StoryEditorOCM
SplitNA EKONOMIJI

Vodeći stručnjaci okupit će se u Splitu na tribini, razgovarat će na temu turizma i upravljanja javnim postorima

Piše split sd
6. lipnja 2024. - 13:12

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu u ponedjeljak, 10. lipnja, održat će se Znanstveno - stručni kolokvij "Turizam, javno i zajedničko dobro: otvorena pitanja korištenja i upravljanja javnim prostorima".

Znanstveno - stručni kolokvij organiziraju Znanstveno vijeće za turizam i prostor HAZU i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, a održat će se u svečanom amfiteatru od 10:30 do 15 sati. 

Pozdravne riječi uputit će dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu izv. prof. dr. Vinko Muštra i akademik Nikola Bašić, predsjednik Znanstvenog vijeća za turizam i prostor HAZU.

Znanstveno-stručni kolokvij podijeljen je u tri tematska bloka.

Prvi tematski blok na temu "Prostor, turizam i društveni procesi" moderirat će Lidija Petrić

Saša Poljanec-Borić govorit će na temu "Haludovo i Kupari kao turistička "smeđa polja"; je li vrijeme za kulturnu politiku prostora u Hrvatskoj?", a Ana Smiljanić Rimac održat će predavanje "Iseljavanje pod utjecajem turizma: transformacija javnih/zajedničkih dobara i stambenog okruženja"

Ivan Sever i Hrvoje Carić govorit će o turističkom zoniranju kao bitnom faktoru u analizi stavova lokalnog stanovništva prema turizmu, a Inga Tomić Koludrović o važnosti društvenog kapitala za razvoj turizma utemeljenog na zajednici.

Drugi tematski blok pod nazivom "Kulturna baština i tragedija zajedničkog dobra" moderirat će Neven Ivandić.

Mirko Petrić govorit će o javnoj odgovornosti za kulturne resurse, a Jerko Rošin o sigurnosti kao javno dobro u svjetlu prekomjernog turizma. 

Ana Šverko govorit će na temu "Od putopisa do turističkog vodiča –primjer splitske materijalne i nematerijalne baštine", Davor Bruketa o "Uključivanje nematerijalne baštine u proces upravljanja markom destinacije – mišljenje stručnjaka", a Ana Peraica će govoriti na temu "Javna površina, pravo na pogled i pravo na služnost vidika".

"Javne politike za javno dobro u turizmu" tema je trećeg bloka kojeg će moderirati Saša Poljanec Borić.

Lidija Petrić i Neven Ivandić održat će predavanje "Jahtaški turizam – postoje li granice rasta?". Nataša Urošević i Kristina Afrić Rakitovac govorit će o izazovima upravljanja javnim prostorom u obalnim povijesnim gradovima na primjeru Pule. Vanja Seršić govorit će o optimalnom upravljanju "javnim dobrima" u turizmu s aspekta pravnog uređenja u Republici Hrvatskoj, a Zoran Tasić o financiranju projekata na pomorskom dobru.

Za sam kraj ostavljeno je vrijeme za razgovor o tematu Kolokvija, a moderatorica će biti Saša Poljanec Borić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 05:45