StoryEditorOCM
Splitpolicija potvrdila

Studentica stigla u Split i shvatila da u kući koju je unajmila već netko živi: ‘Sreća da je tata bio sa mnom...‘

Piše Mia Uzinić
2. listopada 2024. - 07:46

Posebno laka meta prevarantima su strani državljani, a pogotovo mladi studenti koji u Split dolaze na razmjenu. Među žrtvama falših iznajmljivača je i Marlene iz Cambridgea koja je ostala bez novca. 

- Sreća da je tata bio sa mnom. Stigli smo u nedjelju i otišli na adresu koju mi je dala gospođa, koja se navodno zove Lara. Tu je trebao biti stan koji sam vidjela na slikama i unajmila. Samo dan prije toga mi se javila kako bismo dogovorili vrijeme i mjesto za sastanka da mi uruči ključeve. 

Čim smo stigli, odmah sam znala da tu "nešto smrdi". Vidjela izvana da u toj kući netko već živi. Otišla sam pokucati na vrata i otvorila mi ih je jako ljubazna gospođa, stvarna vlasnica kuće, koja nam je pomogla pozvati policiju kada smo shvatili da smo prevareni. Žena koja mi je iznajmila kuću mi više ne odgovara na poruke, a dok sam se nalazila u policijskoj postaji ponovo je na Facebooku objavila da iznajmljuje istu tu kuću. Ostala sam bez novaca koje sam poslala i u stranoj državi trebala ponovo tražiti stan - prepričava Marlene svoje iskustvo. 

image
/Shutterstock

Iz PU splitsko-dalmatinske kažu da su upoznati s ovakvim načinom prevare i da su već imali nekoliko ovakvih slučajeva. 

- U većini slučajeva počinitelji su pronađeni i kazneno procesuirani. Na području PU splitsko- dalmatinske u prvih osam mjeseci evidentirano je 239 kaznenih djela prijevara i u 111 slučajeva su počinitelji pronađeni i kazneno prijavljeni. Ovaj broj odnosi se na sve vrste prevara. U Kaznenom zakonu normirano je da je počinitelj prijevare onaj tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini. Savjetujemo građanima da budu iznimno oprezni pri dogovaranju takvih transakcija, osobito kada je riječ o plaćanju pologa ili predujma za stanove koji nisu osobno pregledani - poručuju iz policije. 

Savjetuju da provjerite vjerodostojnost oglasa i osobu koja nudi nekretninu te da osobno ili preko osobe od povjerenja provjerite na adresi iznajmljuje li se stan koji vas zanima. Napominju da nikada ne šaljete novac unaprijed, bez potpisanog ugovora i bez da ste pogledali stan. Posebno treba biti oprezan s oglasima koji se čine previše povoljnima i izbjegavati brzo donošenje odluka. 

- Obratite pozornost na svako neuobičajeno ponašanje osobe s kojom ugovarate najam stana, a ako ipak postanete žrtva takvog kaznenog djela, prijavite to policiji na broj 192 - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 07:50