StoryEditorOCM
SplitDR. TRPIMIR GLAVINA

Šef Psihijatrije KBC-a Split otkrio nam je što im je najveći izazov: ‘Ne ide to s djecom preko noći...‘

Piše Mia Uzinić
16. listopada 2024. - 18:00

Jedna od najvažnijih i najosjetljivijih skupina pacijenata o kojima skrbi splitski KBC svakako su djeca i mladi. Osim tjelesnog, neizmjerno je važno voditi računa i o njihovom mentalnom zdravlju. Upravo to je zadatak Odjela za dječju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju KBC-a Split.

Mladi tim liječnika dječje i adolescentne psihijatrije na čelu sa specijalisticama dr. Anđelom Kovačević i dr. Majom Rogulj svakodnevno pruža adekvatnu podršku svakom pacijentu. Razgovarali smo s prof. prim. dr. sc. Trpimirom Glavinom, predstojnikom Klinike za psihijatriju, koji za svoje kolegice ima samo riječi hvale. Doktor Glavina ipak ističe da je briga o mentalnom zdravlju djece i adolescenata u Splitu krenula puno prije njega.

image
Saša Burić/Cropix

- U 70-im godinama prošlog stoljeća u Domu zdravlja je postojao Centar za mentalno zdravlje u kojem su radila četiri psihijatra, a veći dio njihova posla bio je vezan upravo za djecu i mlade. Briga o djeci se vodila kontinuirano i u ovoj klinici, od 80-ih godina prošlog stoljeća je nekoliko kolega radilo s djecom.

U novi prostor smo "ušli" 2015. godine te tada započinje intenzivniji ambulantni pogon dječje psihijatrije, koji je kasnije postao bolnički. Konkretniji razvoj ove grane psihijatrije započinje 2011. godine, kada je u Europskoj uniji definirana specijalizacija psihijatrije za djecu i adolescente kao zasebna specijalizacija - započinje Glavina.

Hrvatska je u Europsku uniju ušla 2013. godine, a nakon obavljanja svih predradnji, od 2015. godine liječnici mogu upisati ovu zasebnu specijalizaciju i u našoj zemlji.

- Do tada je postojala subspecijalizacija, koja je trajala dvije godine. Spomenutu subspecijalizaciju liječnici su mogli upisati nakon završene specijalizacije iz psihijatrije. Od 2015. godine sukcesivno primamo mlade liječnike na specijalizaciju iz dječje i adolescentne psihijatrije. Danas splitski KBC ima dvije specijalistice i devet specijalizanata, a iduće godine primit ćemo ih još dvoje. Perspektiva definitivno postoji, radi se o mladim i vrijednim ljudima, tako da razvoj dječje i adolescentne psihijatrije u splitskoj bolnici nije sporan - govori Glavina.

image
Saša Burić/Cropix

Splitski KBC trenutno nema stacionar na Odjelu dječje i adolescentne psihijatrije, ali Glavina naglašava da ni jedan pacijent nije zakinut. 

- Za uspostavu stacionara potrebno je udovoljiti svim zakonskim propisima, a te stvari ne mogu se ispuniti preko noći. Mi na tome predano radimo već godinama. Potrebno je imati dovoljan broj kadra, odnosno ljudi sa završenom specijalizacijom, ali i zadovoljene sve tehničke uvjete.

Već smo istaknuli da smo okupili dobar tim stručnjaka, a pokrenuti su procesi za realizaciju projekta izgradnje. Stacionar dječje i adolescentne psihijatrije bio bi smješten u jednom dijelu zgrade gdje je smještena Klinika za plućne bolesti i Zavod Klinike za psihijatriju, naravno s posebnim ulazom i liftom. Kapacitet bi bio osam do deset kreveta - objašnjava Glavina.

‘Nitko nije zakinut‘

Dok KBC Split ne uspostavi stacionar, a novoj bolničkoj upravi to je jedan od prioriteta, pacijenti se šalju u Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mlade u Zagrebu. Doktor Glavina kaže da osobno garantira da ni jedan pacijent nije bio zakinut za skrb ni u jednom trenutku te da svaki od njih dobije najbolju moguću skrb. 

image
Saša Burić/Cropix

- Prošle godine imali smo 37 akutnih hospitalizacija koje smo iznimno kvalitetno i brzo smjestili u zagrebačku bolnicu. U stalnom smo kontaktu s kolegama. Djeca kojima je potrebna hospitalizacija imaju organiziran prijevoz u pratnji liječnika, a nastavljamo im pratiti kliničku sliku i nakon što ih preuzmu kolege iz Kukuljevićeve. U Splitu mladi stručnjaci vrijedno svakodnevno rade u ambulanti i u dnevnoj bolnici jutarnju i popodnevnu smjenu. Zbrinjavaju pacijente u teškim psihičkim stanjima, ali i vrše različite terapijske djelatnosti. U ovoj godini, do početka listopada, djeca i mladi pomoć su potražili 3066 puta - ističe Glavina. 

Trenutno je u Republici Hrvatskoj oko 70 psihijatra koji se bave djecom, uključujući liječnike koji su nakon završene specijalizacije iz psihijatrije upisali subspecijalizaciju. Onih koji su specijalizirani samo za dječju i adolescentnu psihijatriju ima nešto manje od 50.

U KBC-u Split trenutno o pacijentima brinu dvije liječnice specijalistkinje dječje i adolescentne psihijatrije, devet specijalizanata, tri psihologa, radni terapeut, socijalni radnik, dvije više medicinske sestre, a sistematizacijom su predviđeni i logoped, socijalni pedagog i defektolog. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 18:13