StoryEditorOCM
SplitŠTO SE TO DOGAĐA?

Odgodu upisa u prvi razred dobilo svako deseto dijete; splitska ravnateljica otkriva pozadinu: ‘Roditelji inzistiraju!‘

Piše SPLIT SD
2. lipnja 2024. - 16:23

Odgodu upisa u prvi razred osnovne škole dobilo je svako deseto dijete, što je pet puta više nego prije dvadeset godina, otkriva HRT. Odluku o odgodi upisa zajedno bi trebali donijeti liječnik školske medicine, stručno povjerenstvo škole i roditelji. No, u posljednje vrijeme čini se da mišljenje roditelja donosi prevagu, čak i kad se kosi sa stajalištima struke.

Liječnici školske medicine u ovom razdoblju pregledaju desetak predškolaca dnevno. Dileme oko upisa u prvi razred uglavnom nema.

- Dijete koje je spremno za školu već s vrata nakon toliko godina prepoznajemo, što znači da može samostalno ući u ambulantu bez roditelja, u ambulantu u kojoj nikad nije bilo uz sestru i liječnika koje nikad nije vidjelo - kazala je dr. sc. Nina Petričević, Služba za školsku i adolescentnu medicinu, NZJZ "Andrija Štampar".

Prvi je to znak zrelosti. Uz to, potrebne su razvijene kognitivne i motoričke sposobnosti. 

- Primjećujemo da čak desetak posto pregledane djece dobije odgodu upravo iz dva razloga. Jedan je da ima više djece s teškoćama a drugi je taj da roditelji iz nekih svojih razloga tu odgodu traže - pojasnila je doktorica Petričević.

Školski obveznici su djeca koja do 1. travnja proslave šesti rođendan, no emocionalna zrelost često ne prati kalendar.

image

Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš

Vojko Bašić/Cropix

- Ako je dijete rođeno krajem ožujka, do prvog travnja, u praksi najčešće se pokaže na testiranju da to dijete nije dovoljno zrelo za školu, ali ono mora proći postupak upisa i testiranja - rekla je Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš, Split.

Kod roditelja sve češći slučajevi odgode upisa

Ova se mama odlučila zatražiti odgodu jer i sama je iskusila kako je to biti najmlađi u razredu.

- Stalno sam kaskala za njima ili sam se tako osjećala, nezrela za taj početak i to školovanje. Nekako i zbog svog osjećaja sam osjetila zašto bi ju tjerala u nešto prerano, ima vremena - ispričala je Iva Lacković, majka predškolskog djeteta.

I zato su takvi slučajevi sve češći. Autorica ovog autoportreta dobila je odgodu upisa, a autor ovoga, nakon drugostupanjske žalbe roditelja, upisan je u školu.

image

Ilustracija

Ivo Ravlić/Cropix

- Ako se dijete upiše u školu na inzistiranje roditelja a stručna služba preporučuje odgodu, najčešće odmah u startu to dijete ima poteškoće. Jednostavno nije u mogućnosti pratiti ritam školskog tempa - kazala je Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš, Split.

A kad stručnjaci preporuče odgodu, uvijek imaju dobar razlog. Poremećaji iz spektra autizma, hiperaktivnost ili - najčešće - teškoće u govoru i grafomotorici.

- Odgoda ide u onom trenutku kada mi zapravo znamo da tijekom te godine dana koja je predviđena za to razdoblje dijete može savladati te vještine da bi ušlo u čitanje i pisanje glatko - rekla je prof. dr. sc. Mirjana Lenček, Odsjek za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Godina u odgodi najčešće prođe uz intenzivan logopedski tretman. A to se moglo na vrijeme izbjeći.

- Dobro je onda uvijek pitati stručnjake što se očekuje u pojedinoj dobi pa da ih na vrijeme pripreme, ne samo godina pred školu nego rani, rani period razvoja - pojasnila je prof. Lenček za HRT. Jer, jednom kad u sjednu u školske klupe, nema natrag!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 01:23