StoryEditorOCM
SplitSvaka čast

Policija pronašla kradljivicu koja je ukrala skupi lančić iz poznate splitske zlatarne! Doznali smo što joj se sprema...

Piše Mario Matana
2. listopada 2024. - 16:52

Svaka čast policijskim inspektorima, iako se ponekad stekne dojam da im treba dosta vremena za procesuiranje pojedinih slučajeva (a dobar dio krivnje za tako nešto je i u zakonskoj proceduri), evo dokaza da se ozbiljno radi i na onim, nazovimo ih manje opasnim kaznenim djelima.

image

Splitska Riva ljeti privlači i kradljivce

Vojko Basic/Cropix

Tek nešto više od mjesec dana nakon što je u splitskoj zlatarnici na Rivi žena ukrala lančić vrijedan nekoliko stotina eura, oko 450 preciznije, pronađena je i kazneno prijavljena! U pitanju je 36-godišnjakinja koja je praktički odmah nakon tog 23. kolovoza napustila Split, ali policija je ipak državna, ne samo splitska pa su alarmirane i ostale Policijske uprave.

VIDEO: Jutros je opljačkana najpoznatija i najstarija splitska zlatarna. Vlasnik nam je poslao snimku: ‘Ukrala nam je..‘

Istražitelji su naime imali relativno dobru fotografiju počiniteljice jer je u zlatarnici postavljeno nekoliko sigurnosnih kamera, a razgovarali su i sa svjedokinjom, odnosno zaposlenicom. Tako je 36-godišnjakinja redovnim putem (nije bilo privođenja) kazneno prijavljena zbog krađe.

Za to kazneno djelo različite su zakonom predviđene kazne, ovisno o vrijednosti ukradenih predmeta. Tako je za robu velike vrijednosti kradljivcima predviđena zatvorska kazna od čest mjeseci do pet godina zatvora! Za krađu pokretnine iz članka 228. stavka 1. Kaznenog zakona može se dobiti do tri godine zatvora, no u konkretnom slučaju vjerojatno će nadležno Državno odvjetništvo ići na stavak 2. istog članka, gdje je vrijednost ukradene stvari mala, pa je moguća najveća kazna do godine dana iza rešetaka.

Što se tiče plijena, zlatni lančić na koncu ipak nije pronađen pa će vlasnik morati privatnom tužbom pokušati nadoiknaditi gubitak.

image

Policiji je u obradi slučaja pomogla kvalitetna snimka nadzornih kamera

Dvornik/Slobodna Dalmacija

Žena je ušla u trgovinu oko 11 sati ujutro te se raspitivala o zlatnom nakitu, hineći da namjerava kupiti nešto od ponuđenog. Međutim, iskoristila je trenutak dok se prodavačica trudila pokazati joj ostali nakit te lančić prvo nakratko zadržala u ruci, a onda je vješto ‘skliznuo‘ u torbu.

U prvi mah se činilo da je muškarac koji se u zlatarnici našao u dosluhu s 36-godišnjakinjom, no policija nije utvrdila takvu poveznicu. Čak ih nije omelo niti pogrešna interpretacija – u najboljoj volji – zaposlenice kojoj se učinilo da je žena strankinja jer je hrvatski govorila s jakim naglaskom.

Na koncu je ipak u pitanju naša državljanka, iz Slavonije, koja je rad na sezoni shvatila malo drugačije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 16:52