StoryEditorOCM
SplitPORAŽAVAJUĆ ODAZIV

Šačica Splićanki na prosvjedu ispred Suda: ‘Prestanite štititi silovatelje, suđenja za femicid moraju biti javna!‘

Piše Frano Kiso
20. rujna 2024. - 13:40

Dva dana uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u 14 hrvatskih gradova provedena je akcija ‘Prestanite štititi silovatelje!‘ a odaziv na splitski prosvjed bio je - poražavajuć.

Ispred splitske Palače pravde okupilo se tek desetak građanki, najviše volonterki koje su stoički i mučeći rukama pridržavale golem transparent s jasnom porukom - država štiti sebe, a tko štiti žene?! I ne samo da ih ne štiti državi, nego im ne pomaže ni očigledna apatija i nevoljkost građana da stanu u zaštitu ugroženih i jasno demonstriraju nezadovoljstvo očiglednim nepravdama u društvu.

- Ove godine smo posebno potaknute nedavnim događajima u Osijeku gdje je ginekolog koji je kažnjeno gonjen zbog silovanja i dalje bio na svom radnom mjestu. Na državnoj razini ne postoji nikakva nacionalna strategija vezana za zaštitu žena i prevenciju od nasilja, pretežito seksualnog kao najtežeg oblika nasilja - ističe Antonela Uvanović, volonterka udruge ‘Domine‘.

image

 Antonela Uvanović

Nikola Brboleža/Cropix

- Tražimo izmjenu pravilnika i zakona vezanih za zdravstvenu zaštitu te da se osobe optužene za ovako gnjusne zločine suspendiraju s radnog mjesta - apelira Uvanović napominjući da dosta slučajeva prolazi ispod radara zbog čega bi suđenja za femicid trebala biti otvorena za javnost.

image
Nikola Brboleža/Cropix

Kaže i da je ovo bila jedna dosta spontana akcija ‘Ženske mreže Hrvatske‘ te da su protest oglasili na društvenim mrežama i stranicama raznih udruga, a razloge slabog odaziva treba tražiti negdje drugo.

(Ne)jednak zakon za sve

- Čula sam od prijateljice za prosvjed i došla sam podržati sve žene koje su prošle strahote. U ovoj državi se sve gleda individualno, tko ste i što ste, umjesto da zakon vrijedi jednako za sve - požalila nam se Ela Bedalov, jedna od rijetkih građanki koje su danas ciljano došle na protestni skup.

image
Nikola Brboleža/Cropix

U neposrednoj blizini zgrade Županijskog suda nalazi se autobusna stanica s koje su putnici nijemo promatrali nekolicinu prosvjednika i predstavnika medija, no nitko nije napravio korak više i raspitao se što točno znači poruka na transparentu te zašto ih nitko ne štiti.

Inače, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj obilježava se od 2004. godine, kada su 22. rujna, tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu ubijene sutkinja Ljiljana Hvalec, stranka u postupku Gordana Oraškić i njena odvjetnica Hajra Prohić. Ubio ih je suprug stranke te teško ozlijedio sudsku službenicu Stanku Cvetković.

image
Nikola Brboleža/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 15:01