StoryEditor
SplitCIMERFRAJ

Danke, Deutschland! Eto, baš to Splićani mogu dragim gostima iz Njemačke reći kad vide turističku statistiku za srpanj. Kolovoz bi mogao biti i bolji

6. kolovoza 2020. - 14:55
Splitska Riva je ovih dana puna stranaca i domaćih ljudi kao u vremenima prije koroneSaša Burić/HANZA MEDIA

Ova turistička godina donijela je na globalnoj razini okolnosti zbog kojih je teško raditi ikakve usporedbe s prošlogodišnjom turističkom godinom, ali, unatoč globalnoj pandemiji, rezultati turističkog prometa u Splitu za sada su veći od očekivanih. Split je u srpnju peti najposjećeniji grad u Hrvatskoj po broju dolazaka turista i jedini iz Dalmacije koji se po posjećenosti u srpnju svrstao među istarske turističke perjanice Rovinj, Poreč, Umag i Medulin.

Split je, naime, u srpnju ove korona-sezone ostvario 54.265 dolazaka i 233.913 noćenja, a to je 28 posto noćenja i 36 posto noćenja u odnosu na lanjsku rekordnu turistički godinu. Pritom nam Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice, napominje kako se lani u srpnju održavao Ultra Europe festival čiji su posjetitelji ostvarili značajan dio turističkog prometa, što dodatno potvrđuje razloge za zadovoljstvo ovogodišnjim rezultatima u srpnju.  

Ali, moramo naglasiti: Nijemci su, dragi naši gosti, zaista nadmašili i sami sebe. Njih skoro 10.000 ostvarilo je gotovo 50.000 noćenja u ovom srpnju, a lani su u srpnju imali manje od 44.000 noćenja! U Splitu su dakle prosječno ostajali četiri- pet dana i mnoge su iznajmljivače spasili svojim dolaskom.

Jedna od obitelji koja već treću godinu za redom iz Njemačke na splitsko područje dolazi jest i familija Eduarda Illyija. Ovoga Nijemca na ovaj dio Jadrana privlače lijepe plaže i povoljnija cijena smještaja, a Split mu je dovoljno blizu da njegova peteročlana obitelj dođe osobnim automobilom.

Svakako nam je dobro došla i činjenica da su nas njemački mediji izreklamirala kao corona-free zonu. Splićani mogu biti zadovoljni i brojem dolazaka gostiju iz Poljske koji su, iza Nijemaca, drugi na top srpanjskoj top listi. I njihove brojke su gotovo na razini lanjskih: skoro 5000 dolazaka i 34.405 noćenja. 

Skočili su zato domaći gosti, u Splitu je u prošlome mjesecu noćilo 6.145 Hrvata, a slijede gosti iz Francuske, Ujedinjene Kraljevine, Češke, Nizozemske, Slovenije, Švicarske i Švedske.

image
Alijana Vukšić: U usporedbi s velikim gradovima na Mediteranu, Split u srpnju ima značajan turistički promet, budući je promet u velikim turističkim gradovima na Sredozemlju najviše pogođen posljedicama pandemije 
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

- Ovakva struktura emitivnog tržišta bila je za očekivati, uzimajući u obzir zračnu povezanost i promotivne kampanje koje provodimo na emitivnim tržištima, samostalno i u suradnji s regionalnom i nacionalnom turističkom zajednicom. Inače, u dosadašnjem dijelu sezone, gosti se zadržavaju u Splitu gotovo četiri dana, što je povećanje od jednog dana u odnosu na ranije rezultate.

U usporedbi s velikim gradovima na Mediteranu, Split u srpnju ima značajan turistički promet i posjećenost, budući je promet u velikim turističkim gradovima na Sredozemlju najviše pogođen posljedicama pandemije - ističe Alijana Vukšić, te napominje da je pozitivnom trendu doprinijelo intenziviranje avionskih linija prema Splitu polovicom srpnja, ali i kampanje koje TZ Split provodi pokazujući gostima da je Split spreman za njihov dolazak.

- Prema najavama dolazaka u kolovozu i planovima aviokompanija za letove prema Splitu do kraja rujna, za očekivati je nastavak rasta sadašnjeg zanimanja gostiju. Nadamo se i dobroj epidemiološkoj slici kako bi građani i gosti bili sigurni u našem gradu - optimistična je Vukšić.

Splitski aerodrom imao je u srpnju najviše putnika od svih domaćih zračnih luka

Odlične brojke, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, bilježi Zračna luka Split. U srpnju je imala 171.815 putnika, najviše od svih zračnih luka u Hrvatskoj.

Značajno je to povećanje u odnosu na lipanj, kada je kroz splitsku zračnu luku prošlo svega 26.150 putnika. Brojne aviokompanije reaktivirale su svoje letove prema Splitu te je danas Split povezan s većinom glavnih europskih gradova.

Aviokompanije kao što su Easy Jet, Croatia Airlines, Eurowings, Polish Airlines, Volotea i Jet2 povezuju Split s najvećim brojem destinacija u Europi, a značaj doprinos turističkom prometu imaju i letovi od kompanija poput Air France, British Airways, Norwegian i Scandinavian Airlines te KLM Royal Dutch Airlines.

Najviše letova prema Splitu odvija se s tržišta Njemačke, Francuske, Ujedinjene Kraljevine i Poljske.

Izdvojeno

24. kolovoz 2020 08:13