StoryEditor
Split‘istinski heroji‘

Dr. Ivan Agnić, transplantacijski koordinator KBC-a Split: Obitelji pacijenata preminulih u našoj bolnici sve više se odlučuju na darivanje njihovih organa

3. svibnja 2021. - 09:21
Neja Markičević/Cropix

"Grijeh je zakopati u zemlju ono što može spasiti život drugoga čovjeka." Tako je govorio papa Ivan Pavao II. kada su ga upitali što misli o doniranju organa nakon smrti neke osobe.

A da se za tom rečenicom omiljenog Pape povode i mnoge obitelji umrlih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji, najbolje govore brojke doniranih organa, odnosno obavljenih eksplantacija organa u KBC-u Split od 2014. godine, od kada je program eksplantacije organa u pravom smislu riječi zaživio u splitskoj bolnici.

I prije 2014. bilo je eksplantacija organa u Splitu, ali pravi sustav koji je omogućio darivanje organa je uspostavljen te godine.

U proteklih sedam godina, počevši od 2014. pa zaključno s krajem 2020. godine u KBC-u Split su obavljene 103 eksplantacije i ukupno su donirana 293 organa. Dakle, spašena su 293 ljudska života, u kojima su organi onih koji, nažalost, više nisu među nama.

S obzirom na eksplantaciju organa, kako je prošla protekla 2020. COVID godina i jesu li obitelji preminulih pacijenata u KBC-u Split nastavile nesebično spašavati ljudske živote, usprkos činjenici da zadnju godinu dana vlada "kuga 21. stoljeća", razgovarali smo s doc. dr. sc. Ivanom Agnićem, specijalistom anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, koji je ujedno i transplantacijski koordinator KBC-a Split.

– U 2020. godini bilo je devet eksplantacija darivatelja organa. Iako je ta brojka manja nego godinu prije, moram napomenuti da se obitelji pacijenata preminulih u KBC-u Split sve više odlučuju na darivanje organa svojih umrlih članova – kaže dr. Agnić.

image
Doc. dr. sc. Ivan Agnić 
PRIVATNI ALBUM

Da bi neka obitelj donirala ograne svoga preminulog člana, potrebno je utvrditi moždanu smrt pokojnika.

– Najčešće se radi o osobama koje su i do trenutka smrti bile na strojnoj ventilaciji (respiratoru) i koje su imale teške lezije mozga. U pravilu se radi o slučajevima moždane kapi ili traume mozga, najčešće zadobivenih u prometnim nesrećama. Takve osobe u jednom trenutku izgube reflekse, prestaju disati, ne odgovaraju na podražaje... Tada se postavlja sumnja na smrt mozga.

O tome se obavještava bolničkog transplantacijskog koordinatora i uz pomoć naših kolega radiologa, neurologa i specijalista nuklearne medicine dokazuje eventualna smrt mozga – pojašnjava naš sugovornik.

Kada se nedvojbeno dokaže da više nema protoka krvi prema velikom i malom mozgu, utvrđuje se moždana smrt – bolesnik je preminuo.

– Svi koji nisu upisani u Registar nedarivatelja potencijalni su darivatelji, a zbog etičkih i moralnih razloga vodi se razgovor s užom obitelji. Razgovore obavljamo moj tim i ja, i moram reći da su jako iscrpljujući jer se radi o emocionalno izuzetno teškim situacijama. Nastojimo iz tragične situacije izvući nešto pozitivno, odnosno organima preminule osobe spasiti druge ljudske živote. Sve obitelji koje u trenutku smrti svoje bliske osobe razmišljaju o spašavanju drugih života za mene su istinski heroji – ističe dr. Agnić.

Ako obitelji pristanu na darivanje organa, u bolnici se obavljaju dodatne pretrage.

– Moramo biti sigurni da organi mogu biti eksplantirani, odnosno da će nekome uistinu spasiti ili poboljšati život. Nakon alokacije organa u Split dolaze eksplantacijsko-transplantacijski timovi (najčešće iz Zagreba, iz KB-a Merkur ili KBC-a Rebro) te se u operacijskoj dvorani s punim poštovanjem prema preminuloj osobi obavlja postupak eksplantacije. Za sam postupak je najbolje da se darivanje organa obavi unutar 24 sata od trenutka potvrde moždane smrti – zaključuje doc. dr. sc. Ivan Agnić.

‘Dobio novo srce i zaljubio se u medicinsku sestru‘

 

Naš sugovornik do sada nije upoznao ikoga kome je neki donirani organ spasio život.

– No znam za slučaj čovjeka, mlađa muška osoba, koji je dobio srce, ostao je živ i zaljubio se u medicinsku sestru koja ga je njegovala. Pravi happy end. Moram zahvaliti svom osoblju intenzivnih jedinica s Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje i Klinike za neurologiju, naročito osoblju moje klinike, koji su i u protekloj COVID godini nesebično radili i pomagali – kaže dr. Agnić, uz zahvalu i djelatnicima Klinike za nuklearnu medicinu koji su uvijek, bez obzira na posao koji obavljaju, na raspolaganju.

Eksplantacije organa u KBC-u Split u proteklih sedam godina:


2014. – 10

2015. – 23

2016. – 21

2017. – 17

2018. – 12

2019. – 11

2020. – 9

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2021 09:40