StoryEditorOCM
ZagoraBIT ĆE STRUJE

Pred vratima Splita gradi se solarna elektrana velika kao cijeli kvart Plokite! Raskrčilo se ogromno brdo, evo detalja

Piše Sandra Barčot
27. lipnja 2024. - 07:51

Čisti se i uređuje ogromno državno zemljište na jugozapadnoj strani zone Podi, između državne ceste Split - Sinj i autoceste A1, gdje će se graditi sunčana elektrana "Dugopolje".

Na prostoru od oko 200 tisuća četvornih metara, odnosno 20 hektara, što je, za usporedbu, prostor veći od splitskog kvarta Lokve, a tek nešto manji od Plokita, postavit će se 24.624 dvostrana fotonaponska modula koji će se povezati na 52 trofazna izmjenjivača.

- Općina Dugopolje je ovaj projekt počela razvijati već 2016. godine, a HEP se tu malo kasnije uključio. Raduje nas ulaganje u obnovljive izvore energije u našoj općini, jer ćemo zahvaljujući sunčevoj energiji sutra imati opskrbu električnom energijom za oko 6000 kućanstava.

Uz ovu veliku elektranu upravo traju radovi na izgradnji fotonaponske elektrane snage 300 kilovata na krovu našeg nogometnog stadiona Hrvatskih vitezova - kaže Perica Bosančić, načelnik Općine Dugopolje, zadovoljan ulaganjem državne tvrtke "Hrvatska elektroprivreda" (HEP), kojoj će ovo biti dvanaesta i najveća sunčana elektrana u njihovom portfelju.

Godinu i pol dana radova

Radi se o investiciji od 11,1 milijuna eura, a instalirana snaga elektrane iznosit će 13,54 megavata, dok je priključna snaga 10 megavata. Očekivana godišnja proizvodnja od 17,2 milijuna kilovatsati.

Rok za izvođenje radova je 18 mjeseci od potpisa ugovora, koji je, podsjećamo, potpisan u studenom 2023. godine, što bi značilo do idućeg ljeta.

image

Na prostoru Dugopolja HEP gradi najveću sunčanu elektranu

Naime, ugovor za projektiranje i izgradnju sunčane elektrane "Dugopolje", sklopljen je između tvrtki "HEP Proizvodnja" i "Končar-Inženjering". Sve se odvija u cilju službene državne politike zelene tranzicije, odnosno proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Što se Dugopolja tiče, osim dostupnosti energije iz sunca, Općina je novom investicijom osigurala i značajan novac za proračun. Najprije kroz komunalni doprinos koji se uplaćuje jednokratno na početku investicije, a i komunalnom naknadom koja će svakog mjeseca stizati na lokalni račun.

Novac je to koji bi mogao osigurati nova ulaganja u Dugopolje, na radost mještana čiji mališani će uskoro imati čak dva nova dječja vrtića, do kraja godine kreću radovi na još jednoj sportskoj dvorani, radi se na izgradnji dodatne školske zgrade, a i razvijaju se i brojne staze za razvoj turističke ponude, od pješačkih do biciklističkih, kao i avanturističke staze na obroncima Mosora.

- Naše poduzetničke zone Podi i Bani pri kraju su popunjenosti, te nastavljamo s uređenjem prostora na kojem živimo, sve u cilju što ugodnijeg života naših sumještana – zaključuje Bosančić.

image

Perica Bosančić, načelnik Općine Dugopolje

Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 07:52