StoryEditorOCM
ZagoraDuška Brčić Šušak

Tko je talentirana i lijepa Sinjanka kojoj je izmakla prva nagrada na šibenskom festivalu? Priča nam svoju životnu priču

Piše Toni Paštar
4. rujna 2024. - 19:22

Iako se, kako sama kaže, pjevanjem bavi od svoje osme godine, a 15-ak godina svoj bogomdani glas školovala je kod profesorice Teane Kovačević, mlada Sinjanka Duška Brčić Šušak tek je ove godine svojim nastupima privukla pozornost ljubitelja zabavne glazbe u Hrvatskoj.

Najprije u HRT-ovoj emisiji The Voice Hrvatska kroz koju je u borbi za naslov "Najljepši glas Hrvatske" došla do pred sami tron, koji joj je izmakao zato što se, kako sama veli, njeni Sinjani nisu dovoljno trudili u telefonskom glasovanju. Ono što je tada propustila ostvarila je na 27. izdanju Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku, svom prvom festivalskom nastupu.

image
Biljana Blivajs /Cropix

Njen nastup s pjesmom "Balada za njega", koju su autorski potpisali Duško Rapotec Ute i Lara Hajdarpašić, osvojila je na završnoj večeri prvu nagradu publike i nagradu za najbolju interpretaciju. Iako je nagrade donijela iz Šibenika u Sinj, sutradan po održavanju šibenskog festivala saznala je da prvu nagradu publike nije osvojila ona već Mladen Grdović.

- Na vijest o naknadnoj izmjeni osvajača nagrade publike nije mi bilo svejedno, ali, najiskrenije, nisam se razočarala, pogotovo jer je nagrada dodijeljena Mladenu Grdoviću. Kada se među našim alkarima vodi rasprava tko će biti slavodobitnik svi kažu "Neka dobije tko dobio nije".

Zato mi je drago što je nagrada šibenske publike pripala Mladenu Grdoviću. Ja sam još mlada, vjerujem, ukoliko i ubuduće budem nastupala na tom festivalu, da ću i ja doći na red. Osim toga, prva nagrada za interpretaciju puno mi više vrijedi jer ona dolazi od struke – kaže Duška i definitivno stavlja točku na svaku daljnju raspravu o tome.

image
Biljana Blivajs /Cropix

Tko je Duška Brčić Šušak? Ova lijepa Sinjanka još ljepšeg i jedinstvenog glasa rado je pristala svoju dosadašnju životnu priču iznijeti čitateljima Slobodne Dalmacije.

- Otac mi je Brčić Šušak iz Gale, a majka iz sinjskog plemena Tomašević. Unuka sam djeda Duila, jednog od najpoznatijih navijača "Maligana" koji je autor navijačkog uzvika "Neka dođu!". S obitelji živim u Sinju gdje sam odrasla.

Jesu li u obitelji skloni glazbi i pjesmi ili si ti iznimka?

- Bome i jedna i druga strana pjevaju lijepo. Zapjevati vole moj otac i stric, o sestri da ne govorim, a s majčine strane također vole pjevati, djed Duilo kad malo popije pjeva kao slavuj, a uz to su svirali i u Gradskoj glazbi.

Što si po naobrazbi?

- Ja sam završila za veterinarskog tehničara u Srednjoj školi "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću.

Što te odvelo u te vode?

- Ljubav prema životinjama. Još kao dijete imala sam četveronožne prijatelje poput mačaka, pasa ili čak ježeva. Voljela sam školu, bila sam dobra učenica, zamišljala sam sebe kao buduću veterinarku.

Pa si odlučila životinjama posvetiti svoj radni vijek?

- To sam željela i planirala, ali poslije završetka srednje škole kao veterinarski tehničar nikada nisam profesionalno radila. Na to je utjecala jedna tragična situacija u Portugalu gdje sam bila na praksi kroz školsku razmjenu. Doživjela sam traumu i više nije bilo žara kao do tada. Ljubav prema životinjama je ostala pa i danas volontiram, spašavam mačke i pse.

image
Biljana Blivajs /Cropix

Kada si počela pjevati?

- Moj prvi javni nastup bio je na TV Jadranu. Profesorica Kovačević, koja je tražila glazbene talente, zahtijevala je da otpjevam "Zvonka", a ja sam bila uporna da obučem štikle i imam šljokice te da pjevam pjesmu Shakire. Iako mi je tada kao djetetu bilo krivo, profesorica Kovačević me podučavala glazbi punih 16 godina i ona je najzaslužnija za moje glazbeno formiranje.

U Sinju se za tebe pročulo kada si počela nastupati u duetu s Vatrom Maganićem?

- Mi smo dugo radili skupa i godinama smo imali akustične svirke i javne nastupe, sve do mojega odlaska u Zagreb.

Zašto si napustila Sinj i otišla u Zagreb?

- Sinj nisam niti ću ikada napustiti. Tu sam svoja, tu su mi korijeni, moja najčvršća baza. U Zagreb sam otišla zato što se radi o gradu s puno većim mogućnostima u što sam se već uvjerila.

Kako si donijela odluku da se prijaviš na "The Voice Hrvatska"?

- Prijavila sam se na nagovor profesorice Teane Kovačević. U terminu za prijavu susrele smo se i ona mi je rekla: "Tebi su 24 godine. Ako se sada ne prijaviš i ne napraviš iskorak nećeš nikada". Hvala joj. To je uistinu bio moj posljednji vlak i ja sam ga, vjerujem, uhvatila. Nisam pobijedila, ali sam s tim TV nastupima napravila dobar posao koji mi je otvorio vrata zabavnoglazbene scene.

Kada smo dogovarali ovaj razgovor kazala si da imaš dva koncerta u Dubrovniku, a poslije kratkog odmora u Sinju čeka te cijeli niz nastupa. Jesi li profesionalno zakoračila u glazbene vode?

- Dobro mi je krenulo pa mogu potvrditi. Idem gdje me zovu i na svakom nastupu dajem sve od sebe, najviše što mogu.

image
Biljana Blivajs /Cropix

Gdje sebe vidiš, u kojem glazbenom žanru?

- Blues je moja ljubav, on je u meni, kroz blues ispoljavam svoju dušu. Znam da je s tom vrstom glazbe teško uspjeti. Vjerojatno ću pjevati za burek i jogurt, ali to je moj put.

Već su te počeli uspoređivati s najvećima pa kažu da podsjećaš na Terezu iz njenih mladih dana, a čulo se da si po boji glasa slična Oliveru?

- I ja sam čula takve usporedbe, ali one po meni ne stoje. Tereza i Oliver su iz ove pozicije meni nedostižni velikani. Te usporedbe su mi veliki komplimenti, ali sam svjesna da sam možda tek na prvoj stepenici njihova Olimpa. Iako me uspoređuju ja ih, ipak, neću kopirati. Pred publikom ću predstavljati isključivo originalnu sebe.

Što je s ljubavnim vezama?

- Trenutno ništa. Baš ništa. Slobodna sam kao ptica u letu. Osim što nisam u vezi nemam trenutno niti neku simpatiju. Do sada sam imala dvije ozbiljnije veze koje su duže trajale.

Rekla sam sebi: Stani! Nisu ovo više vremena kada su djevojke sa 20 godina bile stare cure. Lijepo mi je ovako, a što će donijeti vrijeme vidjet ćemo. Trenutno mi je fokus samo na gradnji karijere.

Jesi li uspostavila suradnji s hit-makerima?

- Rekla bih da su oni uspostavili suradnju sa mnom. Posljednjih nekoliko mjeseci, a naročito posljednjih dana, poslije Šibenika, dobila sam veliki broj poziva i ponuda za suradnju.

Što možemo očekivati poslije "Balade za njega"?

- Kada sam prije neki dan prijateljici pročitala stihove koje sam napisala ona me kao iz topa upitala: Je li to tekst za pjesmu "Balada za mene"? Vidjet ćemo, možda i jest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:50