StoryEditorOCM
ZagoraGOSPA ŽALOSNA

Hrvace slave Dan općine: ‘Upisanih osam prvašića više budi demografski optimizam, pokrenuli smo milijunske projekte‘

Piše Toni Paštar
13. rujna 2024. - 19:46

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Hrvacama je u petak obilježen Dan općine koji se slavi uz blagdan Gospe žalosne.

Otvarajući zasjedanje, predsjednik Vijeća dr. Ante Prolić pozdravio je općinske vijećnike i načelnika Dinka Bošnjaka kao i brojne goste i uzvanike među kojima su bili predstavnici braniteljskih udruga, župan Blaženko Boban sa suradnicima, saborski zastupnici i gradonačelnici Sinja i Trilja Miro Bulj i Ivan Bugarin, gradonačelnici drugih gradova i općina, Jozef Škalic, župan općine Kuzma u Sloveniji, Marko Knežević, načelnik općine Ferečanci, predstavnici HV, MUP-a, crkve i drugi.

Dr. Prolić je naglasio kako je Općinsko vijeće kroz minulu godinu donosilo odluke od interesa za sve građane i dodao kako su Hrvace dokaz o opravdanosti statusa općine.

Načelnik Dinko Bošnjak, koji je na čelu Hrvaca od utemeljenja općine 1993. godine, upoznao je vijećnike i brojne goste o općinskim projektima od kojih je veliki broj već završen, dio je u realizaciji, a pripremaju se novi.

Radi se o toliko velikom broju projekata da ih se iz ograničenih izvornih sredstava općinskog proračuna sigurno ne bi moglo ostvariti. Stoga se za njihovu realizaciju uspjevaju osigurati sredstva iz EU fondova, a dio novca dobiva se iz državnog i županijskog proračuna.

Najvrjedniji projekt odnosi se na gradnju kanalizacije u Hrvacama i Ruminu s pročistačem. Njegova vrijednost je 8 milijuna eura od kojih 80 posto dolazi iz EU fondova, 10 posto je udio Hrvatskih voda, a preostalih 10 posto osigurat će općina Hrvace uz pomoć županije.

image

Načelnik Dinko Bošnjak ispred zgrade Općine

Božidar Vukičević/Cropix

Načelnik Bošnjak je pobrojio cijeli niz projekata čija se vrijednost izražava u milijunima eura. Kao najvrijedniji podatak naveo je činjenicu da je ove godine na području općine u prvi razred osnovne škole upisano 8 prvašića više nego godinu ranije, od toga 4 u područnoj školi u Biteliću, a što budi optimizam. Naglasio je odličnu suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom kao i Vladom i njenim ministarstvima.

U ime nazočnih gradonačelnika i načelnika slavljenicima se obratio Jure Plazonić, gradonačelnik Vrlike. Još su prigodno govorili Marko Knežević i Jozef Škalic.

Blaženko Boban je, u ulozi župana i izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, podsjetio da je Dinko Bošnjak jedan od dva općinska načelnika u Hrvatskoj u 8. uzastopnom mandatu.

U županiji je, kazao je, 50 prvašića više nego lani. Za Hrvace i cetinski kraj rekao je da predstavljaju zemaljski raj u RH u kojemu mladi sve više trajno ostaju, a i oni koji su otišli vraćaju se u sve većem broju.

Ivan Bota, ravnatelj Uprave za regionalni razvoj i izaslanik ministra Šime Erlića, ustvrdio je da su Hrvace primjer kako se pripremaju projekti i kandidiraju za dobivanje sredstava, bilo iz nacionalnih izvora ili EU fondova.

Na svečanosti su načelnik Bošnjak i predsjednik Vijeća dr. Prolić uručili javna priznanja općine Hrvace za 2024. godinu.

Kolektivnu nagradu dobio je Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Hrvace koji je utemeljen prije 20 godina.

Zahvalnice Općine pripale su ratnicima: Samostalnoj satniji HV Potravlje, Satrić, Maljkovo, Samostalnoj satniji HV Bitelić i Samostalnoj satniji HV Hrvace. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Jošku Bošnjaku Čoki, a preuzela ju je njegova supruga Veronika koja je u ime nagrađenih izrekla riječi zahvale. Prigodni glazbeni program izveli su članovi klapa Cetinjanke i Cetinjani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 19:47