StoryEditorOCM
Splitkakva drskost

Poznati splitski odvjetnik razotkrio pokušaj prevare s kreditima: ‘Uzeli su moje ime, hitno sam reagirao...‘

15. lipnja 2024. - 09:44
Mišo Živaljić: Nepoznati ponuditelji navode svoju adresu sjedišta u Splitu, Ivana Gundulića 23 B, na kojoj nema navedene tvrtke, a niti ta adresa postojiTom Dubravec/Cropix

Internetske prijevare su brojne i o takvim uspješnim ili neuspješnim pokušajima čitamo skoro svaki dan.

Najnoviju lažnu kreditnu ponudu razotkrio je splitski odvjetnik Mišo Živaljić, administrator popularne Facebook stranice "Dnevna doza prosječnog Dalmatinca".

Njemu se javila gospođa iz Samobora koja je pročitala sumnjivi oglas u Plavom oglasniku u kojem se nude povoljni kredite u rasponu od 3.000 do 300.000 eura uz kamatnu stopu od 3 posto godišnje. Njoj su poslali ugovor o kreditu od 100.000 eura, s tim da odmah uplati 500 eura za troškove obrade kredita, piše Dalmacija danas.

"Problem s ovakvom ponudom Ugovora je između ostalog u tome što nepoznati ponuditelji navode svoju adresu sjedišta u Splitu, Ivana Gundulića 23 B, na kojoj nema navedene tvrtke, a niti ta adresa postoji," izjavio je Živaljić. Dodao je kako su prevaranti koristili hrvatski WhatsApp broj, ali su se predstavili kao "NATIXIS FINANCE", vlasništvo Nicholasa Namiasa, što dodatno povećava sumnje u legitimnost ponude.

image

Mišo Živaljić: Nepoznati ponuditelji navode svoju adresu sjedišta u Splitu, Ivana Gundulića 23 B, na kojoj nema navedene tvrtke, a niti ta adresa postoji

Tom Dubravec/Cropix

Najveći problem, međutim, leži u činjenici da su prevaranti koristili falsificirani pečat odvjetničkog ureda na stranom jeziku s otisnutim imenom i prezimenom Miše Živaljića, koji ističe da nema nikakve veze s navedenim oglasom i osobama koje nude kredite. "Odvjetnici se bave isključivo zastupanjem stranaka na sudu i sastavom isprava, a nisu nikakvi prodajni predstavnici", kaže Živaljić koji je odmah zatražio kazneni progon počinitelja.

 

Gospođi iz Samobora je s WhatsApp broja koji koriste prevaranti stigla je poruka: "Dobro jutro! Je li Vam sve to bila samo igra? Ovo nije nimalo iskreno od tebe." Prethodno su je pitali hoće li oni doći u Split ili će riješiti sve putem interneta, sugerirajući da netko tko traži novac treba odabrati bržu opciju.

Živaljić je upozorio građane da budu oprezni s oglasima koji nude kredite s izuzetno povoljnom kamatnom stopom, posebno ako se prevaranti pozivaju na ime neke od hrvatskih pravnih osoba ili odvjetničkih ureda. "Ovo je dokaz da su nasljedstva iza bogatog rođaka u Americi ili oporuke nigerijskog princa ostale u vremenu početaka Internet prijevara. Današnji ‘poslovnjaci‘ koriste sofisticiraniji pristup građanima koji u današnje vrijeme ne pate od viška novca," zaključio je Živaljić, piše Dalmacija danas.

image

Lažni kreditor predstavio se kao Nicholas Namias

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 09:56