krvnih grupa, a najviše nedostaje krvna grupa nula i A i to plus i minus. Zbog toga je mr. sc. Jela Mratinović Mikulandra, pročelnica zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Split uputila apel građanima da daju krv. Naravno, to se odnosi na one koji su zdravi i koji nemaju nikakvu zapreku da svojom krvlju spase nečiji život.

- Potrošnja krvi nevjerojatno je velika i fali nam svih krvnih grupa. Zbog toga smo i uputili apel svim građanima da dođu i doniraju krv. Ljudi pristižu i nadamo se da ćemo dobiti dovoljne količine.

Kako bih vam približila koliko trošimo krvi i krvnih pripravaka reći ću da smo u ožujku raznim bolničkim odijelima i vanjskim ustanovama isporučili 2027 kesica koncentrata eritrocita i 1590 doza trombocita. To su rekordne brojke u povijesti splitske bolnice, mislim da nikada nisu bile veće - kazuje dr. Mratinović Mikulandra.

image
Dr. Jela Mratinović Mikulandra
 
Vladimir Dugandžić/Cropix

Zbog velike potrošnje, bolnici je stalno potrebna nova krv, budući da trombociti koji se dobiju iz krvi mogu trajati samo pet dana, pa ukoliko nema dovoljno krvi u bolnici, ponestaje i trombocita.

- Svi oni koji žele, mogu danas do 18 sati donirati krv, a sutra i u petak to mogu uraditi od 7.30 do 18 sati. Nadamo se velikom odazivu stanovništva, jer nam je krv prijeko potrebna - zaključuje dr. Jela Mratinović Mikulandra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2021 14:26