StoryEditorOCM
Splitmatijević obznanio

Rezultati velikog istraživanja o sigurnosti života u gradu otkrili čega se Splićani najviše plaše: ‘Ovo nam je putokaz‘

Piše Petra Klarić
21. studenog 2023. - 13:47

Marko Matijević, splitski gradski vijećnik iz redova Centra, na svom je Facebook predstavio rezultate istraživanja o percepciji građana o sigurnosti života u Splitu. Ovo istraživanje provedela je agencija Ipsos na uzorku od 600 punoljetnih Splićana, a naručilo ga je Vijeće za prevenciju kriminaliteta grada Splita, čiji je Matijević predsjednik,

Istraživanje pokazalo da se 52 posto građana u Splitu osjeća potpuno sigurno, dok ih se 44 posto osjeća u glavnom sigurno. Samo njih 4 posto odgovorilo je da se u Splitu ne osjeća sigurno. 

- Gotovo svi građani, odnosno njih 96 posto, osjeća se sigurno u gradu Splitu – napisao je Matijević. 

image

Gradski vijećnik Matko Matijević

Vojko Bašić/Cropix

Splićani su slično odgovorili i na pitanje “Prema vašem mišljenju, je li Split više ili manje siguran u odnosu na druge velike gradove u regiji?”. Njih 49 posto smatra da je Split sigurniji od drugih, 43 posto da je podjednako siguran, dok ih 9 posto misli da je Split manje siguran od drugih velikih gradova u regiji. 

Istraživanje se osvrnulo i na kriminalne aktivnosti u Splitu, pa su tako pitali koje od njih Splićani smatraju najprisutnijima u gradu. Prvo mjesto u toj kategoriji zauzela je prometna nekultura, koju najprisutnijom smatra 56 posto građana, a prate je uništavanje komunalne infrastrukture, grafiti, alkoholizam i preprodaja opojnih droga. 

 - Osobno mogu reći kako su ovo dobri rezultati i možemo biti na njih ponosni, no svakako ima mjesta za napredak. Ovi rezultati će poslužiti kao putokaz Vijeću za prevenciju kriminaliteta u našem daljnjem djelovanju i nastojanju da Split učinimo još sigurnijim i ljepšim gradom za život - zaključio je Matijević. 

image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 02:07