StoryEditorOCM
Splitjoš stignete

Večeras možete pogledati besplatnu projekciju nagrađivanog filma o ratnoj Slavoniji 1991. godine u splitskom Fotoklubu

Piše SPLIT SD
27. svibnja 2024. - 16:59

Večeras u 19 sati u Fotoklubu Split održat će se besplatna projekcija filma "Ratni reporter".

Fotoklub Split ove godine provodi i filmski program ‘7u7‘ u sklou kojega će se prikazivati dokumentarni, ali i igrani filmovi koji se bave temama povijesti fotografije, autobiografija majstora fotografije, kritičkog promišljanja dominacije vizualne kulture, društvenih mreža itd.

Nakon što je u veljači prikazan film ‘‘Uhvatiti Lee Miller‘‘, u ožujku ‘‘O jednoj mladosti‘‘, danas u 19 sati dođite pogledati dokumentarac ‘‘Ratni reporter‘‘ autora Silvestera Kolbasa.

U ovom vrlo osobnom filmskom uratku, autor prati zbivanja u svojoj rodnoj Slavoniji tijekom agresije na Hrvatsku mračne 1991. godine. Koristeći snimke koje je načinio upravo tada, za vrijeme Domovinskog rata kao snimatelj Hrvatske televizije, autor priča svoju priču, no isto tako i priču čitave generacije ratnih reportera koja se posve nepripremljena našla usred ratnog kaosa.

Ispreplićući ratna zbivanja sa sjećanjima na neka prijašnja vremena, autor nam pokazuje kako se rat događa na mjestima gdje je odrastao i sanjao sasvim neke druge snove. Stvarnost – ne samo ratna – bila je ponešto drukčija. Kolbas se potpuno razotkriva i na svome životnom primjeru nudi slojevitu i cjelovitu paradigmu rata koji je promijenio baš svačiji život.

Film nije prošao nezamijećeno, dapače osvojio je višestruke nagrade. Istaknimo nagradu Oktavijan za najbolji dokumentarni film na Danima hrvatskog filma 2011, nagradu za najbolju montažu na Liburnia Film Festivalu 2011 i nagradu za najbolji vizualni identitet na ZagrebDox-u 2011.

Filmski program 7u7 dio je programa ‘‘Redovni godišnji program Fotokluba Split 2024.‘‘ koji se financira sredstvima Zaklade Kultura nova.‘‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 09:47