StoryEditorOCM
SplitNOVE VJERSKE PRAKSE

Splitski Swami uveo nas je u hinduistički hram na neobičnom mjestu. Dotakao se i kršćana: Potvrđujemo ono što je Isus...

Piše Frano Kiso
1. srpnja 2024. - 23:19

Prije nekoliko godina pisali smo o fascinantnoj životnoj priči Ivana Pavkovića, nekoć inženjera brodostrojarstva koji je radio u struci na brodu pa svoj stari život ostavio iza sebe, promijenio identitet i postao Swami VishwaKanjalochanananda (ili skraćeno: Swami Kanjalochana), a sada smo posjetili i hram koji u Splitu redovno okuplja hinduiste.

Ivana Pavkovića više nema, ovaj Splićanin sada je swami Vishwakanjalochanananda: ‘Kad bi me bilo briga što drugi misle o meni, završio bih na psihijatriji...‘

Hram Kevala Narasimhe u Splitu službeni je hram Bhakti Marge Hrvatske koji je svečano inauguriran 28. kolovoza 2016. godine u prisutnosti indijskog veleposlanika u Hrvatskoj Sandeepa Kumara i to je jedini hram posvećen Sri Kevala Narasimhi u ovom dijelu Europe.

Nalazi se na lokaciji za koju prema vanjskom pročelju nikad ne bi pretpostavili da se tu okupljaju hinduisti - u zgradi ‘muslimanke‘! Tamo se uz vedske ceremonije obilježavaju brojni hinduistički festivali na kojima vjernici pokušavaju iskusiti iskrenu predanost Bogu s ljubavlju, bhakti.

image

Pobožnosti u hramu

Slobodna Dalmacija

- Mi ovdje zajedno slavimo Boga. Potvrđujemo ono što je Isus u kršćanstvu rekao; kada se dvoje ili troje okupe u moje ime, Ja sam tu među njima. Između kršćanstva i puta bhakti u hinduizmu nema neke velike razlike. Mi smo u potrazi za romansom koju imamo s našim Stvoriteljem - pojašnjava nam naš sugovornik koji je inače državni Swami za svoju rodnu Hrvatsku, kao i Sloveniju i Srbiju.

image

Swami VishwaKanjalochanananda

Slobodna Dalmacija

- Narančasta boja je boja odricanja koju nose redovnici i monasi u Indiji. Naravno da ova boja izaziva pozornost, ima pogleda i komentara u stilu: vidi Buda, eno Pape - priča nam o iskustvu ovakvog načina života i oblačenja u Splitu, još uvijek pretežno konzervativne sredine, a cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 08:18