StoryEditorOCM
SplitPsima je bilo bolje

Šokantni prizori na Duilovu ipak izazvali reakciju nadležnih; oglasio se Državni inspektorat: ‘Naredili smo Gradu...‘

Piše Mario Matana
14. lipnja 2024. - 20:43

Ljudski šokirani i zgroženi, a novinarski bijesni, tražeći odgovorne za strašne uvjete u kojima borave psi na Duilovu (nesretne životinje kojima gotovo da je bilo bolje pod vlasnikom, psihijatrom koji je prije nešto više od dva mjesec uhićen zbog uzgoja radi borbi te križanja pasa s vukovima?!) poslali smo pitanja o tome što se poduzelo na njihovom zbrinjavanju.

Jer u četvrtak navečer je stigao mail s užasnim fotografijama i videom psa koji je uginuo, sam se zadavio lancem oko svoje kućice. A na daskama – od kojih je još osumnjičeni liječnik napravio ‘kućicu‘ za Žuću, što je ime uginulog psa kako se kasnije utvrdilo – vide se tragovi krvi koji nisu nastali (od)jednom...

Dojam je dakle da se stanje životinja u protekla dva i pol mjesec zapravo pogoršalo, od kada za njih brine Grad Split i državne službe.

image
Prijatelji životinja

Iz DIRH-a (Državni inspektorat RH, koji je već neko vrijeme zadužen za Veterinarske inspekcije, a ne više Ministarstvo poljoprivrede) smo dobili promptni odgovor na upit poslan jutros. Nevjerojatno, nakon sinoćnje objave šokantnih fotografija i otkrića u kakvim uvjetima danas žive ti psi na Duilovu, na imanju na Putu Orišca, danas su sve službe kojima smo slali pitanja – odgovorili. Nakon što su se prije nekoliko dana iz Animalis Centruma pravili da oni nemaju ništa s cijelim slučajem (iako smo ih podsjetili da su upravo oni zaduženi za prehranu i veterinarsku skrb pasa), a identično su se postavili i iz Banovine, kojima smo ima desetak dana poslali upit o stanju pasa. Nikad nismo dobili odgovor. Morao je najmanje jedan pas uginuti u teškim mukama, morali smo objaviti tu fotografiju, da bi netko reagirao.

image
Prijatelji životinja

A znamo da je društvo snažno koliko brine o svojim najslabijim pripadnicima. Nakon osoba s invaliditetom, djece i staraca, (napušteni ili zlostavljani) kućni ljubimci su visoko na toj listi društvene brige. Vidimo kako to ide kod nas, vjerojatno ni još poneka kaznena prijava neće ništa promijeniti...

Državni inspektorat? Da, zahvalili su na našem upitu, kažu kako je 13. lipnja 2024. godine (dakle u četvrtak) ‘započet inspekcijski nadzor veterinarske inspekcije Državnog inspektorata nad radom odobrenog skloništa za napuštene životinje Animalis Centrum, Kaštel Sućurac‘ na okolnosti iz našeg upita.

Obećali su i da će nas pravovremeno izvijestiti o ‘utvrđenim činjenicama te poduzetim mjerama‘.

- Napominjemo, kako je veterinarska inspekcija Državnog inspektorata donijela rješenje kojim je Gradu Splitu naređeno osigurati smještaj privremeno oduzeti pasa u odobrena skloništa za životinje ili u druge privremene primjerene smještaje koji moraju biti pod nadzorom djelatnika odobrenog skloništa. Do premještanja pasa Grad Split na predmetnoj lokaciji mora osigurati svakodnevnu njegu, hranidbu, kontrolu zdravlja i dobrobiti te veterinarsko zdravstvenu zaštitu i to sve do pravomoćne sudske odluke u postupku pokrenutom protiv njihovog držatelja po podnesenoj kaznenoj prijavi po kojoj se životinje oduzimaju, a o čemu odlučuje nadležan sud.

image
Prijatelji životinja

Kako je u predmetnom slučaju riječ o psima iz tzv. kategorije nezdružljivih pasa, u odobrena skloništa je do sada premješteno dio pasa, a za pojedine pse su kroz projekt LIFE Wild Wolf osigurana sredstva za utvrđivanje njihove genetike.

Smještaj predmetnih pasa u odobrena skloništa se odvija postupno, ovisno o raspoloživom kapacitetu skloništa za životinje.

Radi brojnih utvrđenih prekršaja, od strane veterinarske inspekcije protiv držatelja su podnesene prekršajne mjere, sukladno Zakonu o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19) i Zakona o zdravlju životinja (NN 152/22, 154/22), a inspekcijska postupanja se i dalje provode. - navodi se iz odgovora Državnog inspektorata.

Dakle, prekršajno su prijavljeni držatelji, a Grad Split mora osigurati svakodnevnu njegu, hranidbu i kontrolu zdravlja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 20:44