StoryEditor
SplitMANJAK KADRA

Broj predmeta na Županijskom sudu u Splitu se udvostručio, a novi suci nikako da se izaberu. Srećom, do lipnja će se riješiti problem

Piše Vladimir Urukalo
27. siječnja 2021. - 14:16
Zgrada Županijskog suda u Splitu Paun Paunović/Cropix

U posljednjih nešto više od dvije godine, otkako je na čelu splitskog Županijskog suda, sudac Bruno Klein "bori" se, zbog odlazaka u mirovinu, s manjkom od čak deset sudaca, i to posebice na 1. stupnju Kaznenog odjela, a fali ih i na Građanskom odjelu.

U posljednje dvije godine priljev predmeta samo na tom 1. stupnju Kaznenog odjela se udvostručio. Ipak, cijeloj ovoj trakavici s izborom novih sudaca nazire se kraj.

– Praktički od početka mojeg mandata tražio sam i redovnu i izvanrednu popunu prema Državnom sudbenom vijeću (DSV) i procedura je pokrenuta. Baš kad se trebao finalizirati izbor za jednog suca Kaznenog odjela, u proljeće 219. godine došlo je do izbora za novi saziv DSV-a. Krajem te godine raspisan je natječaj i dane su ocjene kandidatima koji su se javili – kaže sudac Klein.

image
Bruno Klein
Duje Klarić/Cropix

No, došlo je do promjena u metodologiji ocjenjivanja sudaca, koja je vrijedila od rujna 2012. godine, pa je trebalo donijeti novu. Ona je i donesena u prosincu 2019. godine, ali sve je to zahtijevalo vremena.

S obzirom na takav razvoj situacije, DSV poništava taj prvi natječaj i raspisuje novi za tog jednog "kaznenog" suca u Splitu, nakon kojeg je trebalo pričekati da prođu i bodovanja i žalbeni postupci eventualnih nezadovoljnih kandidata.

U međuvremenu DSV raspisuje drugi natječaj za još dvoje "kaznenih" sudaca i četvero građanskih, a kako od tada sa splitskog suda odlazi još dvoje sudaca (pokojni sudac Slavko Lozina u mirovinu, a istražna sutkinja Ljiljana Stipišić na Visoki kazneni sud), naposljetku su se otvorila četiri mjesta za kaznene suce i isto toliko za suce na Građanskom odjelu. U tom drugom natječaju u tijeku je rješavanje žalbi na odluke sudačkog vijeća.

– Mi smo na 1. stupnju imali samo troje sudaca, koji su, recimo, u 2018. godini dobili 36 novih spisa, dok ih je 2019. godine zaprimljeno 72, a prošle godine 70 – kaže Klein.

Spomenimo i da su tu i USKOK-ovi predmeti vezani uz četiri zločinačke skupine sa po više okrivljenika. Kako troje sudaca (Višnja Strinić, Dinko Mešin i Ivona Rupić) ne bi počeli "pucati po šavovima", Klein je odlučio, po naputku Vrhovnog suda, povući dva suca s 2. stupnja kao ispomoć ovima na "prvoj crti" – iskusne suce Damira Romca i Zorana Kežića.

image
Vlado Kos/Cropix

– Obojica kolega su se bez ikakvih problema stavila na raspolaganje dok god bude potrebno – kaže Klein. Nada se da to neće biti zadugo, jer je za danas zakazan razgovor kandidata u DSV-u koji su se javili na prvi natječaj za jedno mjesto te se, kako je DSV i najavio, nakon razgovora očekuje i imenovanje novoizabranog suca.

Tako su na razgovor, kako stoji na stranicama DSV-a, pozvani suci splitskog Općinskog suda Zoran Ivanišević (132 boda ostvarena ocjenama na temelju obnašanja pravosudne dužnosti i pisane provjere znanja), Mile Rebić (132), Ankica Boban (131), Tea Budimlić (131), Ivana Kanaet Samardžić (128), Vuko Adžić Katalinić (123), Tomislav Zlodre (123), Stipe Roso (122,5), Ivan Jurišić (120), ali i aktualna predsjednica Općinskog suda Marina Boko (112 bodova).

Zanimljivo je da je sutkinja Ivana Bilušić, koja je po ocjenama imala najviše bodova od svih kandidata – 136, nedavno otišla za savjetnicu na novoosnovani Visoki kazneni sud. Ipak, DSV ju je 28. siječnja pozvao na razgovor i za mjesto na splitskom, ali i za jednu od tri otvorene sudačke pozicije na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sudeći po dosadašnjim iskustvima, konačni redoslijed i ukupan broj bodova vrlo se lako može promijeniti nakon razgovora i "promiješati" listu od vrha do dna, pa su moguća razna iznenađenja. No, oni koji i ne prođu na ovom prvom natječaju imat će još prilike, jer ih čeka drugo nadmetanje za prazna četiri mjesta na Kaznenom odjelu.

– Nadam se da ćemo najkasnije do lipnja ove godine imati riješenu situaciju za oba natječaja i da ćemo napokon moći normalno organizirati posao – nada se Klein.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 23:06