StoryEditorOCM
SplitBAGERI NA DUILOVU

Žestoki rat susjeda u elitnom splitskom kvartu! Stanare luksuznog kompleksa uzbunila nova zgrada, evo kako će izgledati

Piše Petar Čikeš
4. srpnja 2024. - 07:25

Sa svojeg balkona na splitskom Putu Duilova stanovnici kompleksa zgrada poznatih kao Morske vile, umjesto uobičajenih prizora poput džogera u prolazu ili psića u šetnji ugledali su - bagere.

Zahuktali strojevi čistili su teren na parceli tik uz stambeni kompleks smješten u zaleđu hotela "Zagreb". Bio je to znak za uzbunu među stanarima.

Gospođa B.T., jedna od stanarki Morskih vila, uvjerava nas da je ovo uvod u pokušaj nelegalne gradnje.

- Da im je bilo do održavanja površine, došli bi s trimerom a ne s bagerom. Srećom, čim smo nazvali svoje odvjetnike i ekspresno poslali prijave Gradu i građevinskoj inspekciji, zaustavili su se.

Moram naglasiti, nemamo ništa protiv toga da se gradi gdje god tko hoće ako je to u skladu sa zakonom. No, prošle godine je onima koji žele graditi na zemljište uz našu zgradu odbijen zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole.

Godinama ta ledina stoji i sad nekoliko dana prije uvida u spis, u sklopu ponovnog traženja dozvole, dolaze bageri. To je vrlo jasna poruka – zaključuje naša sugovornica.

image

Bageri su čistili parcelu iznad Puta Duilova na kojoj se planira izgradnja stambenog objekta sa sedam etaža

Privatni album

Riječ je o uvidu u spis za ishođenje građevinske dozvole koji je zakazan 9. srpnja. Tada bi trebalo biti odlučeno hoće osmoro vlasnika parcele dobiti dozvolu za gradnju stambeno-poslovne zgrade (19 stanova i jedan poslovni prostor).

Novi objekt na Duilovu, na terenu uz prometnicu koja spaja gradsku obilaznicu i dužobalno (žnjansko) Šetalište Ivana Pavla II., trebao bi imati sedam etaža od kojih bi dvije podrumske bile garažne. Protiv takvog razvoja događaja žustro su ustali susjedi iz Morskih vila. 

Naša iduća sugovornica, L.J., također živi u susjednoj novogradnji i dijeli zabrinutost B.T..

– Rekla bih da po komunalnom redu nije dozvoljena teška mehanizacija. Oni se sad pojavljuju ne znam zašto s bagerima, mi smo zvali komunalnu službu jer znamo da nema dozvolu.

Tijekom prethodnih godina su komunalnom redarstvu prijavljivali stanje na tom zemljištu, jer su ga vlasnici zapustili, postoje mailovi. Imali smo problema sa zmijama i štakorima.

Iako iz Grada tvrde da su ovi samo došli očistiti parcelu. Da im je naložio poljoprivredni redar. Međutim gdje je taj nalog – sumnjičavo će L.J.

– Meni je jasno da svatko na svojoj zemlji ne može raditi što ga je volja, može raditi samo po zakonu. Po GUP-u, ako to sve štima, što ja tu mogu, ne mogu im zabraniti ništa.

Ali, oni građevinsku dozvolu nemaju. O čemu mi tu pričamo, je li oni misle da smo svi budale. Neka nam ne vrijeđaju inteligenciju – dodaje naša sugovornica. 

image
Privatni album

Da svaka radnja mora biti usklađena sa zakonom nije se teško složiti. Sumnje stanarki Morskih vila poistovjetiti sa činjenicama je već teže, pa smo se obratili komunalnom redarstvu kako bismo saznali nešto više o aktualnim aktivnostima bagera na privatnoj parceli na Duilovu. 

- Po nalogu poljoprivrednog redara obavljeno je čišćenje navedene parcele u sklopu protupožarnih mjera na području grada Splita – tvrdi Josip Gabelica, voditelj Odsjeka za redarstvo u Banovini.  

Gospođa Z.T., još jedna stanarka Morskih vila, iznosi podrobnije povijest odnosa stanara kompleksa na Duilovu i vlasnika parcele koja je ostala "usječena" u blok zgrada.  

– Ispred naše zgrade se nalazi mala parcela koju je gospodin Pulić (čija je tvrtka "Quatro Company" izgradila Morske vile, op.a.) htio kupiti da nam ne ugrozi stanovanje. Vlasnici su tada istaknuli preveliku cijenu za investitora naših zgrada i od kupnje se odustalo.

I to je tako stajalo, mi smo i kasnije bili spremni to otkupiti, ali cijena je bila previsoka. Po urbanističkom planu je tu dozvoljena zgrada, ali uz uvjete poput onoga da se međa mora odmaknuti šest metara te da visina zgrade može biti do 12 metara – tvrdi Z.T..

– Sad su vlasnici podnijeli zahtjev za građevinsku dozvolu. U njihovom projektu koji je javno dostupan u ima užasno mnogo problematičnih detalja. Nisu poštovali visinske kote i nastoje dobiti kat više.

Zato im je prošle godine bio odbijen zahtjev za građevinskom dozvolom. U tom projektu ima zakamufliranih detalja. Zgrada visoka 15 metara je predimenzionirana i nagrdit će kvart. Ima još puno problema od vatrogasnog pristupa do parkirališnih mjesta u garažama – dodaje Z.T..

Jeftina je istina da u Dalmaciji međususjedski odnosi znaju biti zatrovaniji čak i od unutarobiteljskih. Neutralni promatrač često se ima priliku uvjeriti da nema tog medijatora koliko god umilnog glasa i jakih argumenata koji bi mogao smiriti strasti u slučajevima koji se tiču zemljišnih čestica, građevinskih dozvola, prava služnosti puta,...

image
Privatni album

U to smo se imali još jednom priliku uvjeriti kada smo potražili mišljenje druge strane u ovoj priči. Tonči Lušić, jedan od osmorice suvlasnika dviju parcela uz Morske vile, na gore opisanu problematiku gleda radikalno drugačije od naših prethodnih sugovornica. 

– Jesu li oni normalni ja vas pitam – počinje uzrujano Lušić.

Nakon višeminutnog nizanja retoričkih pitanja pristaje odgovoriti na naša pitanja. 

– Nikakvih radova nema jer nemamo još građevinsku dozvolu. Sve što se zbilo je samo čišćenje parcele jer bismo u protivnom morali platiti kaznu komunalnom redarstvu u visini od 200 eura. To je bilo toliko zaraslo da je bilo potrebno angažirati bager - ističe jedan od suvlasnika zemljišta i investitora novogradnje.

Lušić objašnjava da već četiri godine čekaju građevinsku dozvolu kako bi mogli početi s radovima, pri čemu ne bira riječi za ljude iz susjedne zgrade.

– Ako je nešto građevinsko zemljište trebamo li graditi tvornicu tamo ili možda čuvati koze. Što bi oni htjeli? Vjerojatno da to zauvijek ostane pišaonica za pse.

Ti ljudi, kad im je toliko stalo, imali su priliku prije pet godina otkupiti taj teren, ali se nisu mogli dogovoriti. Uostalom prolaz kojim ulaze autom do zgrade je zajednički i očekujem da mi daju daljinski od rampe.

Pokojni Pulić (Ivan Pulić, osnivač "Quatro Companyja" i nekadašnji splitski poglavar za komunalu, op.a.) je dobio od vlasnika parcele dozvolu da napravi tu put kako bi mogao završiti dvije zadnje zgrade Morskih vila.

To je sve javno provjerljivo, jedino se mora znati upaliti internet, što sumnjam da znaju ovi što su prijavljivali nepostojeće građevinske radove – tvrdi Lušić.

image

Računalni prikaz planirane zgrade na parceli pokraj Morskih vila (pogled sa sjevera i s juga)

Projektna dokumentacija
image

Računalni prikaz planirane zgrade na parceli pokraj Morskih vila (pogled s istoka)

Projektna dokumentacija
image

Računalni prikaz planirane zgrade na parceli pokraj Morskih vila (pogled sa zapada)

Projektna dokumentacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 10:45