StoryEditorOCM
Splitispravak

Splitsko-dalmatinska županija: ‘Povjerenstvo nije osnovano zato što ne znamo što napraviti, već je to zakonska obaveza‘

Piše SPLIT SD
11. listopada 2024. - 16:03

Dana 9. listopada 2024. godine na portalu Slobodne Dalmacije objavljen je tekst naslova "Kad ne znaš što napraviti, osnuj Povjerenstvo; Splitska županija upravo je to učinila po pitanju gorućeg problema”.

Nakon objave teksta, iz Splitsko-dalmatinske županije su nam poslali ispravak koji prenosimo u cijelosti:

„Naime, informacijom prozvano povjerenstvo nije osnovano zato što Splitsko-dalmatinska županija ne zna što napraviti, kako navodi novinarka, već je to izričita zakonska obaveza određena člankom 72. stavka 2. Zakona o zaštiti okoliša („Narodne novine”, broj: 80/13, 153/13, 78/15, 12/18 i 118/18) te člankom 14. stavka 1. i člankom 15. stavka 2. Uredbe o strateškoj procjeni utjecaja strategije, plana i programa na okoliš („Narodne novine”, broj: 3/17).

Isto tako, zakonskom regulativom određen je postupak imenovanja i opoziva povjerenstva za stratešku procjenu, obvezni sastav, način rada, obvezni sadržaj mišljenja koje izdaje povjerenstvo za stratešku procjenu te druga pitanja s tim u vezi.

Nadalje, u odnosu na razloge osnivanja povjerenstva koji se navode u objavljenoj informaciji ističe se odredba članka 64. stavka 4. Zakona o gospodarenju otpadom („Narodne novine”, broj 84/21 i 142/23) kojom je određeno da su izvršna tijela jedinica lokalne samouprave (tj. 55 gradonačelnika i načelnika s područja Splitsko-dalmatinske županije) dužna na svom području, između ostalog, osigurati odvojeno sakupljanje miješanog komunalnog otpada iz kućanstava i drugih izvora, biootpada iz kućanstava, reciklabilnog komunalnog otpada, opasnog komunalnog otpada i glomaznog otpada iz kućanstava.

Slijedom navedenog Župan Splitsko-dalmatinske županije je bio u zakonskoj obvezi osnovati savjetodavno stručno Povjerenstvo za stratešku procjenu utjecaja na okoliš Plana gospodarenja otpadom Splitsko-dalmatinske županije u svrhu razmatranja nacrta prijedloga Plana gospodarenja otpadom Splitsko-dalmatinske županije te ocjenjivanja cjelovitosti i stručne utemeljenosti Strateške studije utjecaja na okoliš Plana gospodarenja otpadom Splitsko dalmatinske županije te davanja mišljenja, a ne zato što „župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban ne zna što napraviti“.

 

Splitsko dalmatinska županija

Pročelnica

Upravnog odjela za zaštitu okoliša,

komunalne poslove infrastrukturu

 

Marija Vuković. d.i.a“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 01:34