StoryEditorOCM
SplitZiđaj, nemoj stat

Splitska škola nakon 47 godina se prvi put pošteno obnavlja izvana, ali unutra je ajme majko! Stižu odlične vijesti...

Piše Mario Matana
1. listopada 2024. - 23:41

Do kraja listopada, a možda i koji dan ranije, građevinski materijal i metalne ograde trebale bi nestati iz okoliša Osnovne škole Split 3! No, radovi se nastavljaju, oni malo finiji: neće proći dugo, a na krovište škole bit će postavljeni solarni paneli (fotonaponska elektrana instalirane snage 50 kW), a pored glavnog objekta postavit će se i dizalica topline! Tako će ova škola značajno umanjiti troškove električne energije, pogotovo vezano uz grijanje.

Radovi traju još od konce prošle školske godine. Praktički čim je učenicima završila nastava, na školu su ‘navalili‘ građevinci u projektu dubinske energetske obnove vrijednom gotovo dva i pol milijuna eura. I marljivo su radili proteklih mjeseci, unatoč prvo nesmiljenim žegama, a onda i neverama pa je cijelo krovište obnovljeno (kosi i ravni dio), kao. uostalom. i fasade s izolacijom te potpuno novim prozorima, a energetski neučinkovita rasvjetna tijela zamijenjena je kompletno novim rasvjetnim tijelima temeljenim na LED tehnologiji.

Ipak nisu uspjeli dovršiti sve do početka (n)ove školske godine – iako je bilo glasina da će se početak nastave odgoditi, na koncu se našao kompromis pa su radovi nastavljeni, a djeca ulaze u školu isključivo kroz zapadni ulaz koji je dobrim dijelom očišćen i sređen. Istočni ulaz, pored školskog igrališta i sportske dvorane još uvijek je u fazi gradilišta. I taj dio se primiče kraju, preostalo je još nekoliko zahvata na zgradi i veći dio energetske obnove je završen.

Na internet stranicama Grada Splita također su se pohvalili cijelim projektom, kao i s 1,8 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. Kada se okončaju radovi, zgrada škole koju pohađa 723 učenika, prijeći će iz energetskog razreda C u energetski razred A+.

image

Radovi na Osnovnoj školi Split 3 još će trajati, ali ograde i otpad uklanjaju se do kraja listopada

Privatni album

Nas su pak kontaktirali roditelji koji, iako zadovoljni projektom kojim je škola sagrađena 1977. godine prvi put ‘pošteno‘ obnovljena (projektnu prijavu izradila je i podnijela Razvojna agencija Split - RaST u suradnji sa Službom za razvoj Grada Splita, koji je uostalom vlasnik), nisu najsretniji činjenicom da je dio unutrašnjosti ostao ‘kao u socijalizmu‘. Konkretno, nužnici...

Doznali smo i konkretne odgovore na ta negodovanja: svi sanitarni čvorovi idu u kompletnu obnovu (za sada su postavljena nova vrata i štokovi, i to iz školskog budgeta) za nekih godinu dana, kada se bude gradio aneks!

Aneks? Da, da, kad se ‘zakopalo‘, onda se zakopalo pošteno: za cca godinu dana, imamo informacije iz pouzdanih izvora, na zelenoj površini ispred zapadnog ulaza gradit će se aneks na tri etaže ukupne površine 1.500 metara kvadratnih.

Dakle, u tlocrtu nekih 500-tinjak kvadrata, u suterenu je po projektu predviđena velika i dobro opremljena kuhinja, a iznad nje nove učionice, osam plus dvije. Tim objektom će i ovaj ulaz u glavnu zgradu škole, iz smjera parkinga i prolaza prema Dobrilinoj ulici, dobiti svojevrsni amfiteatarski oblik. I ovaj projekt ima sve potrebne dozvole, svu dokumentaciju, praktički se samo čeka natječaj za odabir izvođača.

Masline koje već godinama oplemenjuju taj prostor neće platiti glavom, odnosno korijenjem, širenje škole. Sva stabla će biti prebačena s južne strane škole u postojeći parkić koji nije baš imao tu funkciju, i koji će nakon svih zahvata biti ograđen te će postati prava zelena oaza, održavana i pažena, kako je zapravo i bila svojedobno zamišljena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 23:41