StoryEditorOCM
Splitpovećane vrijednosti

Saharski pijesak ipak je onečistio splitski zrak, stručnjak posebno upozorio građane s ovim tegobama: ‘Ostanite kući...‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
21. lipnja 2024. - 16:21

Građani oprez, zbog velike količine čestica saharskog pijeska u petak u ranim poslijepodnevnim satima evidentirano je onečišćenje zraka nad splitskim područjem. Iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo obavještavaju ljude s respiratornim problemima na pojačanu pažnju.

image

Prvi dan ljeta grad je dočekao u magli

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Savjetuju im da ostanu u kućama, ne izlažu s nepotrebnom kontaktu s pojačanim količinama lebdećih čestica u zraku, sve dok njihove vrijednosti ne padnu. Očekuje se da će se to dogoditi tek nakon pojave vjetra. U četvrtak je stanje zraka bilo zadovoljavajuće, ali u petak je došlo do naglog porasta količine mikro prašine pristigle s područja Afrike.

Količine narasle duplo

- Mjerenja nam pokazuju da je količina čestica do 10 mikrona narasla gotovo za duplo. Evidentan je i porast čestica saharskog pijeska veličine do 2,5 mikrona, također za duplo u odnosu na jučerašnja mjerenja. Stoga savjetujemo ljudima s dišnim problemima da se ne izlažu nepotrebno vanjskim utjecajima dok se situacija ne smiri, a brojke vrate u normalu – navodi mr. znanosti Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

image

Nenad Periš
 

Damjan Tadić/Cropix

Kroz kontinuirana mjerenja s šest mjernih uređaja brojke se automatski kompiliraju s onima iz tablica, koje jasno definiraju granične vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku. Na svako iskakanje iz tih okvira iz Zavoda promptno javnost upozoravaju na problem. U ovom slučaju indicirala ga je pojava saharskog pijeska zbog kojeg je Split već dva dana obavijen maglom.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

- Te su lebdeće čestice iznimno sitne i lako se prenose na velike udaljenosti, u ovom slučaju iz pustinjskih krajeva. Upravo zbog tih sitnih dimenzija mogu se lako transportirati.

U Split su stigle toplim zračnim strujanjima s jugoistoka. Riječ je o prirodnoj pojavi, koja u ovom momentu traži pojačani oprez kod određenih skupina osjetljivijih ljudi. Situaciju dodatno otežavaju i ekstremno visoke temperature. Nije ništa alarmantno, ništa zabrinjavajuće, situacija će se poboljšati s pojavom vjetra – veli mr. znanosti Nenad Periš.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 16:23