StoryEditorOCM
SplitPRERANI ODLAZAK

Tko je bio Luka Kalpić, poginuli vlasnik ‘Medenog‘? Biznis je gradio daleko od javnosti, a imao je jednu veliku strast

Piše Gordan Zubčić
26. lipnja 2024. - 07:09

Još jedna iznenadna smrt dobrano je p(r)otresla javnost Splita, Kaštela i okolice, ali i krugove gospodarstvenika, posebice ugostitelja.

U teškoj prometnoj nesreći koja se preksinoć dogodila u Ulici bana Jelačića u Kaštel Starom, samo petstotinjak metara od njegova fast fooda i tek koji kilometar od obiteljskog doma, ugasio se život Luke Kalpića, vlasnika lanca objekata brze prehrane "Medeni". Poduzetnik je poginuo u 60. godini, naglo i nenadano, a vozač BMW-a zagrebačkih registracijskih oznaka sumnjiči se da je skrivio tragediju upravljajući svojim automobilom pod utjecajem alkohola.

S neraskidivim korijenima iz Primorskog Doca, mjesta i općinskog središta u pitomom krškom polju na zapadnom rubu Splitsko-dalmatinske županije, Kalpić je u fokus ušao prije gotovo 20 godina kada je počeo razvijati današnji lanac fast foodova "Medeni".

Biznis je to koji jamči popularnost među svim slojevima građana, ali ne oprašta grešku. Prvi u nizu objekata otvoren je na splitskim Gripama, uz Vukovarsku ulicu, nedaleko od Higijenskog zavoda.

Uspjeh je bio tim veći ako se zna da je "Medeni" na toj lokaciji smješten tik uz kultnu ćevabdžinicu, a danas također suvremeni fast food obitelji Lozo koja uz jednu od ključnih splitskih prometnica i nedaleko od dviju sportskih dvorana posluje već pola stoljeća.

Uspješan model Kalpić je preslikao na Zvončac, na prostor nasuprot još jednom amblematskom ugostiteljskom sadržaju, slastičarnici "Bobis", ali i na poziciju nešto udaljeniju od središta grada - na Mertojak.

image

Luka Kalpić preminuo je u 60. godini

Privatni album

Četvrti fast food u lancu je također na, rekli bismo, strateškoj lokaciji, jer se nalazi u Kaštel Starom, u Ulici Ivana Danila koja od stare Kaštelanske ceste vodi prema Selu, kako pod Kozjakom nazivaju povijesne jezgre mjesta. Ugostiteljski objekt posluje nedaleko od glavne autobusne stanice, na putu prema župnoj crkvi, vatrogasnom domu...

Svi spomenuti podaci govore o poslovnoj viziji koju je imao Kalpić, vrlo uspješan poduzetnik koji se držao podalje od svjetala javnosti i medija. Samozatajno je gradio svoj biznis i stjecao povjerenje klijenata, a imao je i veliku ljubav na sportskom planu, koju je okrunio 2012. godine kada je momčad fast fooda "Medeni" osvojila Torcida kup.

Svoj glavni biznis vodio je preko tvrtki "Mistiv" i "Iris Trading", obiju sa splitskim sjedištima, kao i kroz obrt "KA-5", registriran u kaštelanskim Rudinama, nekoć naselju na rubu grada u nastajanju, a danas sve atraktivnijem odredištu ulagača u stambene i turističke nekretnine. Luka Kalpić je u "osmom Kaštelu" stvorio svoj obiteljski dom sa suprugom, kćeri i dvojicom sinova koji su redom ljudi sa svojim obiteljima i karijerama.

Obitelj, prijatelji i poznanici posljednji put će se oprostiti od Luke Kalpića danas poslijepodne na mjesnom groblju sv. Martina u Primorskom Docu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 07:22