StoryEditorOCM
SplitPOVIJESNA LOKACIJA

Puljak novcem građana kupuje stan usred Palače! Aktualni vlasnik je tu htio otvoriti restoran, lokacija je važna za Grad

Piše Petra Klarić
10. srpnja 2024. - 07:16
Grad želi kupiti stan u kući na adresi Lukačićeva 6, koja je obnovljena nakon više desetaka godina prijeporaJoško Ponoš/Cropix

Kako je navedeno u pripremnim materijalima za sjednicu Gradskog vijeća Splita, koja će se održati u ponedjeljak, 15. srpnja, lokalna vlast iskoristit će pravo prvokupa dijela zgrade na adresi Lukačićeva 6 u Splitu.

Naravno, uz uvjet da to svojim glasovima podrže gradski vijećnici, što je s obzirom na odnos snaga i većinu koju ima stranka Centar gradonačelnika Ivice Puljka vrlo izgledno.

Radi se o trosobnom stanu u prizemlju višekatnice koja se nalazi u jugostičnom "kantunu" Palače, uz nekadašnju Severovu poljanu, a podignuta je na kriptoportiku, dok je njezina južna fasada s otvorima prema moru ugrađena je u samo pročelje careva doma. Za razliku od mnogih odricanja sličnih prava prvokupa nekretnina koje su u statusu zaštićenog kulturnog dobra, ovu priliku u Banovini ne žele propustiti.

Aktualni vlanik stana je tvrtka "Uvala Bačvice" koja je istaknula cijenu od 295 tisuća eura, pri čemu se ni u jednom dokumentu koji će se naći pred vijećnicima ne navodi kvadratura prostora, osim tlocrtne površine objekta koja iznosi 105 četvornih metara. U istom "portunu" Grad već ima u vlasništvu stan na trećem katu. 

- Ovim zaključkom, Grad prihvaća ponudu prava prvokupa predmetne nekretnine, a budući da njezina vrijednost prelazi milijun kuna (132.722 eura), zaključak o prihvaćanju donosi Gradsko vijeće - navodi se u predloženoj odluci o planiranoj transakciji koja bi se financirala javnim novcem svih građana.

Zgrada i građevine u njezinu neposrednu susjedstvu godinama su bile tema brojnih rasprava, prvenstveno zbog ruševnog stanja koje je ugrožavalo statiku kriptoportika, ali i prolaznike ulice.

Njena obnova planirala se, kako je pisao naš novinar Sandi Vidulić u ožujku 2021. godine, gotovo 30 godina.

Obnova ove zgrade u Dioklecijanovoj palači pripremala se 30 godina: radovi su konačno krenuli i očito je kako je privatni interes bio važniji od javnog

Kuća na Lukačićevoj 6 jedna je od dviju kuća, uz onu na adresi broj 5, koje su "preživjele" ciklus rušenja prije otprilike 50 godina. Za prvu planiranu obnovu ove kuće Ministarstvo kulture osiguralo je novac još 2015. godine, ali projekt nije ostvaren zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa. 

image

U obnovu kuće na adresi Lukačićeva 6 konačno se krenulo 2021. godine, nakon gotovo 30 godina od prvog planiranog projekta obnove

Joško Ponoš/Cropix

Lex specialis

Kolega Vidulić u svojem je tekstu također naveo da je "Slobodna" više puta upozoravala na neriješena pravna pitanja, posebice kada su nadležni tvrdili da su Podrumi vlasništvo Grada. Pravno gledano, kaže Vidulić, to nije bilo tako.

- Naime, po Zakonu o zemljišnim knjigama, katastarsku česticu čini ono što je ispod zemlje, na samom tlu i ono što je iznad njega. Riječ je, dakle, o nedjeljivosti čestice. Po tome, Podrumi (koji nisu imali upisanog vlasnika) bili bi imovina svih onih vlasnika koji imaju parcele iznad njih.

Da bi riješili gordijski čvor, u Ministarstvu kulture su donijeli poseban zakon (lex specialis) po kojem se u slučaju podzemnih arheoloških nalaza koji su od važnosti za državu raskida imovinskopravna povezanost onoga što je ispod tla s nekretninama koje su iznad.

U slučaju Dioklecijanovih podruma formiran je poseban zemljišno knjižni uložak. A u vlasničkim listovima svake od pojedinih čestica stavljena je zabilježba kako je raskinuta veza između Podruma i nekretnine na parceli iznad njih, odnosno na gornjoj razini Palače gdje su objekti, ulice i ostale površine - pisao je Vidulić 2021. godine.

image
Joško Ponoš/Cropix

Ugostiteljski objekt u prizemlju kuće

Tvrtka "Uvala Bačvice" je trosobni stan u prizemlju Lukačićeve 6 kupila je s namjerom da ga pretvori u ugostiteljski objekt, ali kako su tada na snazi bila ograničenja zbog pandemije koronavirusa, planovi su se izjalovili.

– Ne zna se što će biti namjena, turizam, ugostiteljstvo ili stambena. Za sada se obnavlja kao stambena zgrada. Isparila su razmišljanja o ugostiteljstvu, premda su postojala, ne znam hoću li svoj dio prodati ili dati u najam, ili ići u turizam.

Prošlo je dosta vremena otkad smo kupili dio prizemlja i, znate, ja sam sada uhvatio godine kad me malo prošla volja za bavit se takvim stvarima. Postoje namjere od ovih iz "Everriculuma" da naprave hotel.

Ako budu svi etažni vlasnici suglasni da mu prodaju, ja sam isto suglasan. Ako ne budu, možda ću nekog trećeg naći, možda on bude zainteresiran za nešto drugo. Živi bili pa vidili – kazao je Viduliću vlasnik "Uvale Bačvice" Ino Babić.

image
Joško Ponoš/Cropix

Po pitanju potencijalne nove namjene nekretnine Grad je tražio očitovanje vlastitog Odsjeka za staru gradsku jezgru. Oni, kako navodi pročelnik Mario Negotić, nemaju predviđen projekt koji bi obuhvatio ovu nekretninu.

No, otkup nekretnine podržavaju budući da se nalazi u blizini jugoistočne kule Palače (one na dnu Pazara) i Podruma.

- U ovom trenutku Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu nema predviđen projekt koji bi obuhvatio spomenutu nekretninu, ali je preporuka da se razmotri mogućnost otkupa nekretnine na značajnoj lokaciji u blizini jugoistočne kule i podruma Dioklecijanove palače - navodi pročelnik Negotić u očitovanju.

Što će se nalaziti u prizemlju kuće na adresi Lukačićeva 6, još se ne zna. Prije svega treba pričekati sjednicu Gradskog vijeća da vidimo što će o svemu reći oni koje su građani izabrali da ih zastupaju i odlučuju o ovakvim stvarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. kolovoz 2024 10:32