StoryEditorOCM
Zagorakosturnice

Mislili da će u masovnim grobnicama kod Sinja naći desetak tijela, a sad su ih pronašli 137! Bit će pokopani na Lovrincu

Piše Toni Paštar
8. rujna 2024. - 13:49

U posljednje vrijeme u cetinskom kraju dogodila su se dva premještanja posmrtnih ostataka pokojnika iz 2. svjetskog rata iza kojih nije bilo nikakvih političkih ili bilo kakvih drugih repova te su izostali bilo kakvi prijepori pa ih stoga treba istaknuti kao pozitivne primjere.

Prvi slučaj bio je u Vrlici. Neposredno uz raskrižje Petrove i Ulice 30. svibnja, čiji spoj presijeca Ulica Hrvoja Vukšića Hrvatinića, u lokalu znanom kao Križić, bila je spomen-kosturnica podignuta poginulima u 2. svjetskom ratu. Širenjem i uređenjem lokalnih prometnica ta je kosturnica prerasla u sigurnosno pitanje sudionika u prometu pa se u vrličkoj gradskoj vlasti počelo razmišljati o njenom izmještanju. Prvi potez iz gradske uprave Vrlike bio je razgovor s čelnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Sinja i Cetinske krajine.

Kada su im objasnili da bi kosturnicu trebalo izmjestiti, pri čemu su je zajednički obišli, iz SAAB-a Sinja i Cetinskog kraja bespogovorno su podržali zahtjev grada Vrlike. Pritom su zatražili da odnos prema posmrtnim ostacima bude dostojanstven kao i da se na novoj lokaciji postavi istovjetni natpis koji govori o poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora.

Kada je dobivena i suglasnost Ministarstva hrvatskih branitelja, u čijoj je to nadležnosti, iz grada Vrlike su u mjesnom groblju sv. Petra izgradili posebnu grobnicu u koju su prenijeli sve ekshumirane posmrtne ostatke iz spomen-kosturnice na Križiću. Vrličani su održali i drugo obećanje dato čelnicima SAAB-a pa su na grobnici u mjesnom groblju postavili istovjetni natpis kakav je bio na staroj kosturnici.

image

Partizanski spomenik - ilustracija

/Cropix

Drugi slučaj odnosi se na posmrtne ostatke njemačkih vojnika poginulih tijekom 2. svjetskog rata, a za koje se pretpostavljalo da bi mogli biti na sinjskom gradskom groblju sv. Frane.

Njemački savez za skrb o vojnim grobljima zatražio je i dobio suglasnost od Ministarstva hrvatskih branitelja da se pretraži grobište na lokalitetu "Sinj gradsko groblje" te da se, ukoliko se pronađu, posmrtni ostaci njemačkih vojnika ekshumiraju i pohrane na izdvojenim lokalitetima njemačkih vojnih groblja na zagrebačkom Mirogoju ili splitskom Lovrincu.

Sinjskim grobljem upravlja komunalna tvrtka "Čistoća Cetinske krajine" koja je obavijest o planiranom pretraživanju grobišta dobila od gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav. U nazočnosti odgovornih osoba iz "Čistoće Cetinske krajine", predstavnika grada Sinja, Ministarstva hrvatskih branitelja i Njemačkog saveza, radove na probnom iskapanju i ekshumaciji obavila je tvrtka "Fodere usluge".

Iako se nije znalo o kojem broju sahranjenih njemačkih vojnika bi se moglo raditi, računalo se na najviše nekoliko desetaka, detaljnim iskapanjima i pretraživanjima ekshumirano je 137 posmrtnih ostataka. Oni će biti pohranjeni zajedno s posmrtnim ostacima njemačkih vojnika na Lovrincu ili Mirogoju.

Još jednom valja naglasiti kako je ovakav odnos prema posmrtnim ostacima u masovnim zajedničkim grobnicama ili kosturnicama, gdje se prema ostacima pokojnika odnosilo s punim dostojanstvom neovisno na kojoj povijesnoj strani su bili i komu su pripadali, primjer kako bi inače trebalo postupati i odnositi se prema pokojnicima, odnosno njihovim posmrtnim ostacima. Neka ekshumacije i izmještanje posmrtnih ostataka u Vrlici i Sinju budu primjer i putokaz svima i svuda na tlu Republike Hrvatske za ubuduće. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 14:45