StoryEditorOCM
Splitave, cezare!

Na krcatom splitskom Peristilu prvi put ove godine pojavili su se On i Ona. Pogledajte samo ovo ludilo od mobitela...

Piše SPLIT SD
29. svibnja 2024. - 16:05

Svečanom smjenom straže i pozdravom Cara i Carice okupljenima danas u 12 sati na Peristilu započeo je projekt "Smjena straže" u organizaciji Turističke zajednice grada Splita i Hrvatskog narodnog kazališta.

Ovaj projekt već 18 godina na Peristilu okuplja brojne posjetitelje kojima kroz oživljenu povijest pruža jedinstven doživljaj i daje priliku da na zabavan način nešto nauče o povijesti našeg grada.

image
Duje Klarić/Cropix

- Danas smo na carskom trgu Peristilu gdje već 18 godina uz pomoć naših vrijednih studenata oživljavamo povijest i vraćamo se u doba antike. Budući da znamo kako su manifestacije motiv dolaska u destinacije, cilj ovog projekta je da našim gostima koji se ovih dana zateknu u gradu pružimo zadovoljstvo za novac koji troše.

Također da ih provedemo kroz našu palaču, jer, uvjerili smo se, godinama da gosti kada dođu ne znaju da se nalaze u živoj palači - kazala nam je Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice.

I mi smo sami odlučili provjeriti znaju li turisti, koji su se okupili ispratiti današnju smjenu, tko je bio Dioklecijan i koliko su upućeni u povijest Splita.

U potrazi za sugovornicima naletjeli smo na Pedra i Daru iz Španjolske koji su nas ugodno iznenadili svojim znanjem. 

image

turisti Pedro i Dara iz Španjolske.
 

Duje Klarić/Cropix

- Slučajno smo se zatekli ovdje, ali mislim da bi ovo trebao biti oživljeni prikaz cara, koji je živio ovdje - govori nam Pedro 

Nije se mogao sjetiti imena, ali mu je Dara uskočila u pomoć i podsjetila ga da se radi o Dioklecijanu.

- Da, Dioklecijan, znam da je on živio ovdje, u ovoj palači. Ovdje bi negdje trebala biti i njegova grobnica, ali je u nju stavljeno tijelo vašeg sveca Duje - govori nam Pedro, pokušavajući se sjetiti svih informacija koje je naučio.

Na novu smjenu straže neće moći doći jer odlazi iz Splita, ali kaže da će sigurno svim svojim prijateljima ispričati o ovome što je danas vidio. 

Naša druga sugovornica Suman, iz Njemačke, također se slučajno zatekla na Peristilu, ali kaže kako će se sada, kad je saznala za ovo, sigurno vratiti.

image

 turistkinja Suman iz Njemačke

Duje Klarić/Cropix

- Bilo je vrlo zanimljivo, moglo bi se reći da je čista sreća što sam se zatekla ovdje ali mi je jako drago što jesam. Čula sam kako će ovo sada biti svaki dan u 12 sati. Ako je tako, sigurno dolazim opet pogledati - rekla nam je.

Kakvi su komentari turista, rekao nam je i Josip Subašić, student pete godine pravnog fakulteta koji već par godina glumi Cara.

-Turisti ostanu šokirani jer mnogi ni ne znaju kako je ovo grad cara Dioklecijana, ali objasnimo im mi i vodiči te su oni svi oduševljeni ovim projektom - govori nam Josip.

Uz njega svakog dana će biti i njegova Carica koju glumi Ana Sičenica, studentica Ekonomskog fakulteta

- Izabrana sam da budem Priska, što je za mene jedna velika čast, a posebno mi je drago što svake godine ovdje bude sve više turista te se nadam kako će ova turistička sezona biti najuspješnija do sad - poručila je.

image
Duje Klarić/Cropix

Smjena straže i ove godine je na Peristilu okupila i oduševila mnoštvo ljudi, te još jednom pokazala kako se radi o jednom od najatraktivnijih projekata turističke zajednice grada Splita.

image
Duje Klarić/Cropix
{/embed_photo}
image
Duje Klarić/Cropix
{/embed_photo}
image
Duje Klarić/Cropix
image

 carica Ana Sičenica i car Josip Subašić.
 

Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 02:23