StoryEditorOCM
Splitići će to silom

Petar Škorić trlja ruke: moćna firma nije htjela ŽUC-u plaćati naknadu, prisjelo joj je! ‘Rebnilo‘ ju je za 35.000 €!

Piše T. Ga.
25. lipnja 2024. - 09:40

Hrvatski telekom pokušao je tužbom protiv Županijske uprave za ceste na čijem je čelu bivši šef splitskog HDZ-a Petar Škorić riješiti se obveze plaćanja naknade za korištenje županijskih i lokalnih cesta na području Splitsko-dalmatinske županije, odnosno takozvanog prava puta. Tu obvezu plaćanja ima na temelju rješenja Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a).

No, velikoj telekomunikacijskoj kompaniji to nije pošlo za rukom jer je Trgovački sud u Splitu nedavno odbio njen zahtjev.

Zbog toga Hrvatski telekom mora Županijskoj upravi za ceste nadoknaditi 35.205 eura parničkog troška.

Tvrtki u vlasništvu Splitsko-dalmatinske županije odbijen je zahtjev da joj HT isplati još 86.315 eura parničnog troška.

HT se žalio i kako se zbog toga protiv njega pokreću postupci prisile naplate.

image
Davor Pongračić/Cropix

– Rješenje HAKOM-a je pravomoćni akt, a ono što HT traži jest da sud na drugačiji način regulira odnose i obveze, što je nedopustivo jer Trgovački sud nije ovlašten ispitivati pravilnost i  zakonitost rješenja HAKOM-a. To rješenje HT pokušao je poništiti tužbom Visokom upravnom sudu, ali mu je taj zahtjev odbijen – stoji u odgovoru županijske tvrtke na tužbu.

Naknada za opće dobro i nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske i jedinica lokalne i regionalne samouprave plaća se godišnje, po četvornom metru zemljišta koje se upotrebljava za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu. Smatra se da infrastrukturni operator imam pravo puta ako je izgradio elektroničku komunikacijsku infrastrukturu i drugu povezanu opremu na općem dobru..., a upravitelju općeg dobra ili vlasniku nekretnine dužan je plaćati naknadu za pravo puta. Utvrđivanje obveza infrastrukturnim operatorima u nadležnosti je Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

Sastav svakog obrazloženog podneska odvjetnici su u tom postupku naplatili 14.940 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 09:41