StoryEditorOCM
Split‘STANARI ZAJEDNO‘

Splićanka progurala inicijativu o deapartmanizaciji zgrada do Ministarstva! ‘Dosta je promenade turista po portunima...‘

Piše A. P.
20. rujna 2024. - 19:07

Građanska inicijativa "Stanari zajedno" zalaže se za deapartmanizaciju stambenih zgrada u Splitu, ali i cijeloj Hrvatskoj. Smatraju da se stambenim zgradama treba vratiti osnovna funkcija – stanovanja. Njihovu peticiju "DA deapartmanizaciji stambenih zgrada – NE masovnom turizmu" već je potpisalo više od dvije tisuće ljudi, a možete je potpisati ovdje

Podsjetimo, završilo je prvo saborsko čitanje prijedloga zakona o upravljanju i održavanju zgrada, kojim će se, među ostalim, ograničiti prenamjena stanova u komercijalne svrhe, što cilja na povećanje ponude pa posljedično i povećanje priuštivosti stanova za kupnju i najam. Uskoro slijedi drugo čitanje.

Dosta je divljaštva u Splitu, stanari krenuli u akciju: ‘Tražimo pomoć države za ukidanje apartmana u zgradama‘

Iz Zagreba im je stigla pozitivna vijest. 

– Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uputilo je Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije na nadležno postupanje naše prijedloge, što smatramo pomakom u rješenju problema nagomilane apartmanizacije u Hrvatskoj.

Ovo je veliki korak naprijed za nas. Zalažemo se da višestambene zgrade budu namijenjene stanovanju, a ne svakodnevnom izmjenjivanju turista. Ovo nije političko, već nacionalno pitanje našeg opstanka jer zbog prevelike apartmanizacije patimo svi – kazala nam je splitska novinarka Žaklina Jurić, jedna od inicijatorica građanske inicijative "Stanari zajedno".

Stav inicijative "Stanari zajedno" je da konačnim zakonskim reguliranjem ovog pravnog pitanja ni na koji način ne bi došla u pitanje egzistencija iznajmljivača.

image

Žaklina Jurić

Nikola Vilić/Cropix

Stop promenadama

– Iznajmljivači bi i dalje mogli iznajmljivati svoje stanove za dugoročni najam, tako da njihova egzistencija ne bi došla u pitanje. Mi samo želimo zaustaviti promenade i nered koji se događa u stambenih zgrada prilikom kratkoročnog iznajmljivanja. Činjenica je da iznajmljivači na prihod od kratkoročnog najma ne plaćaju nikakav porez osim paušala, dok iznajmljivači koji iznajmljuju stanove na dugoročni najam plaćaju porez  – objasnila nam je Jurić. 

Svim relevantnim institucijama u Hrvatskoj poslali su dopis u kojem predlažu izmjenu i dopunu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i uz to predlažu održavanje tematske sjednice Sabora u povodu zatraženih izmjena.

image



 

Paun Paunovic/Cropix/Cropix

– Prema objavama u medijima, procjenjuje se da je čak 15.000 stanova konkretno u Splitu, gradu od 160.000 stanovnika, potpuno prazno, odnosno da čak nisu ni u kratkoročnom najmu. Investitori iz Hrvatske i Europe koji žele na brzinu ostvariti veliki povrat na svoju investiciju kupuju stanove kako bi ih, nakon porasta cijene, prodali. Prosječne cijene stanova u Splitu su od 2015. godine porasle gotovo 70 posto.

U Europi je Split 2022. godine bio četvrti najskuplji grad po cijenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda, a cijene i dalje rastu. U odnosu na 2023. godinu, prosječna cijena stana u Splitu viša je u 2024. godini za daljnjih devet posto. Situacija je, zbog špekulativne kupnje i kupnje u svrhu kratkoročnog najma, postala neizdrživa. Iz naših gradova nestaju stanovnici, pogotovo mladi, u produktivnoj dobi.

Split je u deset godina, prema popisu stanovništva, izgubio gotovo 10 posto stanovnika, ubrzo će se početi zatvarati i škole jer nema dovoljno djece koja bi ih pohađala. Oni sada sjede u đačkim klupama Irske, Njemačke, Austrije i drugih zemalja. Hrvatska je jedina zemlja u kojoj je dopušteno da se svi stanovi u zgradi registriraju kao apartmani za kratkoročni najam.

Prema jučerašnjoj saborskoj raspravi na temu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima očito je da su gotovo svi politički akteri u Hrvatskoj svjesni opasnosti za kvalitetu života njezinih stanovnika, kao i da ovakav Zakon ne rješava pitanje prava na stanovanje i prava vlasnika u višestambenim zgradama. Stoga još jednom apeliramo na Ministarstvo da Zakon izmijeni na način da doista zaštiti građane Hrvatske od stambene krize – poručuju iz inicijative "Stanari zajedno".

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 19:08