StoryEditorOCM
ZagoraBIJELI SE GRABOVAČA

Dalmatinci hrle u Liku radi skrivene znamenitosti, a društvo im prave - Poljaci: ‘Navijamo za Hajduk, puno nam je srce!‘

Piše Mladen Nejašmić
9. lipnja 2024. - 11:28
Za poljske turiste nema boljeg kluba od Hajduka nema niti špilje kao što je Samograd kod PerušićaTom Dubravec/Cropix/Ilustracija

Kada vam Poljak usred Like u Frasovoj dvorani znamenite špilje Samograd pokraj Perušića gdje su onomad pronađeni drevni ostaci keramičkih posuda i ljudskih kostiju iz razdoblja od 12. do 1. stoljeća prije Krista, kaže da navija za Hajduk, automatski vas prođu trnci i ne možete se oteti dojmu da splitski bili žive vječno i da će tako i ostati.

To se upravo dogodilo vašem reporterskom dvojcu u nakani da obiđu i opišu Pećinski park Grabovača i rečenu špilju gdje voda obogaćena otopljenim ugljikovim dioksidom svojom mehaničkom i kemijskom snagom razarala i otapala karbonatne stijene, tvoreći na površini bezbrojne škrape, kamenice i ponikve, a u podzemnom svijetu jame i špilje.

Za njihovim ljepotama dolaze ljudi sa svih strana Hrvatske i svijeta, pa tako i skupina Poljaka koje smo zatekli u gotovo 350 metara dugoj špilji. Zbog svog položaja ovaj prostor oduvijek je bio zanimljiv istraživačima i zaljubljenicima u prirodu, pa tako Samograd ima veliku ulogu u povijesti speleoturizma. Dok duboko u njenoj utrobi saznate da ti ljubitelji prirode jednako ljube i sport posebno nogomet, a ponajviše Hajduka.

image

Turisti iz Poljske uživaju u dubini brda Grabovača, ukrasima špilje Samograd i pričama iz ličkih davnina

Paun Paunović/Cropix

Za njih boljeg kluba nema niti špilje kao što je ova u ponorima Grabovače. Podijeljena u četiri prekrasne dvorane onu spomenutu Frasovu, njenu unutrašnjost čine i Perušića, Karlovića i Kukuljevića dvorana, imenovane u čast poznatih književnika, putopisaca, knezova, antropologa i hrvatskih banova.

Ta veličanstvena igra prirode koja traje milijunima godina duboko pod zemljom isklesala je čarobnu skulpturu u koju ulazite putem petstotinjak isklesanih stepenica generalno uređene koncem 1903 godine kada je bio planiran posjet bana Karla Khuena Hedervaryja tom zavelebitskom kraju, pa tako i špilji.

Međutim od posjeta se odustalo zadnji trenutak, a mnogi volonteri onog vremena, čitaj zarobljenici iz raznih ratova, u njenom "stomaku" ostavili su dušu i tijelo. Od tuda i potpisi austrijskih časnika uklesani u jednoj sigi koji datiraju iz razdoblja od 1792. do 1835. godine.

Gotovo stoljeće kasnije, točnije 1911. godine, kada je rođen i naš Hajduk, izrađen je i nacrt prve turistički uređene špilje u Hrvatskoj. Od tada do danas područje Grabovače smješteno između ličke krške zaravni i Perušićkog polja u neposrednoj blizini slijeva rijeke Like, jedno je o značajnijih meka za goste svih svjetskih adresa i nezaobilazno mjesto za aktivan obiteljski turizam.

Brojka od gotovo 15 tisuća posjetitelja koliko prođe tim značajnim krajobrazom u razdoblju od početka travnja do konca listopada, govori da stalnim ulaganjem i ponudom postaju prepoznatljivo mjesto na hrvatskim putničkim kartama. Nerijetko se na parkiralištima, čak i izvan glavnih sezonskih tokova, mogu vidjeti i brojne dalmatinske registracije, jer iako Zadranima najbliži, park Grabovača nije nepoznat ni Splićanina ni Šibenčanima.

Zaslugu za takvo što nosi Javna ustanova pod čijom se ingerencijom nalazi pećinski park:

image

Jelena Milković, ravnateljica Pećinskog parka Grabovača

Paun Paunović/Cropix

- Hodajući parkom otkrivate gotovo na svakom koraku pokoji ili veći ili manji geološki ili baštinski zapis iz prošlosti Like. Na području od šesto hektara imamo brojne špilje i jame od kojih su tri zaštićene kao geomorfološki spomenici prirode. Upravo zbog toga je Grabovača jedinstveni pećinski park i jedini takav u Europi.

Da bismo to opravdali, uredili smo nekoliko desetaka kilometara poučnih staza koje povezuju brojne spilje i prirodne znamenitosti s vidikovcem na 743 metra nadmorske visine od kuda se pruža veličanstven pogled na kanjon rijeke Like, Ličko polje, te veći dio Velebita.

Zatim su tu šumske orgulje, malena jezera, Panov Labirint, hobitska kućica, mali vrt ličkog bilja, izvor Grabovac, a zahvaljujući Ministarstvu kulture i općini Perušić obnavlja se i stari grad odnosno Gradina ili turska kula na lokalitetu Vrhovine u kojem su stolovali Frankopani.

Sve je to naišlo na pozitivan odjek posjetitelja, posebno špilja Samograd koja se odlikuje bogatstvom i privlačnošću kalcitnih tvorevina kao što su stalaktiti i stalagmiti, sigasti stupovi i dva sigasta mosta - kaže Jelena Milković, ravnateljica Javne ustanove Pećinski park Grabovača.

Jedna od novosti je i speleoterapija u Medinoj pećini. Metoda koja se bazira na doziranom boravku pacijenata u posebno odabranim špiljama, a služi za tretman kroničnih i alergijskih respiratornih poremećaja.

image

Veliki interes posjetitelja vlada za bočicama čistog zraka iz krškog podzemlja

Paun Paunović/Cropix

Iako je vrlo povoljna za ublažavanje ili liječenje astme, bronhitisa i čišćenje pluća kod pušača, ta je praksa zasad zastala. Barem tako kaže ravnateljica koja vidi budućnost u takvom načinu liječenja. Pogotovo zato što Grabovača ima četrdesetak speleoloških objekata, špilja i jama, odnosno dostatne kapacitete za provedbu novog sustava.

Od tuda i ideja o prodaji špiljskog zraka u bocama. Limitirana je proizvodnja na dvjestotinjak bočica. Sve što ponude to i prodaju. Ne pita se za cijenu. Proces punjenja je fascinantan jednako kao i samogradski prostor gdje se to obavlja.

- Jer takvog zraka nema nigdje. Čist kao suza, bez alergena, smoga i ostalih nečistoća - ističe Mario Paral, edukator i začetnik brojnih grabovačkih novitada.

image

Edukator Mario Paral ispred labirinta koji služi u edukacijske svrhe

Paun Paunović/Cropix

Što se tiče zraka, definitivno je posramio naš splitski, pun automobilskih ispušnih plinova i ostalih nečistoća, a i po pitanju okoliša posramio bi puno razvikanije destinacije. Uskoro im stiže ponuda iz Slovenije o gradnji orgulja na vjetar.

Kada mogu Zadrani imati morske, mogu i Ličani one na vjetar i to onaj južni. Drugi smjerovi, kaže mladi edukator iz Grabovače, ne cvile tako zanosno kao kad zapuše južina.

Osim zraka i vjetra tu su i brojne poučne staze pripremljene na suživot čovjeka i prirode. Zato uz strane i domaće goste veći dio vremena rezerviran je za školarce.

Djeca iz svih krajeva Lijepe naše organizirano dolaze u Perušić gdje se educiraju kako se snaći u prirodi. Osluškuju bilo života tog kraja.

- Stoga pripremamo razne zanimljivosti za djecu kao što je Panov labirint, šišmišarije, izrada glinenog posuđa, špiljski crteži i još mnoštvo toga prilagođenoj djeci vrtićkog i školskog uzrasta. Ipak i mališanima i roditeljima najdraža je hobitska kućica.

To je nakon špilje naše najposjećenije odredište. Prije dvije-tri godine došli smo na ideju njezine gradnje. Ubrzo smo je i realizirali i uredili okoliš. Sve što radimo radimo zajednički.

Od sadnje, okopavanja, gradnje sve je to djelo nas pet stalnih zaposlenika i tri dodatna koje angažiramo tijekom sezone - tvrdi Paral vodeći nas zajedno s ravnateljicom Milković u svojevrsnu piknik zonu ili roštiljsku dragu.

Crnograbovinom omeđeni prostor kultno je mjesto druženja. Uz prostor za roštiljanje središnje mjesto je predviđeno za festival retro glazbe iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Tijekom srpnja mjesto je to kada Grabovačom odjekuju pomalo zaboravljene melodije s kojih tih dana u godini otpuhne prašinu Mario Paral tada u funkciji DJ-a.

I to nije sve, za one izbirljive tu je sve popularnija adrenalinska igra paintball, zatim streličarstvo i na kraju istraživanje rijeke Like kanuom.

Malo ima krajeva u Lici koji bi bili tako zanimljivi, kao što je okolica Perušića sa svim tim povijesnim, prirodopisnim ili zemljopisnim stranama. Često znamo reći, a tako piše i na njihovim internetskim stranicama, autora Miroslava Muse, da na svijetu ima toliko zanimljivih lokacija da ih za života ne možemo sve obići, te da se zato ne isplati trošiti vrijeme i vraćati se na iste lokacije po drugi put.

Međutim, postoje neka mjesta koja vas zovu i ne znamo iz kojeg razloga ne možemo odoljeti tom pozivu. A pećinski park Grabovača sigurno je jedno od takvih mjesta.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image

Biljni vrt parka i Hobitska kućica

Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 15:48