StoryEditorOCM
SplitLjeto bez gostiju

Veliki hotel u srcu Splita iznenada zatvorio vrata usred sezone, a grad puca od turista!? Otkrivamo što se dogodilo

Piše Sandra Barčot
7. srpnja 2024. - 07:09

Zahuktala se turistička sezona u Splitu, gostiju ima više nego lani, barem prema podacima za lipanj koji je po broju dolazaka i noćenja bolji od rekordne 2023. godine, ali veliki hotel i to u centru grada je – zatvoren.

Riječ je o "Presidentu" u Starčevićevoj ulici, na broju 1, koji je u procesu rekonstrukcije. Barem su nam tako koncizno otkrili na telefonskom broju kada smo nazvali broj smještajnog objekta u Splitu, a odazvali su nam se iz onog istog imena i vlasničke strukture u Solinu.

Renovacija u tijeku

- Renovacija hotela je u pitanju, no više vam mogu odgovoriti iz naše službe marketinga - ljubazni muški glas nam je dao tek dio odgovora na naše pitanja, ne znajući ni kada je u planu otvaranje vrata hotelske kuće nekoliko stotina metara udaljene od najužeg središta grada.

Ulaz u "President" je već danima zatvoren, dok je na željeznoj ogradi koja se nalazi na prolazu iz Starčevićeve u pozadinski prostor, u unutarnje dvorište, postavljena tamna mreža.

image

Zatvoren je prolaz i u unutranje dvorište hotela

Paun Paunović/Cropix

Kako saznajemo, renovacijski radovi se provode u unutrašnjosti dvorišta, u prostoru koje okružuju zgrade s adresama u Kavanjinovoj, Starčevićevoj i Gundulićevoj ulici. U kojem smjeru ide projekt, hoće li sutra biti veći broj soba ovog komfornog gradskog hotela, za sada ne znamo.

Odgovore konkretne nismo dobili, no trenutno nema datuma za koji možete rezervirati smještaj u ovom "Presidentu" koji inače radi tijekom cijele godine. I omiljena je destinacija gostiju koji pohode Split, pa su i recenzije u smjeru pohvala za sam smještaj, poziciju, uslugu... Hotel ima 71 sobu i čak četiri (kongresne) dvorane od kojih najveća može primiti 400 ljudi, a kategoriziran je sa četiri zvjezdice.

Osuđeni bankar prešao u hotelijere

Inače, hotel "President" je otvoren u prostoru nekadašnjeg cjelovitog Doma zdravlja, čija je središnjica ostala u zapadnom dijelu zgarde, te danas propale Alpe Jadran banke, a vlasnici su obitelj Jerić. Sada je direktorica tvrtke "President" Matea Jerić Ćurković, gdje su u portfelju firme čak tri hotela – prvi u Splitu, drugi istoimeni u Solinu, nedaleko od Gospina otoka, te treći i ujedno najmlađi na periferiji Splita, na sjevernom dijelu TTTS-a, a posluje pod imenom "Split inn by President".

Obitelj Jerić našla se u fokusu javnosti zbog malverzacija "glave" obitelji Luke Jerića, bankara koji je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog nezakonitosti koje je počinio dok je vodio Alpe Jadran banku. Nakon što je ta novčarska kuća propala, a država s 50 milijuna kuna sanirala štetu, Jerići su u tom prostoru otvorili prvi hotel "President", te nastavili priču na još dvjema lokacijama.

image

Ovo ljeto hotel President je bez gostiju

Paun Paunović/Cropix

Kompaniju je preuzela Lukina kći Matea, uspješna mlada poduzetnica koja je u svijet biznisa ušla osnivanjem turističke agencije "Perfecta Travel DCM", a sada je na čelu tvrtke "President”, kao dijelu "President Grupe", sve sa zagrebačkom adresom (izvorna splitska tvrtka "President hoteli" ugašena je prije tri godine, op.a.) koja je posljednje dvije godine poslovala s dobiti, uz povećanje broja zaposlenih.

Što se hotela u Starčevićevoj 1 tiče, već je bilo nagovještaja kako će se smještaj širiti na prvo, zapadno susjedstvo, u Kavanjinovoj 2, odnosno na dio zgrade u kojem je ostala direkcija Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. No brzo se odustalo od te priče, zbog cijene kvadrata koje u Splitu i dalje lete u nebo, poglavito na području Gradskog kotara Grad.

Pa se valjda trenutno, ovog ljeta, očito provodi samo unutarnje "šminkanje" objekta koji bi s obzirom na uspješnu sezonu i broj gostiju koji pohode Split, trebalo što prije otvoriti i početi s radom.

Gostiju više nego lani


U Splitu je u lipnju 2023. bilo 130.505 dolazaka turista, a u istom ovogodišnjem mjesecu je čak 135.403 gostiju odabralo Dioklecijanov grad za dolazak, što je rast od 3,75 posto. U lipnju minule godine bilo je 391.534 noćenja, dok je tijekom proteklog mjeseca zabilježeno 405.102 noćenja. Brojčano ovo je rast od 3,5 posto!

Preciznije - Split broji više od milijun noćenja u 2024. već u lipnju!

image

Hotel ‘President‘ smješten je u centru grada

Paun Paunović/Cropix
image

Vrata hotela President su zatvorena iako je sezona u punom zamahu

Paun Paunović/Cropix
image

Hotel President smjesten je u centru Splita, dok je drugi istog imena u Solinu

Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 05:07