StoryEditorOCM
SplitZIĐAJ

Doznali smo tko je u pravu oko radova u centru Splita zbog kojih ‘ratuju‘ Ivošević i Mihanović: ‘Prekoračili su ovlasti‘

Piše Božidar Lončar
16. svibnja 2024. - 16:44

- Slijedom zaprimljene dojave o radovima u obuhvatu gradske Rive u Splitu, iz nadležnosti Lučke kapetanije proveden je inspekcijski postupak kojim nisu utvrđene nepravilnosti vezano uz obavljanje predmetnih radova. Lučka uprava Split u okviru svoje nadležnosti provodi redovne radove održavanja podgradnje – odgovorili su iz MInistarstva mora, prometa i infrastrukture.

Podsjetimo, ti radovi bili su predmetom polemike prvog čovjeka Lučke uprave Split i nekadašnjeg kandidata HDZ-a za splitskog gradonačelnika Vice Mihanovića i zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića.

Ivošević šizi jer im za osposobiti javni WC treba građevinska dozvola, a sezona samo što nije. Ovo je pozadina apsurda”

image
Tom Dubravec/Cropix

Dopisom pomorskih redara Grada Splita Lučkoj kapetaniji je dostavljen na rješavanje predmet "izvođenje radova bez građevinske dozvole na kabelskom raspletu i opskrbnim ormarićima na pomorskom dobru, u naravi lučkom području Gradske luke pod upravom Lučke uprave Split". Nadzor pomorskih redara je obavljen dan prije pozivanjem na Zakon o pomorskom dobru u kojem stoji kako na pomorskom dobru nije dopušteno planiranje ni građenje građevina koje nisu u vezi s morem.

- Za izgradnju jednostavnih građevina na pomorskom dobru ne primjenjuju se odredbe propisa kojima se uređuje izgradnja jednostavnih građevina, nego je potrebno ishoditi odgovarajuće dokumente za izgradnju – stoji u spomenutom Zakonu.

image
Tom Dubravec/Cropix

U dopisu 9. travnja Lučka kapetanija navodi kako se radi o nadzoru na lučkom području na kojem pomorski redari nemaju nadležnost pozivajući se na članak 152. istog zakona kojim, tvrdi Lučka kapetanija, pomorski redar ima pravo nadzora nad pomorskim dobrom u općoj upotrebi, a ne i na lučkom području koje predstavlja posebnu upotrebu pomorskog dobra.

image
Tom Dubravec/Cropix

Lučka kapetanija navodi kako se ne radi o gradnji za koju je potrebno ishoditi dokumente za izgradnju na koji se pozivaju pomorski redari, već o radovima održavanja lučke podgradnje što Lučka uprava kao korisnik luke ima zakonsku obvezu na temelju Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, Pomorskog zakonika i međunarodnih propisa.

Nadzorom Inspekcije sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije utvrđeno je kako u ovom slučaju nema nezakonitog postupanja, stoji u dokumentu kojeg potpisuje hidrograđevinski inspektor Ivica Čikotić.

Čikotić predlaže Ministarstvu ukidanje rješenja po kojima su pomorski redari stekli ovlasti nadzora nad spomenutim lučkim područjem, odnosno na temelju čega su uredovali zbog radova, a sve radi prekoračenja svojih ovlasti.

image
Tom Dubravec/Cropix

Na prozivke su reagirali i iz Lučke uprave: 

- Dogradonačelniku drugog najvećeg grada u državi trebalo je tri godine da savlada funkcioniranje vertikale u javnom prostoru, prelazeći sa stupića na boriće (a i u tome je bio neuspješan). Nekim čudom je preskočio koštele, možda jer je on kandidat bez kompromisa. Po svemu sudeći, sada je prešao na učenje horizontale, pa je započeo s radovima na održavanju kabelske infrastrukture u Gradskoj luci. Tako imamo nezabilježenu situaciju u povijesti Splita da osoba koja bi trebala brinuti o razvoju grada lažno prijavljuje Lučku upravu Split, koja ulaže u grad, za nezakonite radove. Međutim, sve inspekcije su ga demantirale, utvrdivši da nema nikakvih propusta. Osim toga, naredio je splitskim pomorskim redarima da izađu iz svojih zakonskih ovlasti i zloupotrijebio položaj i ovlasti (članak 291. Kaznenog zakona), što je također utvrđeno od strane inspekcije jer za ove radove nisu nadležni.
Da ne bude zabune, što se mene tiče, ovo nije nikakav rat između mene i Ivoševića (čitaj Grada) jer uređenje luke znači uređenje grada, a Lučka uprava Split realizirala je projekte u vrijednosti nekoliko gradskih proračuna. Ovo je rat Bojana Ivoševića samog sa sobom, stoji u priopćenju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 09:06