StoryEditor
SplitTrampa za ‘Morpurgo’

Vlasnik kultne splitske knjižare trlja ruke zbog transakcije s Vladom: Katić će od države dobiti Marmontovu za samo trećinu prave cijene

Piše Jasenka Leskur Staničić
4. svibnja 2020. - 10:12
Za nepunih 59 četvornih metara zaštićenog dobra na Narodnom trgu država je dala triput veći prostor, također u srcu gradaBožidar Vukičević/HANZA MEDIA

Nakon što smo objavili informaciju da se privatni prostor knjižare "Morpurgo" na Narodnom trgu mijenja za državne kvadrate u Marmontovoj 5 u kojoj već desetljećima posluje "Brodomerkurova" prodavaonica, po društvenim mrežama krenuli su komentari o tome da je u ovoj transakciji potonji prostor podcijenjen.

Građani su ustvrdili da će Željko Katić, aktualni vlasnik "Morpurga", do trostruko većeg, atraktivnog prostora, također smještenog u srcu grada, doći "kao da je u svatovima", po nikad povoljnijoj cijeni. "Država je oštećena za minimum milijun eura, ovo je tipična hrvatska sramota", komentirao je jedan Splićanin tekst u "Slobodnoj Dalmaciji" u kojem stoji da je vrijednost svojeg prostora u Marmontovoj, površine 176 četvornih metara, Vlada procijenila na 6,88 milijuna kuna, odnosno oko 5200 eura po kvadratu, a 58,64 kvadrata na Pjaci na 2,47 milijuna kuna. Odnosno, oko 5500 eura po kvadratu.

Sve to je učinjeno da bi se u ruke gradske vlasti vratila na upravljanje jedna od najstarijih knjižara u Europi koja ima svoju povijesnu vrijednost i čiji je sadržaj i vanjski izgled zaštićen kao kulturno dobro. I koja je već pune tri godine zatvorena.

No, naši sugrađani koji poznaju kako funkcionira tržište nekretnina pod Marjanom tvrde da je službena procjena daleko ispod stvarne cijene, te da se pri tome ovakvi dućani rijetko uopće prodaju zato jer se – koliko god zvučali nevjerojatno skupo – u jednoj od najpoželjnijih mediteranskih destinacija oni uvijek isplate kao investicija. Tako da se i doplata koju je Ministarstvo državne imovine izračunalo za vulkanizera Katića za razliku kvadrature, iznos od 4,4 milijuna kuna, smatra nedovoljnom.

– Grad doduše nije na gubitku, no država je zato ispala potpuno naivna – ističe Branimir Urlić, gradski vijećnik stranke Pametno, uz napomenu da je svima zbilja drago da "Morpurgo" ostane knjižara.

– Država za razliku od lokalnih vlasti ima zakonsku mogućnost razmjene nekretnina. Unatoč tome, gradonačelnik Andro Krstulović Opara prije nekoliko mjeseci je formirao komisiju za zamjenu prostora na uglu Marmontove i Rive s ovim na Pjaci, ali je komisija raspuštena jer nisu mogli to zakonski "provući". Nije to baš išlo na "ho-ruk" kako je zamislio, pa je odustao – podsjeća Urlić na prošle događaje oko "slučaja Morpurgo" i dodaje:

– Ova procjena nekretnina potpuno je sumnjiva. Država je angažirala procjenitelja (ing. Tomislav Perković iz Zagreba, op.a.) i on je izradio procjenu po nekakvoj statistici koju imaju naše gradske službe i Porezna uprava o cijenama po kojima su se ranije prodavale nekretnine u tom dijelu grada. Ali nije isto govoriti o nekretnini u uskoj uličici u Velom Varošu i ovoj na glavnoj šetnici, s dva izloga, u Marmontovoj i Tončićevoj ulici, koja daje puno mogućnosti.

Ovaj prostor možeš podijeliti, izbaciti štekat na ulicu, možeš što hoćeš. Možda kvadrat stambenog kvadrata u Marmontovoj vrijedi toliko, 5200 eura, ali cijena poslovnog sigurno raste za dva ili tri puta više. Kafić na Rivi je prije godinu i pol prodan za 20 tisuća eura po kvadratu, što znači da ni Marmontova nije daleko od te vrijednosti.

Koliko je država mogla zaraditi na ovom prostoru da je raspisala natječaj za prodaju nikada nećemo saznati. U našem gradu kvadrat stana na rubnim dijelovima grada je dosegnuo iznos veći od dvije tisuće eura, a kvadrati zemljišta za cestu između dvije bolnice košta 7100 kuna. Zato nije jasno kako Marmontova može biti tako jeftina. Dojam je kako se država maćehinski odnosi prema svojoj imovini, osim kada se pojavi nečiji interes.

Smiljana Trgo, vlasnica tvrtke "Trgo Stan", objašnjava kako je temelj za službene procjene sudskih vještaka za nekretnine pravilnik koji je donesen u mandatu ministrice Anke Mrak-Taritaš. U njemu su navedeni razni koeficijenti prema gradskim zonama, a uz to još se uvažava procjena Porezne uprave.

– Procjena Porezne uprave se temelji na kupoprodajnim ugovorima za iste ili slične nekretnine u tom području i kao legalist, ja ih prihvaćam. Znam i to da sudski vještaci nisu baš zadovoljni tim koeficijentima jer znaju da su u realnosti cijene veće. A ima i slučajeva gdje su kupoprodajni ugovori napravljeni ne sa stvarnim, dogovorenim cijenama, nego s lažnim podacima – kaže Trgo, a za konkretni prostor u Marmontovoj 5 kaže:

– Za takav prostor nisam do sada imala iskustva, nemam ih u prodaji jer do njih prvi dođu razni "mešetari" koji vlasniku ostave svoj kontakt i izravno mu nude novac. Vrlo rijetko su na tržištu. Ali iz razgovora sa svojim kupcima mogu reći da je iznos koji su spremni ponuditi za takav poslovni prostor između deset i petnaest tisuća eura za kvadrat. Uvijek ima ljudi koji bi dali taj novac.

#SPLIT#MORPURGO#KNJIŽARA#ŽELJKO KATIĆ#MARMONTOVA ULICA

Izdvojeno

31. svibanj 2020 21:38